A szülői nevelés alig tudja befolyásolni a gyerek személyiségét – állítja a híres tudós

2018 Október 09. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Robert Plomin brit tudós egy meglehetősen provokatív elmélettel rukkolt elő legújabb könyvében.

 

Robert Plomin brit pszichológus-genetikus meg van róla győződve, hogy a gyereknevelésnek vajmi ráhatása van a gyerek karakterére, értsd: nem a szülői mintán, szülői nevelésen múlik, hogy milyen karakterű lesz a gyerek.

A szülők nem tudják formálni neveléssel a gyerek személyiségjegyeit, intelligenciáját, a motiválhatóságát vagy például az önuralmát - írja összefoglalójában a tudós.

A DNS tesz azzá minket, akik vagyunk

Plomin legújabb könyvében (Blueprint: How DNA Makes Us Who We Are), amelyben azt taglalja, hogy a genetika tesz azzá bennünket, akik vagyunk, kifejti: 50%-ban a génjeinken múlik, hogy milyenek vagyunk, 50%-ban pedig azon, hogy milyen környezetben nevelkedünk, amelyekhez nem sorolandók a tervezett befolyások vagy a véletlen történések.

A brit Guradian így idézi a szerzőt: "A környezeti befolyások noha fontosak, de az elmúlt évek bebizonyították, hogy véletlenszerűek (...), ami annyit jelent, hogy azon változtatni nem vagyunk képesek".

Kutatása rávilágított, hogy valószínűleg akkor is hasonló személyiségek lennénk, ha a születésünkkor adoptáltak volna bennünket, és teljesen más családban nőttünk volna fel - írja Plomin.
A pszichológus-genetikus szaktekintély a tanulási képességgel érvel, ami szerinte a genetikán múlik, és nem pedig az otthoni környezeten vagy az iskolák nívóján.

Plomin provokatív feltevése

A genetikus professzor 30-40 évnyi munkájának eredménye ez a provokatív feltevés, ami sokaknál kiüti a biztosítékot, egyesek egyenesen a náci fajelmélethez hasonlítják.
Plomin rövidre is zárja a vádakat annyival, hogy könyvében ő nem emberek csoportjáról, hanem egyénről beszél, teóriáját mindenesetre szakmai berkekben szintén hevesen vitatják.

A tudós professzor bölcsen felhívja a szülők figyelmét arra, hogy kutatásának eredménye nem jelenti azt, hogy a gyerek nevelése körül ezentúl semmi teendőnk ne lenne.

Forrás: Külföld
Fotó: Freepik