Ingyenes az első és egyetlen hitelesített kismama applikáció

• Szerző: PMM

Aki átélte már a babavárás boldog, mégis sok kérdéssel teli időszakát, az tudja, milyen nehéz eligazodni a sok baráti jótanács és megbízható - vagy annak gondolt - információ között. Így volt ezzel az Anyafalva applikáció megálmodója, Jansik Aisha is, akit a saját várandóssága ihletett arra, hogy ötletgazdaként egy minden eddiginél hitelesebb és szakmaibb alkalmazással nyújtson segítséget a magyar kismamáknak.

„ A minap megjelent Telex.hu-s cikk „A szülésed attól függ, hogy ki lesz éppen ügyeletben” rengeteg fontos témát körbejár, nagyon jó, hogy beleáll a témába és kimondja, hogy ez a rendszer így most nem oké. Azonban szerintem ilyen címet megfontolandó adni egy cikknek, amit sok ma-holnap szülő nő olvas. Nem azért, mert fokozódik bennük az amúgy is fennálló félelem és bizonytalanság, hanem mert úgy vélem, hogy nem kommunikálhatjuk szakemberként egy nőnek azt, hogy a szülése csak úgy megtörténik vele. Bár sajnos nem lehet eltagadni, hogy az éppen ügyeletben álló személyzet kedve, szemlélete igencsak terhet róhat egy-egy szülésre, de sok mástól is függ annak kimenetele! Mire itt egységes, kiszámítható és mindenkor megbízható ellátás lesz, az sajnos odébb van - ez a realitás! Addig viszont lenne egy nagyon egyszerű és az államnak semmibe nem kerülő megoldás! Beengedni a dúlákat a kórházakba!” – mondja az Anyafalva, magyar kismama mobil applikáció megálmodója, Jansik Aisha, aki maga is dúla. 

A dúlák olyan szüléskísérők, akik saját szülési tapasztalattal rendelkeznek, s akik folyamatos fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújtanak az anyáknak és párjuknak is, a várandósság idején, a szülés alatt és utána is. 

A dúlahatás evidencia, nem humbuk

Az elmúlt évtized során jelentősen nőtt a bizonyítékok száma a dúla által támogatott szülések előnyeivel kapcsolatban. A dúla általi támogatás hatásaival kapcsolatos tanulmányokat pontos statisztikai módszerekkel elemezték, és hiteles orvosi folyóiratokban publikálták őket. Az eredmények egyértelműek: a dúla jelenléte az összes császármetszés arányát durván 45 százalékkal, a vajúdás hosszát 25 százalékkal, az oxitocin használatát 50 százalékkal, a fájdalomcsillapító gyógyszereket 31 százalékkal, a fogók szükségességét 34 százalékkal és az epidurális érzéstelenítés iránti kérelmeket 10-60 százalékkal csökkenti.

A dúla támogatása elősegíti az anyák és a babák jóllétét, a vajúdás és a szülés során az orvosi beavatkozások csökkenéséhez vezet, tehát még pénzt is spórol meg az állami kórháznak. 

Az eredmények erős érvként szolgálnak a dúlai szolgáltatások kibővítéséhez, de minimum ahhoz, hogy ne kórháza válogassa, hogy hova engednek plusz kísérőt és, hogy az anyának ne kelljen döntenie az apa és a dúla támogatása között, hiszen a kettő együtt csodás szülésnek lehet a kulcsa. Persze világos, hogy nem minden nő fogja a dúlai támogatást választani például az epidurális érzéstelenítés helyett, de minden nőnek meg kell adni a lehetőséget, hogy éljen egy dúla által kísért szülés előnyeivel.

„Ez mondjuk elég egyszerű és költséghatékony megoldás lenne az állam és a kórházak részéről és a kórházi személyzet túlterheltségét is javítaná. Nem kell hozzá beruházás, egy forintba nem kerül azt mondani, hogy: Oké, minden szülő nővel mehet be egy dúla!”- mondja Jansik Aisha

A tudás tényleg hatalom

A szakember kiemelten fontosnak tartja, hogy a kismamák fel legyenek készülve arra, hogy mi történhet velük a szülőszobában és mi az, amihez joguk van. Több, mint 50 szakember dolgozott saját kezűleg a szakcikkeken, ennek köszönhetően is elmondható, hogy az Anyafalva a legtöbb szakmai anyagot tartalmazó és a legtöbb funkcióval ellátott hazai kismama app jelenleg.

Az alkalmazás Kisokosában elérhetővé vált egy jogi rész, ahol több, mint 10 cikkben segíti a kismamákat a méltán elismert szakember, Dr. Ruzsovics Ágnes ügyvéd, egészségügyi szakjogász és orvos. Továbbá az appban szintén megtalálható a legtöbb kórház beleegyező és tájékoztató nyilatkozata is, amelyet az Ablak a világra Pleván Tímea áldozatos munkájának köszönhetünk! 

Aisha arra kéri a felhasználóit, hogy szánjanak időt arra, hogy elolvassák az applikációban a cikkeket: „ Nem csak a jogi vonatkozásúakat ajánlom mindenkinek, hanem a többi szakmai cikket is, mert hiszem, hogy a tudás ad egy nagy fokú biztonságérzetet, magabiztosságot. Ha egyetlen egy szülés szebb és jobb megéléséhez hozzájárultunk ezzel, akkor már megérte, de nagyon remélem, hogy sokkal többen vannak, akik érteni vélitek, hogy a tudás tényleg hatalom! Nem csak az orvosoknál és szülésznőknél…. a szülő nők kezében is, Nálunk is!”

Az első és egyetlen hitelesített kismama applikáció

Megbízhatóságához pedig kétség sem férhet: a Hiteles Egészség-kommunikációért Egyesület az általa létrehozott objektív szempontrendszer alapján átvilágította a felületet, amelynek eredményeképpen 2022-ben és 2023-ban Hiteles Egészségügyi Applikációnak minősítették az Anyafalva alkalmazást és tartalmait, ezzel az egyetlen hitelesített kismama mobilapp hazánkban. 

Az ikres édesanyákra, az otthonszülést választókra és a cukorbetegekre is gondoltak

A kismamák körében az Anyafalva alkalmazás sok remek funkciója bizonyított már, amelyek most még tovább bővültek a minél szélesebb körű tájékoztatás érdekében. A piacon elsők közt kidolgozták az app ikres verzióját, amely többes terhesség esetén is személyre szabottan segíti a várandósokat. 

Ám a fejlesztés során nem ők az egyetlen “különleges” csoport, akikre gondoltak. A hazai szülészeti rendszer miatt is, egyre többen választják az otthonszülés lehetőségét, számukra pedig az eddig a piacon található applikációk viszonylag kevés információt adtak. Az Anyafalva alkalmazásban immár egy átfogó bábai cikk és egy kifejezetten otthonszüléshez készült, pipálható kelengyelista segíti a felkészülést az intézményen kívüli, magabiztos szüléshez.

Egy anyától a kismamáknak 

Aki átélte már a babavárás boldog, mégis sok kérdéssel teli időszakát, az tudja, milyen nehéz eligazodni a sok baráti jótanács és megbízható - vagy annak gondolt - információ között. Így volt ezzel az Anyafalva applikáció megálmodója, Jansik Aisha is, akit a saját várandóssága ihletett arra, hogy ötletgazdaként egy minden eddiginél hitelesebb és szakmaibb alkalmazással nyújtson segítséget a magyar kismamáknak. Fő célja, hogy az applikáció valamint annak egyéb social felületeinek széleskörű használatával minél kevesebbszer hangozzon el, hogy „Bárcsak a szülés előtt tudtam volna!”.

Az Anyafalva támogató applikáció már a Play Áruházból és AppStoreból is elérhető, teljesen ingyenesen letölthető mindenki számára, nincsen benne egyetlen fizetős rész sem.

Fotó: Anyafalva