Miért számít, hogy honnan jön a zöldség – és mit tehetünk anyaként? (x)
Tudod, mit eszik a gyereked? Mióta anya lettem, nem egyszerűen csak azt nézem, hogy mit eszik meg a gyerekem – hanem azt is, hogy honnan jött az étel. Ki termesztette? Mikor szedték le? Mivel kezelték? A boltban sok minden gyönyörű – de ha jobban belegondolunk, fogalmunk sincs, mi van a fényes héj mögött. (x)
Pedig a kisgyerekek szervezete különösen érzékeny. Minden falat számít: most fejlődik az immunrendszerük, most alakul ki az ízlésük, most tanulják meg, mi számít természetesnek. Egy friss, vegyszermentes paradicsom nem csak finomabb – több benne a tápanyag, élőbb az íz, és kevesebb a kérdőjel.
Tudtad például, hogy egy zöldséget a szüret után minden eltelt nap gyengít tápértékben? Egy amerikai kutatás szerint a spenót már egy hét után a C-vitamin-tartalma 50%-át is elveszítheti. Szóval nem mindegy, hogy a kertből jön, vagy több száz kilométerről, kamionban utazva.
Ezért döntöttem úgy, hogy kipróbálom a MyFarm közösségét. A heti zöldségadagunk egy olyan kertből érkezik, ahol pontosan tudjuk, ki és hogyan dolgozik. Rendszeresen beszámolnak róla, milyen palántát ültetnek, mikor, mit szednek, hogyan fejlődik a kert. Nem egy arctalan mezőgazdasági cég – ők emberek, akiket akár meg is látogathatunk a családdal együtt.
Ez nem csak étel. Ez kapcsolat. Tudom, hogy az a répa, amit a gyerekem ma ropogtat, aznap reggel még a földben volt. És ha akarjuk, egyszer tényleg elmehetünk együtt megnézni a kertet, ahol nőtt.
A fiam imádja kinyitni a ládát, felfedezni, mi van benne. És nekem nyugalmat ad, hogy nem találgatok többé, mi van a zöldség héja mögött. Mert tudom, honnan jött. És ez most, kisgyerekes szülőként, talán az egyik legfontosabb tudásom.
Ezen a linken megismerheted, milyen lehetőségeid vannak.
Szponzorált cikk (x)