Édesanyák mesélik el, hogyan „gyógyították ki” gyermeküket az autizmusból, ADHD-ból – Szülői sikertörténetek

2018 Január 31. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Az autizmust a szakirodalom élethosszig tartó, fogyatékos állapotnak tartja. A cikkben olyan elszánt édesanyákat szólaltatunk meg, akik rácáfoltak az autizmus, ADHD "gyógyíthatatlanságára"! Az ő sikertörténetük következik.

Kertész Nikoletta Zitával folytatott legutóbbi interjúnk során, amelyben a Soha Többé Autizmus! Facebook csoport 3 éves fennállásáról, sikereiről, távlati célkitűzéseiről kérdeztük, természetesen arra is kíváncsiak voltunk, hogy a csoport tagjai milyen sikereket értek el a győri édesanya által ajánlott komplex terápiás rendszerrel.
Kertész Nikoletta Zita megkérte a csoport tagjait, hogy segítsék az interjú létrejöttét abban, hogy megosztják velünk azokat a családi történeteiket, gyógyulási sikereiket, amiket a laborvizsgálatokon alapuló funkcionális étrend és étrend-kiegészítés kapcsán tapasztaltak, hogy ezáltal más, autista, ADHD-s, figyelemzavaros, „pörgős” gyereket nevelő családoknak segítsenek.

A szerkesztőségbe ömlöttek az emailek, olyan sok élménybeszámoló érkezett, hogy meglehetősen nehezen tudtuk eldönteni, melyik kerüljön be a cikkbe, és melyik maradjon ki helyhiány miatt. A lenti beszámolók mindegyike valós, a szereplőknek a részletekről bátran fel lehet tenni a kérdéseket a Soha Többé Autizmus! Facebook csoportban, annál is inkább, mert a csoportot az alapító azzal a szándékkal hozta létre, hogy sorstárs szülők segítsenek egymásnak tapasztalataikkal, illetve gyógypedagógusok, fejlesztők, védőnők, óvónők, orvosok támogassák szakmailag a csoportban felmerülő ez irányú kérdéseket.

Íme, néhány történet, amely remény szerint meghozza a kedvét azoknak a szülőknek is a további érdeklődéshez, akiknek gyermeke bármilyen neurodegeneratív zavarral, autizmussal, ADHD-val, epilepsziával, akár "csak" ekcémás bőrtünetekkel, asztmával éli a mindennapjait.
- A tünetek csökkentéséhez, akár teljes megszűnéséhez önmagában csak az étrendi változás nem elégséges, bár kétségtelenül ez a legfőbb terápiás pillér, azaz az építkezésen a ház alapja. A szervezet hatékony tápanyagokkal való ellátása, valamint a tehermentesítés is a terápiarendszer részét képezi. A fejlesztő terápiák pedig elengedhetetlenek. Ez nem „csodagyógymód”, hanem kemény munka a család részéről, amelyet orvosi felügyelet mellett szükséges folytatni - hívja fel a figyelmet Kertész Nikoletta Zita.

"A gyerek diéta mellett annyit fejlődött, hogy az orvos szerint „az autizmus diagnózis felülvizsgálata szükségessé vált" - Zsuzsannáék története

7 éves, állandóan pörgő, figyelemzavaros fiam ellenőrzője már annyira tele volt beírással, osztályfőnöki intővel, hogy már alig akadt hely az újabb figyelmeztetők számára. A gyerekkel már óvodás kora óta voltak gondok, ezért folyamatosan járt fejlesztésre, Alapozó terápiára, Ayresre- ezek a fejlesztések önmagukban sajnos semmit nem használtak, és továbbra is megmaradt a keresztdominancia, a pörgés, a figyelemzavar, sőt félévkor már diszgráfia vizsgálatra is el akarták küldeni a fiamat.Tej- és gluténmentes, cukormentes diétába kezdtünk, és ezzel egyidejűleg halolajat adtunk rendszeresen. A változás szembeötlő volt! A fiam sokkal higgadtabb, nyugodtabb az iskolában és itthon is. Kezelhető, jó magatartású csoda lett. Hirtelen a diszgráfiagyanús gyerekem írása annyit javult, hogy a tanító néni még dicséretet is adott neki a szépírására.A másik gyerekünket autizmussal diagnosztizálták, természetesen ő is ugyanazt az étrendet kapja, mint a testvére. A diéta mellett annyit fejlődött, hogy a legutóbbi orvosi vizsgálatakor a következők írták rá a lapjára: "Diagnózis követése / felülvizsgálata szükséges" - aminél, azt hiszem, nincs is nagyobb elismerés.
F. Zsuzsanna

"A fiam figyelemzavaros, ADHD-s, Asperger gyanús volt. Étrendváltoztatással ma már nem az!" - Andreáék története

A fiam nem auti,"csak" részképesség-, figyelemzavaros, illetve az ADHD és Asperger gyanú szintén felmerült. Bőr és asztmatikus tüneteket a diéta előtt folyamatosan tapasztaltunk. Étrendváltoztatással azonban fantasztikus javulást sikerült elérni nála! A diétát megelőző vizsgálat gombásodást mutatott a belekben, légutakban, ennek megfelelően méregtelenítést végzetünk, és egyéni étrendbe kezdtünk. Az étrend mellett egy terápiás minőségű esszenciális olajcsaládot használunk - Omega3-mal kiegészítve, amely csodákat tett.Egy 7 éves, orvostól-orvosig járkálás kálváriáján vagyunk túl, folyton gyógyszerekkel tömtek volna minket, ami csak a felszíni tünetet nyomta volna el, de az eredeti okot soha nem keresték, és nem kezelték. Én anyaként éreztem, hogy nem a felszínt kell csak kezelni, olvastam, tanultam és most az egész életünk megváltozott azzal, hogy végre egészségesnek mondhatjuk magunkat. Ma már rutinosan észrevesszük, hogy milyen új ételektől billen ki a gyerek egyensúlya, és képesek vagyunk ezt visszaállítani.
K. Andrea

Lésike „értelmi fogyatékosból” beszélő, számolni tudó kisfiú lett – Juditék története

2015-ben a Szakértői Bizottság kisfiamat, Lésiket értelmi fogyatékosnak, autistának, nehézkes, lomha mozgásúnak titulálták, hozzátéve, hogy soha nem fog beszélni. Internetes kutatással találtam rá a csoportra.Ma, 2018 januárjában 4,5 éves, beszél, 20-ig számol számfogalommal, már vannak rövid mondatai, tudja az ABC-t, felismer minden betűt, szociálisan teljesen rendben van. Tud biciklizni, hintázni, semmiféle merev szokása nincsen, bárhová el lehet vinni, illedelmes, egyedül öltözik. 2018 január elején Debrecenben a Szakértői Bizottságnál összeszaladtak, mert nem akarták elhinni, hogy ez ugyanaz a gyerek. Elmondták, hogy akik vele azonos szintről indultak, még sajnos egyik sem beszél. Ismerik a csoportunkat, szokták is javasolni, sok szülő azonban nem is nyitott a drasztikus életmódváltásra. Hiszen ez az.
T. Judit

„Jövő ősztől teljesen átlagos iskolába fogunk járni” Annáék története

2014. február 7-én, egy pénteki napon délután 4 óra tájban esett le, hogy az akkor 2 éves és 41 napos kisfiam autista. A klasszikus fajta. Szemkontaktus nulla, szinte egyetlen játéka, hogy a játékait hosszú sorba rendezi, amíg csak a szoba tart. Ha akar valamit, a kezemet húzza. Nem beszél, fogja a fülét minden zajra. Ha háromnál több ember tartózkodik a lakásban, azonnal visít. Nem reagál semmire, amit mondok, még a nevére sem. Talán nem is érti. Kizárólag kenyeret, tésztát és banánt hajlandó enni. Éjszaka felkel és vigasztalhatatlanul sír. Semmi és senki nem érdekli. Én sem. Ő egy buborékban él, aminek a falán nem jut át semmi. Se ki, se be…
Nem is értem, hogy nem vettem észre korábban. De hát első gyerek volt, fiú, „lassabban fejlődik” mondta a védőnő, és másfél éves koráig teljesen átlagos kisfiú is volt. Azt a lassú idegrendszeri leépülést - aminek az okait csak sejtjük -, nem érzékeltem olyan élesen.
Az autizmus gyógyíthatatlan betegség, az autisták 80%-a önálló életre képtelen. Ez volt az első mondat, amit magyarul olvastam az interneten… - azóta már tudom, hogy ez nem igaz.

Két héttel a ráeszmélést követően elkezdtük a diétát. Az eleje kegyetlenül nehéz volt, de aztán elég hamar jöttek az eredmények.
Mire májusban időpontot kaptam egy hivatalos diagnosztizáló helyre, a tünetek egyharmada eltűnt. Már nem merték rátenni az autizmus diagnózist. Egy év múlva ki is zárták. Közben olyan volt, mintha a fiam valami sötét ködből jönne ki, amiben korábban élt. Egyértelműen a diéta hozta meg az áttörést.
Közben temérdek más fejlesztésbe kezdtünk, amit ez a „projekt” – ahogy magamban megneveztem – megkövetelt: ABA, SonRise, Tomatis, biomedikális megsegítés, szenzoros tornák, intenzív logopédia és Neurofeedback. Mindegyik terápia nagyban hozzátett valamit a fiam fejlődéséhez.Azóta eltelt dátum szerint majd 4 év. Hol tartunk most? Ágoston most töltötte be a 6-ot. Vannak még nehézségeink, de autizmus szempontból gyakorlatilag tünetmentes. Nehézkes a beszéd, rosszul artikulál, de folyamatos a kommunikáció. Átlagos állami óvodába jár, ahol vannak barátai. Kérdez, válaszol, szerepjátékozik, társasjátékozunk, hangosan kacagva von be a játékába, elmeséli mit álmodott éjjel, többé-kevésbé „neurotipikus” családi életet élünk. Normál általános iskola logopédiai osztályába készülünk jövőre. Még évek kemény munkája áll előttünk, hogy behozza a lemaradását.  De ő kigyógyult az autizmusból! A diétát az óta is tartjuk.
Sz. Anna

A CIKK ITT FOLYTATÓDIK - TOVÁBBI SIKERTÖRTÉNETÉRT KATTINTS IDE »»

Kezdő fotó (csak illusztráció): Pixabay