Tízezer gyerek felmentését kérték az iskolakezdés alól - Ekkor várható döntés!

2020 Február 03. • Szerző: MTI

Csaknem tízezer kérelem érkezett az Oktatási Hivatalhoz (OH) a tankötelezettség kezdési időpontjának módosításra - közölte az OH hétfőn az MTI-vel.

Emlékeztettek: január 31-éig kérelmezhették a szülők a augusztus 31-éig hatodik évüket betöltő gyermekük esetében a tankötelezettség kezdési időpontjának módosítását.
Az eljárás legfőbb célja az, hogy kiszűrjék a gyermek szempontjából hátrányos és indokolatlan felmentéseket.

A hivatalhoz eddig 9941 kérelem érkezett be, amelyeknek a feldolgozása folyamatos és zökkenőmentes. A hivatal kiemelte: a kérelmek száma az előzetes szakmai várakozásoknak megfelelő.

Jelezték:

az OH nyolc napon belül dönt a beadványokról, ha a kérelem és a beküldött dokumentumok alapján erre lehetősége van. Ha ennyi időn belül nem hozható döntés, a hivatal teljes eljárásban, vagyis legfeljebb hatvan napon belül dönt.

EZ IS ÉRDEKELHET: Iskolák SNI-s, autista gyerekeknek – Alternatív, alapítványi, EGYMI általános iskolák budapesti listája – elérhetőségekkel »»

Az elbírálást pedagógiai szakértők végzik, akik mérlegelik a szülő kérelmében foglaltakat és a gyermekkel foglalkozó szakemberek véleményét. Az OH - a jogszabályoknak megfelelően - az esetek mintegy kétharmadában szakértőként rendeli ki a pedagógiai szakszolgálatot, és a szakvéleménye alapján hoz döntést - közölték.

Forrás: MTI 2020. február 3.
Fotó: Pixabay