Élet tejmentesen, növényi tejpótlókkal (x)
Napról napra nő azok száma, akik nem tudnak, illetve nem is akarnak tejet fogyasztani, hogy elkerülhessék, vagy egyenesen megelőzzék a vele járó kellemetlen egészségügyi tüneteket. Mivel a tej alapvető táplálékunk és fontos főzési alapanyag is, ezért jó hír, hogy vannak olyan növényi alapú tejhelyettesítők, amelyek kiváló alternatívát biztosítanak, hogy kiváltsuk ezt az italt. Az utóbbi években a növényi tejpótlók fogyasztása egyre népszerűbbé vált a családok körében is. A laktózérzékenység és az egészségtudatosság növekedésével sok szülő úgy dönt, hogy a hagyományos tehéntejet növényi alapú alternatívákkal helyettesíti. De vajon milyen előnyökkel és kihívásokkal jár ez a döntés? (x)
Sokféle növényi tejpótló található a boltok polcain, a mandulától, a zabig, a kókusztól a törökmogyoróig rengeteg ízesítés elérhető, hogy megfeleljen az egyéni igényeknek, diétáknak és a növényi étrendet követők elvárásainak. A növényi italok, bár kinézetükben hasonlítanak az állati tejre, beltartalmukban különböznek, így az állati tejfogyasztással járó kellemetlen tünetek teljesen kiküszöbölhetőek, ha ezeket választjuk.
A növényi tejhelyettesítők tejcukor és tejfehérjementesek, így ideálisak laktózérzékeny, vagy tejfehérje allergiások számára. Általában alacsonyabb kalóriatartalmúak, mint a tehéntej, ami segíthet a testsúly szabályozásában. Alacsonyabb telített zsírtartalommal rendelkeznek, ami kedvezőbb a szív- és érrendszeri egészség szempontjából. Vitaminokban és ásványi anyagokban, atioxidánsokban gazdagok.
A tejmentes diétát követők többsége a bolti késztermékeket választja kezdetben, de aki igazán egészségtudatos és fontos, hogy mit visz be a szervezetébe, azok otthon főzik a helyettesítőket. Arról nem beszélve, hogy a boltban kapható növényi alternatívák árai igencsak borsosak és mikor 4 fős családnak kell például palacsintát készíteni, főzeléket főzni, vagy csak reggeli kakaót az asztalra varázsolni, igencsak mélyen a pénztárcába kell nyúlni. Ennek tükrében egyre többen választják azt a megoldást, hogy otthon készítik el a saját tejhelyettesítőiket.
Itt két lehetőség van. Az egyik, hogy fazékban, a konyhát kisebb csatatérré változtatva főzzük, turmixoljuk, szűrjük, ami időt és elég sok alapanyagot is igényel. Előnye, hogy pontosan tudjuk, miből készül az ital, viszont elég nagy időráfordítást és sok hozzávalót kell felhasználnunk hozzá.
A másik megoldás, a Vegital növényi italkészítő készülék használata. Ezek a gépek főznek és turmixolnak, ráadásul sokkal kevesebb alapanyagot igényelnek, mint a fazékban elkészített verzió. Egy tartályba kerül minden, majd egy gombnyomás és fél óra múlva már az asztalon is terem a frissen gőzölgő növényi ital. A sok fazék és turmix helyett, csupán a készülék tartályát kell elmosogatni és a gépfejet leöblíteni.
Amikor a gyerekek étrendjébe kell a növényi tejhelyettesítőket bevezetni, mindig kérdés, hogy szeretik-e majd az új italt, képesek lesznek-e elfogadni a jól megszokott tehéntej helyett, egy másik alternatívát.
Személyes tapasztalatunk, hogy szépen fokozatosan el lehet fogadtatni az új ízeket és meg lehet találni a gyerekek kedvenc növényi italát. Mivel a tehéntej is kicsit édes ízvilágú, így érdemes a kezdetekben picit édesebbre készíteni a tejpótlókat, illetve olyan hozzávalót választani, amik aromásabbak. Például kókuszt, vagy törökmogyorót. Ahogy ezek az új ízek beépülnek a napi ritmusba, úgy lehet egyre natúrabb irányba haladni.
A Vegital készülékeiben az is nagyszerű, hogy egyéni ízlés szerint lehet alakítani az ízeket, így nem nehéz feladat kikísérletezni a család minden tagja által elfogadott, finom tejhelyettesítőket.
Röviden összefoglalva a Vegital készülékek előnyeit:
- minden reggel friss tejpótló magitalok készíthetőek egyszerűen, gyorsan és költséghatékonyan,
- saját alapanyagokból főzhetjük a tejhelyettesítőket,
- rengeteg időt spórol,
- nem kell tartósítószereket fogyasztani,
- ha nincs időnk boltba menni, akkor sem kell lemondani a friss magitalokról,
- saját ízlés szerint variálhatóak a receptek,
- nem szennyezzük a környezetet dobozokkal,
- egyéni érzékenység, diéta szerint alakíthatjuk az összetevőket,
- nincs hozzáadott cukor, adalékanyag,
- fantasztikus leveseket, krémleveseket is készíthetünk, és még a konyhánk is tiszta marad,
- felügyelet nélkül végzi a gép a dolgát, főz, darál, melegen tart.
További információkért érdemes ellátogatni a Vegital Facebook-oldalára (Vegital, a tejmentes ital), illetve rengeteg kipróbált recept, tipp, ötlet található a „Vegital, ahogy mi szeretjük” zárt Facebook-csoportban is. Ez a népszerű csoport a növényi italkészítés jó hangulatú, baráti hangvételű, aktív klubja, amely komoly támogatást nyújt a kezdeteknél és a folytatásban egyaránt.
Szponzorált cikk (x)