Ezekben a halakban van a legtöbb higany, ezért ne add babának, kisgyereknek, sőt, a szoptatós anyukák is kerüljék!

2018 Október 08.

Szinte minden halban felfedezhető bizonyos mennyiségű higany. A felnőtt szervezet számára ez nem jelent különösebb problémát, viszont a kisgyerekek és a szoptatós anyukák el kell, hogy kerüljenek néhány kagyló- és halfélét!

A hal rendkívül hasznos az egészséges táplálkozás szempontjából, mivel a benne található Omega-3 zsírsav és sovány fehérje hozzájárul a szervezet egészségének megőrzéséhez. Sőt, kutatások igazolják, hogy jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata azoknál, akik hetente legalább két alkalommal fogyasztanak olajos halat - írja az egeszsegkalauz.hu.

Szinte minden halban felfedezhető bizonyos mennyiségű higany. A felnőtt szervezet számára ez nem jelent különösebb problémát, viszont a kisgyerekek és a szoptatós anyukák el kell, hogy kerüljenek néhány kagyló- és halfélét, hogy csökkentsék a higanyszintet a szervezetben.

Milyen halakat ne adjunk babának, kisgyereknek?

Nem kell teljes egészében lemondani a halas falatokról, csupán meg kell válogatni, mik kerülhetnek a tányérra. A makréla, nagyobb méretű cápák és a kardhal több higanyt tartalmaz, így a babáknak, kisgyerekeknek ne ilyet adjunk, ha választanunk kell. Helyette a rák, tonhal, lazac vagy harcsa vacsora sokkal egészségesebb megoldást jelent.

A halat is mindig jól át kell sütni
A másik lehetséges probléma a halfogyasztás során a nem megfelelően átsütött hús, mivel így könnyen parazita juthat a szervezetünkbe az elfogyasztott étellel. A parazitafertőzés egyszerűen megelőzhető, ha mindig meggyőződünk róla, hogy a hal húsa rendesen átsült a sütés során.

Omega-3 zsírsav

Ha aggódunk a higany miatt, vagy egyszerűen nincs ínyünkre a hal húsa, de az egészséges étkezés szempontjából fontos Omega-3 zsírsavakról sem akarunk lemondani, kereshetünk más alternatívát. A repceolaj, lenmag, dió és a tökmag egyaránt kiváló forrása az Omega-3 zsírsavnak.

Halolaj - fejleszti a csecsemők agyát 

Még ha a hal tilos is, a halolaj nagyon hasznos minden korban, így az újszülött csecsemőknél is. Csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat és segít elkerülni a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását.
Emellett a csecsemők folyamatosan fejlődő agyában halmozódik fel már a terhesség alatt, így a kismamáknál az egészséges étrend kialakításánál előszeretettel ajánlják a szedését. A kognitív képességek javítása szempontjából tehát nem szabad mellőzni a halolajat.

Forrás: egeszsegkalauz.hu