Minden kisgyermekes szülőnek ismernie kellene a 3 perces szabályt!

• Szerző: bidista.com

A pszichológusok szerint létezik egy nagyon fontos szabály, amikor a gyerekeinkkel kommunikálunk, ez pedig a 3 perces szabály - olvasható a bidista.com oldalán.

Ez a szabály arra figyelmezteti a szülőket, hogy ugyanolyan örömmel kell eltöltsön bennünket a gyerekünkkel történő találkozásunk, pl. tanítás után, mint amikor egy rég nem látott családtagunkkal találkozunk. A gyerek általában a találkozást követő első három percben akar elmondani mindent, nagyon fontos az ő számára, ezért kell odafigyelnünk rá.

Sok szülő intuitív módon betartja ezt a 3 perces szabályt. Amikor a gyerek kijön az iskolából a szülő lehajol a gyerekhez, a szemébe néz, megöleli és elmondja neki, hogy mennyire hiányzott. Más szülők pedig csak egyszerűen kézen fogják a gyereket, majd azt mondják, hogy menjünk és folytatják a telefonon történő beszélgetésüket.

Amikor a szülő hazaér a munkából, szánjon időt a gyerekére, az legyen az első dolga. Kérdezze meg a gyerektől azt, hogy milyen napja volt és hallgassa meg a gyerek válaszait. Néha az a pár perc amíg a gyerekünkkel beszélgetünk, sokkal többet számít mint egy együtt eltöltött nap.

A szülők állandóan a saját problémájukkal vannak elfoglalva, de ez sajnos nem teszi boldogabbá a gyerekeket még akkor sem, ha a szülő azt gondolja, hogy mindent a gyerek érdekében tesz.

A gyerekeknek szükségük van a beszélgetésre és az élettapasztalatra. A felnőttek számára elegendő, ha a gyerek a közelükben van, amikor ők el vannak foglalva a házimunkával, vagy éppen vásárolni mennek.

A gyerekek számára a szülővel együtt töltött idő pedig azt jelenti, hogy a szülő leül mellé és csak vele foglalkozik. A szülőknek sajnos nem mindig van idejük arra, hogy a gyerekkel játszanak, de amikor van erre idő, akkor arra kell törekedni, hogy azt csinálják, amit a gyerek szeretne.

Ne a szülő ajánlja fel a gyereknek az ő elképzelését, hogy mivel töltsék el az időt, hanem a gyerek. Mert ha a gyerek azt érzi, hogy a szülő másra gondol és nem rá figyel, amikor együtt játszanak, akkor sohasem fog megnyílni a szülő előtt.

Az idő gyorsan telik, szinte észre sem vesszük, hogy a gyerekeink felnőnek, ezért figyeljünk arra, hogy a gyerekeinkkel jó kapcsolatot alakítsunk ki már kicsi kortól kezdődően.

Forrás: bidista.com
Fotó: freepik.com