"Nem a szülő és nem is a gyermek hibája, ha a gyerek autista" - Így segíthetsz autizmussal élőkön a nyári fesztiválokon!

2018 Június 27. • Szerző: MTI

Adományokat gyűjt, és az autizmussal ismerteti meg az érdeklődöket az Út a Mosolyért Alapítvány.

Autista Krízis Ház és Oktatási Központ létrehozására gyűjt és az autizmussal ismerteti meg az embereket az Út a Mosolyért Alapítvány négy nagy nyári hazai fesztiválon, köztük a 26. Telekom VOLT Fesztiválon - hangzott el szerdán a soproni fesztiválon egy háttérbeszélgetésen.

VOLT, a Strand, a Balaton Sound és a Sziget fesztiválokon gyűjtenek adományokat
Szijjártó-Nagy Szilvia alapítványi elnök az MTI-nek elmondta, hogy az alapítvány tavaly indította el a Megérteni. Elfogadni. Segíteni. kampányát, ami keretében április eleje óta működik egy autista vizsgálóközpont Budapesten, a Heim Pál Gyermekkórházban. 

A kampány folytatásaként ezúttal a VOLT, a Strand, a Balaton Sound és a Sziget fesztiválokon gyűjtik az adományokat a krízisház és az oktatási központ létrehozására, amelynek a megvalósítása "órási álom" lenne, egyben hiányt pótló, mert az autizmussal élők mindennapjait könnyítenék meg - fogalmazott.

A VOLT fesztiválon a kampány lényege, hogy minden egyes virágfűzér után, amelyet a fesztiválozók elfogadnak a Civil Zónában lévő sátor környékén, a MOL Nyrt. száz forinttal támogatja a központ építését, s ugyanekkora összeget ad, ha a Megérteni. Elfogadni. Segíteni., vagy a Fesztiválozz a mosolyért hashteget használják fesztiválos közösségi médiás posztjaiknál a fiatalok. 

Fontos lenne, hogy a szülők időben megtudják, hogy a gyermekük autista

A háttérbeszélgetésen Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy ha a szülök időben megkapják azt az információt, hogy miért viselkedik másként a gyermekük, mint egy "átlagos" gyermek, akkor élhetővé válhat az életük. 
Tapasztalata szerint, ha megvan a szakmai tudás és az autizmust támogató társadalmi környezet, akkor az emberek sokkal többet kaphatnak az autizmustól, más szemmel értékelik a világot, ami nagyszerű életet tud adni. A központ ebben is segítene. 

Sok a tévhit az autista emberekkel kapcsolatban

Őszi Tamásné Patrícia, az Autizmus Alapítvány igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy fontos az autizmus korai felfedezése. Amennyiben a szülőkben csak egy kis kétely is felmerül azzal kapcsolatban, hogy máshogy viselkedik a gyermekük, fontos, hogy kivizsgáltassák.
Hozzátette, hogy ugyanakkor rengeteg az emberekben a tévhit erről az állapotról, s az Út a Mosolyért Alapítvány kampányai ebben is segítenek.

"Csak egy kicsit kellene a társadalomnak alkalmazkodni az autistákhoz"

Fekete Gy. Viktor, az Autista vagyok blog szerzője hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy ha egy gyermekről kiderül, hogy autista, tudatosítani kell, hogy az nem a szülő és nem a gyermek hibája. Úgy vélekedett, hogy ha a társadalom csak egy kicsit is tudna alkalmazkodni az autistákhoz, akkor az a mindennapokban fel sem tűnne. Példaként említette, hogy a vakoknál és gyengénlátóknál hangjelzések és útburkolati kiemelkedések segítik a közlekedést.

Forrás: MTI 2018. június 27.
Fotó: Freepik