Orbán Viktor kétszer két hétre külföldre küldi a diákokat, tovább támogatja a négygyerekes anyákat

2019 Február 11.

Orbán Viktor évértékelője: A miniszterelnök hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be a vasárnap Budapesten tartott évértékelő beszédében.

A hétpontos családvédelmi akcióterv mellett Orbán Viktor miniszterelnök az évértékelő beszédében bejelentette a középiskolai nyelvoktatás korszerűsítését is. Azt mondta, minden középiskolás a 9. és 11. tanév nyarán két hetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt, amelyet az állam fizet.

Orbán Viktor nem részletezte, hogy mikortól indul a program. Hozzátette: valahogy meg kell oldani, hogy ez ne nyaralás legyen. A diákok számára ez azért is lehet fontos, mert 2020-tól csak nyelvvizsgával veszik fel őket a felsőoktatásba. Erről a tervről nem mondtak le.

Hétpontos családvédelmi akcióterv

Július elsejétől lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kamattámogatott hitelét használt lakás vásárlásához és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását is, valamint a július elseje után született gyerekek után igényelhető a gyerekvállalási támogatás. A legalább négygyerekes nők szja-mentességét várhatóan a jövő évtől vezetik be - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatón a kormány új családpolitikai intézkedéseit az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2019. február 11-én.

Óriási támogatást jelent a családoknak a miniszterelnöki évértékelő beszédben bejelentett hétpontos családpolitikai csomag - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.
Rétvári Bence elmondta: rengetegen töltötték ki a családvédelmi nemzeti konzultációt, amelynek válaszai alapján születtek meg az új intézkedések. Kevés ország mondhatja el magáról, hogy migráció- és családpolitika tekintetében ennyire az emberekkel együtt kormányoz.

A műsorban elhangzott, hogy az akcióterv részletei csak később derülnek ki, de a csomag egy része a kedvezményes hitelezésről szól, emellett azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.

Forrás: MTI 2019. február 11.