Milyen bölcsődében érzi jól magát a kisgyerek? Vida Ágnes válaszol

2020 November 13. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Az Év Bölcsődéje szavazás kapcsán Vida Ágnes gyermekpszichológus fejtette ki véleményét arról, hogy milyen az ideális bölcsődei környezet.

Gyakorta a kényszer szüli a helyzetet, hogy a munkájuk miatt elfoglalt szülők – akik nem számíthatnak állandó nagyszülői segítségre – bölcsődébe íratják a gyermeküket. Persze olyan is előfordul, hogy a kisgyerek szociális fejlődése olyan mértékben felgyorsul, hogy igényli a vele egykorúak társaságát. Bárhogy is legyen, a felelősség és a döntés meghozatala mindenképp nehéz, hiszen a megfelelő intézmény kiválasztása kulcsfontosságú.

Az érzelmi biztonság a legfontosabb a bölcsődei fejlődés során

- A gyermek akkor érzi jól magát a bölcsődében, ha érzelmileg és fizikailag is biztonságban tudhatja magát a csoportjában, ennek a kulcsa pedig a kisgyermeknevelőkhöz való kötődés kialakulása. Ha bízik a nevelőkben, megtanulja, hogy számíthat rájuk és a kisebb-nagyobb problémáival, kéréseivel mer hozzájuk fordulni. Az érzelmi biztonság teremti meg az alapot a további bölcsődei fejlődéshez, tanuláshoz – mondja Vida Ágnes gyermekpszichológus.

A profi szakemberek nemcsak a kicsik fejlődésében játszanak szerepet, hanem erősítik a szülők bölcsődébe vetett bizalmát is.

Vida: "Legideálisabb a családias, kis létszámú környezet"

- Kutatások szerint a bölcsődés korú gyerekek fejlődéséhez a legideálisabb a családias, kis létszámú környezet. Még nehezen kommunikálnak és lassabban ismerik ki a másik személyt, ezért nagyobb biztonságban érzik magukat, ha egy kisebb közösség tagjai.

A sok szép játék vagy a szép környezet kevésbé fontos ahhoz, hogy elégedett legyen a gyermekünk, mint az, hogy úgy érezhesse magát, mint egy második otthonban, a családban. Emellett lényeges szempont, hogy legyen elég idő a szabad játékra és elég tér a szabad mozgásra, szaladgálásra, mert ebben a korban még mindent a mozgáson keresztül sajátít el a kisgyermek – teszi hozzá a szakember.

Idén is szavazhatnak a szülők az év legjobb bölcsődéjére

A Sudocremet forgalmazó Teva a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének támogatásával ismét keresi Az Év Bölcsődéjét, amire a szülők erre a linkre kattintva jelölhetnek és szavazhatnak. A nyertes intézmény értékes nyereménnyel gazdagodhat.