Neveletlen és tanulatlan gyerekeket nevelünk, egy pszichológus szerint ezen könnyen lehetne változtatni!

• Szerző: Ketkes.com

Biztosan előfordult már mindenkivel, hogy egy olyan kellemetlen szituációt láthatott, amikor egy gyerek nem fogad szót, hisztizik, eldobja az ennivalót.


A szülők hiába vannak jelen, nem igazán érdekli őket a gyerek viselkedése, mert azt vallják, hogy egy gyereket nem kiabálással kell nevelni.

David Eberhard, svéd pszichológus szerint ez a nevelési módszer a szülőkre és a gyerekekre is rossz hatással van és nem helyes. Az ő családjában több orvos és pszichiáter is volt, ezért ő is a nyomdokaikba lépett, egy pszichiátriai klinikán volt orvos. Ma Stockholmban lakik és nyolc gyerek édesapja.

2006-ban négy olyan könyvet adott ki, amelyekben a pszichiátriai betegségekről ír. Az egyik könyv címe „Gyerekek a hatalmon”, ez a könyv a liberális gyereknevelést mutatja be.

A liberális gyereknevelés következményei

A pszichiáter szerint a mai gyereknevelés egy életformává vált a szülők részéről, a szülők élete a gyerekek kívánságai körül forog. A szülők sok mindent megengednek a gyereküknek és nem szabnak határokat, ennek pedig az az eredménye, hogy a gyerekek nincsenek felkészülve az életre, úgy gondolják, hogy ők a legfontosabb személyek. A mai társadalom olyan fiatalokból áll, akik nem tudják megoldani a problémájukat.

A szülők leereszkednek a gyerekek szintjére. Fáradtan érnek haza a munkából és azt csinálják amit a gyerek szeretne. Azért, hogy a gyerekek el legyenek foglalva, táblagépet, telefont vásárolnak nekik és bármennyi rajzfilmet megnézhetnek. Szinte minden meg van engedve nekik, ennek pedig az az eredménye, hogy a gyerekek neveletlenek lesznek.

A tanárok tekintélye

A tanárok tekintélye is csökkent, a gyerekek és a szülők sem hallgatnak rájuk, ennek pedig az a következménye, hogy a diákok rossz tanulók és inzultálják a tanárokat.

Melyik a helyes nevelési módszer?

A pszichiáter szerint a szülők nem kell leereszkedjenek a gyerekek szintjére, egy felnőtt embernek az a dolga, hogy tanítsa és útbaigazítsa a gyereket. A gyereknek pedig hallgatnia kell a szülőre, mert a szülőnek több tapasztalata van.

Ha azt a jól bevált nevelési módszert alkalmaznánk, ahol a szülő diktál és határokat szab, akkor a mai gyerekek sokkal másabbak lennének.

A cikk forrása: ketkes.com
A kép forrása: freepik.com