W-ülés: Komoly problémát is okozhat, ha sokszor ül így a baba, kisgyerek!

2018 Május 13. • Szerző: Lévai Nóra

Bölcsis, ovis gyerekek gyakran ülnek W-ülésben, általában azért, mert a lábuk ebben a testhelyzetben nem akadályozza meg őket a játékban. Vannak gyerekek azonban, akiknél a W-ülés hosszú távon komoly következményekkel járhat - ezért fontos rá időben odafigyelni.

A W-ülés onnan kapta a nevét, hogy felülnézetből a gyermek az ABC „W” betűjét formálja a lábaival. A gyermek a sarkai között ül, lábak térdtől lefelé kifelé fordulnak.

Miért ülnek a babák, kisgyerekek W-ülésben?

Nekünk felnőtteknek bizarr látványnak tűnhet, míg a gyerekek annál inkább előnyben részesítik ezt az ülésformát, sőt, sokszor a babák is szívesen ülnek így már egészen a korai mozgásfejlődés során.
Miután a babák elsajátították a mászást, kezd megerősödni a törzsizmuk, jöhet az önálló felülés. A helyes üléshez szükség van stabil alátámasztásra, ezért választják a babák előszeretettel ezt az üléshelyzetet.

Mindamellett, hogy biztonságos ülést biztosit, komfortos is, végre szabadon manipulálhatnak, tapasztalatot gyűjthetnek: kezükbe veszik a tárgyakat, felfedezik, használni kezdik. Ezeket a kognitív tevékenységet akkor tudják elmélyülten végezni, ha figyelmüket nem kell a test stabilizálására fordítani.  Logikusnak tűnik, hogy a baba miután a küzdelmes mászás után megszerzi a hőn áhított tárgyat, egyszerűen lehuppan a sarkai közé, és önfeledten játszik a szerzeményével. Megfigyelhető, hogy a központi idegrendszeri sérültek is gyakran választják ezt az ülésformát, ahol gyakori a végtagérintettség, izomtónus csökkenés, fej-és törzskontroll gyengeség.

Hogyan korrigáljuk a W-ülést?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy ennek milyen hosszú távú következményei lehetnek, milyen szinten kell beleavatkozni, korrigálni ezt az ülésformát.
Ha ez egy átmeneti állapot, akkor nem kell megijedni és rögtön kikapni a baba kezéből az összes játékot javítva az ülését.

Ha huzamosabb ideig ül, manipulál ebben a testhelyzetben, akkor kóróssá válhat, ilyenkor finoman előre fordíthatjuk az egyik lábat, Z-üléssé korrigálva, amely szintén egy stabil tartást eredményez. Ezt követi a nyújtott, illetve a keresztezett lábas ülés. A biztonságos ülést segíthetjük alátámasztással, párnával, mely segíti a keresztezett ülés stabilitását. Amikor már stabilan jár, szalad, a törzsizmai megerősödtek, megkérhetjük a gyereket, hogy üljön úgy, ahogy mi - jó példát mutatva neki, könnyen megtanulja. 
Ha pedig magától megfelelő pozícióban ül, mindenképpen dicsérettel erősítsük meg, segítve a beépülést.


Z-ülés

Bölcsiseknél, óvodásoknál egyáltalán nem elfogadható a W-ülés

Tehát fontos, hogy minél hamarabb korrigálásra kerüljön a W-ülés babáknál, hogy ne szokják meg, és ne automatizálódjon a testhelyzet. Kisgyermek- valamint óvodás korban viszont egyáltalán nem elfogadható ez az ülésforma, mert hosszú távon komolyabb következményei lehetnek. Az alsó végtag ízületei túlzott nyújtásnak vannak kitéve, a csípő-és térdszalagok megfeszülhetnek, megnyúlhatnak, így a csontok is deformálódhatnak, növelheti a csípőficam esélyét, valamint a vérkeringést is befolyásolja.


Törökülés

W-ülés - befolyásolhatja a későbbi tanulást, lábfejdeformitást, csámpásságot is okozhat
Az izomzat feszességének következtében az x-láb kialakulását is veszélyezteti. A törzset stabilizáló izmok nem tudnak kellőképpen megerősödni, így az egyensúlyi rendszer sem tud megfelelően fejlődni, amely közvetlen kapcsolatban van az idegrendszeri érettséggel, így befolyásolja a tanulást, az iskolai sikereket. A lábfej nyomás alá nehezedik, így akár lábfej deformitást, csámpásságot is okozhat. 
Ha már üléskorrigálásról beszélünk, akkor érdemes odafigyelni arra is, hogyan ül az asztalnál gyermekünk. Fontos hogy megfelelő magasságú ülőfelületen üljön, valamint talpra legyen húzva a lába, ezzel is elősegítve az egyenes tartást ülés közben - így megakadályozható, hogy derekát és csigolyáit nagy terhelés érje.

Fotó: Csodakapu Alapítvány
Szerző: Lévai Nóra konduktor, mozgásterapeuta - Csodakapu Alapítvány