7 kreatív ötlet, amivel lekötheted otthon a 2-4 éves kisgyereket

2020 Április 21. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A játékidőt nem csak játékkal, hanem más izgalmas tevékenységekkel is el lehet tölteni. Néhány kreatív ötletet mutatunk.

A 2-3 éves gyerekek csak nagyon rövid időre játszadoznak el magukban, és éppen hogy csak szusszanásnyi időt hagynak az édesanyáknak. Ezért a mi dolgunk az, hogy kitaláljuk, mivel köthetik le magukat. Ehhez hoztunk néhány kreatív ötletet.

1. Hagyjuk, hogy "segítsen" a háztartásban

Hagyjuk a gyereket, hogy mellettünk részt vegyen a háztartási munkában. Kérjük meg rá, hogy tapossa laposra az összegyűlt petpalackokat, csoportosítsa a kimosandó ruhákat színek szerint, pakolja ki a mosógépet, vagy csíptesse le a szárítóról a ruhákat - a grafomotoros fejlesztés egyik lehetősége, ha csipeszelő feladatokat adunk a 3-4 éves gyerekeknek.


Fotó: Freepik

Itt nem arról van szó, hogy a gyerek tökéletesen elvégezze a házi munkát, sokkal inkább arról, hogy részt vegyen benne, örömmel tegyen-vegyen körülöttünk, lekösse magát. Ha valamit nem jól végez a kisgyerek, akkor próbáljuk megállni, hogy kivesszük a kezéből a partvist, vagy kritizáljuk őt, mert azzal inkább ártunk, mint használunk.

EZ IS ÉRDEKELHET: Házimunka bölcsődés, óvodás és kisiskolás gyerekeknek – Milyen házi munkákat bízzunk először a gyerekre? Mikor mit kell tudnia? »»

2. Gyümölcs és zöldségmosás

Bármilyen életkorban adhatjuk a feladatot. A gyerekek imádni fogják annál inkább is, mert közben kedvükre vizeskedkedhetnek. Azért, hogy a játék ne menjen át vízpocsékolásba, már jó előre egy nagy tálat készítsünk oda a gyereknek, amiben kedvére tisztogathat.
Az arra fogékony, ügyes nagycsoportos ovisokkal már a répapucolást is meg lehet próbálni - nagyon fogják élvezni.


Fotó: Freepik

3. Ragasztószalagozás

A ragasztószalagozás egy egyszerű, de nagyszerű foglalatosság: a gyerek kezébe egy vagy több tekercsnyi színes ragasztószalagot adunk, és kijelölünk neki egy területet, ahol kedvére ragasztgathat. Ehhez olyan terep kell, amit nem sajnálunk, ha összeragasztószalagozza.
Hosszú időre képes lekötni a kisgyerekeket.

4. Müzlikalapálás

Tölts meg egy műanyag dobozt müzlivel, és kérd meg a gyereket, hogy "törje porrá" a müzlit a játékkalapácsával.
Addig is, amíg ügyesedik a kisgyerek finommotorikája, biztonságosan köti le magát. Az apró müzlidarabokat minden további nélkül fel fogjuk tudni használni később.


Fotó: Pinterest / busytoddler.com

5. Takarítás vizes törlőkendővel

Adjunk a kicsi kezébe egy nedves törlőrongyot, ami éppen, hogy csak nedves, és kérjük meg rá, hogy törölgessen... Főleg a kisebbek fogják rendkívül élvezni, hogy segíthetnek anyának törölgetni.

6. Varázslás jégkockával

Tölts meg egy uzsonnás zacskót pár jégkockával, és adjuk a kisgyerek kezébe. Hagyjuk, hogy azt kezdjen vele, amit akar, hagyjuk, hogy önmaga fedezze fel a "fizika törvényeit". Egészen máshogy fog ezzel a kétéves és egészen máshogyan az négy éves gyerek játszani.

7. Kartondoboz dekorálás

Adj a már nagyobb (!) gyerek kezébe egy kartondobozt (cipős dobozt, pizzás dobozt, csomagoló kartont), és kérd meg rá, hogy rajzoljon bele egy boltot, utcát, várost, vagy amit csak szeretne. Nagyszerű remekművek, játéktartozékok születhetnek ebből.


Fotó: papasmamasmagazin.hu