Vajon jól nevelem a gyermekem? A jó szülő hét jele

2018 Február 16.

Sok szülő aggódik azon, hogy nem neveli a gyermekét tökéletesen. A modern szülők nagyon magasra emelik a magukkal szembeni elvárásaikat. Nadene van der Linden klinikai szakpszichológus szerint nem kell túl sokat aggódnunk, ha a következő hét dolog rendben van a családunkban.

1. Érzelemnyilvánítás

A gyermek sokféle érzelmet nyilvánít a szülő előtt: még ha néha nem is jó az időzítés, az nagyon jó jel, ha a gyermek ki meri mutatni a szülő előtt sokszínű érzelmeit, szomorúságát, mérgét vagy félelmét, mert az annak a jele, hogy érzelmi biztonságban van.

2. Hozzánk fordul a bajban

A gyermek a szülőhöz fordul, ha megbántják vagy problémával szembesül: ilyen esetben biztosak lehetünk abban, hogy nagyon jól tesszük a dolgunk.

3. Megosztja a gondolatait

Meg tud beszélni érzelmeket és gondolatokat a szülővel anélkül, hogy félne a reakcióitól: ez a nyitott, rugalmas, elfogadó szülő-gyermek kapcsolat pozitív jele.

Néhány szülő ugyanis akaratlanul is korlátozza a kommunikációt azzal, hogy bizonyos gondolatokat vagy érzelmeket, amelyek nem tetszenek neki, túlreagál.

4. Nem csak kritizálunk

A szülői visszajelzés nem kritikus és nem címkéző: a legcsodálatosabb szülők nem kritikai visszajelzést adnak a gyermeknek és óvakodnak az olyan címkéktől is mint, „rossz”, „helytelen”, „mohó” vagy „lusta”.

5. Ösztönözzük a tehetsége kibontakozását

A szülő arra ösztönzi gyermekét, hogy érdeklődését és tehetségét kibontakoztassa: ez a gyermeknek segít abban, hogy élvezze a teljesítményét és érezhesse a kiválóságát.

Ezzel kitartást tanít neki és megvédi attól, hogy felesleges kockázatokat vállaljon majd felnőttként. Ha szeretünk valamit csinálni, és azt mások is elismerik, az a legcsodálatosabb dolgok egyike.

6. Korlátokat emelünk

A jó szülő a gyermek biztonsága érdekében korlátokat állít fel, hiszen a meghatározott szabályok irányítják a gyermek viselkedését. A korlátok és határok nélküli gyermek gyakrabban kerül bajba, vagy vész el.

7. Belátjuk, ha hibáztunk

Ha képesek vagyunk a kapcsolati törések begyógyítására, akkor jó szülők vagyunk. Ha túlreagálunk valamit, kiabálunk (előfordul), akkor nagyon fontos, hogy minél gyorsabban korrigáljunk és megmagyarázzuk, miért viselkedtünk így.

Tehát nem attól jó a szülő, bármekkora is a kísértés, ha kizárólag egészséges ételt ad a gyermeknek, vagy a legjobb iskolába járatja, vagy különórákat fizet neki, hanem attól, hogy szeretettel, tisztelettel és kapcsolódással biztonságos alapot biztosít számára, ahonnan aztán elrugaszkodhat.

 

csalad.hu