Hogyan tehetjük könnyebbé az otthoni tanulást a gyerekek számára? Egyperces tippek

2020 Március 23. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A digitális tanulás sok gyermek számára jelenthet kihívást. Cikkünkben gyakorlatias tippeket adunk arra, hogy mik azok a legfontosabb dolgok, amiket érdemes betartani, hogy gördülékenyen menjen az otthoni tanulás.

 

Az alábbi tanácsokat a K&H szakértői gyűjtötték össze e-sportolóktól, hiszen ők azok, akik a legjobban tudják, mit jelent online kihozni magukból a maximumot, a gép előtt, akár egyedül felkészülni, teljesíteni és a legjobbnak lenni.

1. Alakítsunk ki otthon egy tanuló sarkot, ami az "iskola" lesz

Az otthoni tanulás egyik legfontosabb pontja, hogy a gyerek ki tudja kapcsolni azt, hogy ő most otthon van. Ehhez a legfontosabb teendő egy olyan rész, sarok kialakítása a lakásban, ami csak a tanulást szolgálja. Amikor a gyerek a tanulósarokban tartózkodik, akkor csak az adott iskolai feladattal foglalkozik, így sokkal könnyebb elrugaszkodnia attól az érzéstől, hogy bármit megtehet, mert otthon van.

2. Szabjunk határokat a gyereknek

A gyerek figyelmének megőrzésében sokat segít a szabályok felállítása és a munka-pihenés egyensúly megőrzése. Alakítsunk ki a gyerek számára egy napirendet és kérjük meg rá, hogy gondoljuk végig, milyen feladatai vannak aznapra, így könnyebben látja, hogy mikor marad idő a kikapcsolódásra, játékra.

3. Tartsunk szünetet

Ahogy azt a mindennapokban is tennénk, tartsunk szünetet. Ilyenkor ügyeljünk a megfelelő mennyiségű mozgásra, és ne feledkezzünk meg a folyadék és tápanyag bevitelükről sem: ezek mind szükségesek ahhoz, hogy koncentráltak és fittek maradjanak gyermekeink. Viszont túlzásokba se essünk: ne nassoljanak a gyerekek folyamatosan a gép előtt, és ne legyen az az érzésük, hogy most téli vagy tavaszi szünet van.

4. Ne tanuljunk túl sokat

Első hallásra furának tűnhet, de ha otthon, egyedül készül a gyerek, az egyik leggyakoribb hiba az lehet, hogy túl sok időt tölt a tanulással. Könnyedén magával ragadhatja a gyerekeket az interneten való kutatómunka vagy bármi más, ami elvonja a lényegről a figyelmüket. Ennek elkerülésében remek segítség lehet, ha az otthon maradó szülő időnként egy kis „reality check”-et végez, és megkérdezi hogyan halad a gyerek a tanulással.

5. Tanuljunk offline is

Akiknek mindezek ellenére könnyen eltereli a figyelmét a tanulásról az online jelenlét, az új üzenetek, információk érkezése, azok kapcsoljanak offline üzemmódba: ha lehet, tanuljanak inkább könyvből, jegyzetből vagy ha gépen, telefonon van a tanulnivaló, akkor érdemes lementeni a dokumentumot és kikapcsolni az online módot.

Fotó: Freepik
Forrás: K&H Csoport sajtóközleménye