Mi tegyünk, ha a nagyszülők túlságosan is elkényeztetik az unokát?

• Szerző: Papás Mamás Magazin

Csokievés, tévénézés, kütyüzés - otthon nem lehet, de a nagyinál igen. Miért kényeztetik a nagyszülők az unokákat? Válaszok a cikkben.

A nagyszülő és az unoka, mindig is egymás titkos szövetségesei voltak és lesznek. A szülő háta mögött örömmel szegik meg a szabályokat, és minden olyat megtesznek, amit otthon nem lehet.

- Amióta a kisunokám beszélni kezdett, egyre többször lebukok - meséli nevetve nekünk Ágota, aki viszonylag fiatalon lett nagymama. Korábban, amíg a kicsi nem beszélt, nem volt gond, mert nem derült ki, hogy ezt vagy azt másképpen csinálom, mint ahogyan az otthon működik. De amióta beszél, mindent kikotyog, azóta nekem is jobban kell vigyáznom - teszi hozzá kuncogva.

A nagyszülőkkel azonban nem csak az otthoni szabályokat lehet titokban áthágni, hanem minden más titkot is könnyebben meg tud velük beszélni az unoka, minden olyat, amit a folyton rohanó szüleivel nem tud.

A nagyszülő örömmel tesz meg mindent az unokája kedvéért. A nagypapa még a derékfájását is elfelejti, hogy a kisunoka éppen lovagolni szeretne rajta.
Nincs az a csillogó szemű kívánság, ami a nagyszülői házban ne teljesülhetne.
- Általában Maminak szólít engem a kisebbik, de ha akar valamit, akkor "Mamikámnak". Innen szoktam tudni, hogy most valamit nagyon szeretne - mondja Ágota.

Minden, amitől a szülők kiborulnak, természetesen azt mind élvezi az unoka. Ám aggodalomra semmi ok, mert a nagyszülői kényeztetés nem tud káros lenni, sőt, a szerető nagyszülői jelenlét jótékonyan hat a kisgyermek lelki fejlődésére.

Miért kényeztetik a nagyszülők az unokákat?

- Anyukám velem és a testvéremmel nagyon szigorúan bánt. Nem kellett mondania semmit, mert "elég volt, ha már ránk nézett". Most ellenben azt tapasztalom, hogy a tízéves fiammal pont az ellenkezőjét teszi, nemhogy engedékeny vele, de még túl is kényezteti, teljesen elkapatja a gyereket, és attól félek, hogy ez később kárára válik. Úgy érzem, hogy nagymamaként átesett a ló túloldalára - panaszolja a negyvenes évei közepén járó Edit.

A nagyszülők nagy előnye a szülőkkel szemben: az a tapasztalat. Ők régóta szülők már, sok mindent megéltek maguk is, a környezetük kapcsán is több ismeretük van. Alkalmuk volt azokat a hibákat is megélni és megtapasztalni.

Egyes nagyszülők ezeket a felismert hibáikat szeretnék "jóvátenni", például azzal, hogy az egykori szigorú vagy zord bánásmódot az unokánál teszik jóvá. A kedvességet ezért az unoka túláradó módon kapja

- így máris könnyebben megértjük, hogy miért is akarja a nagyszülő olyannyira elkényeztetni az unokáját.

A másik ok, ami miatt a nagyszülők szeretik kényeztetni az unokát:

az idősebb generáció jóval több szabadidővel rendelkezik, és ráér unokázni, nem úgy mint a szülők, akiket a hétköznapok gondjai sokszor felőrölnek.

- Annak idején az én gyerekeim mindig édesanyámnál vidéken nyaraltak. Mamával töltötték el az összes szünetet is. Imádták a nagymamájukat. Pedagógus édesanyám rengeteget foglalkozott velük, sok mindenre tanította őket, és nagyon sok közös élményük volt. Nem csoda, hiszen akkoriban éjt nappallá téve dolgoztam, időm sem volt a gyerekekre - meséli Éva. - Most, hogy már én magam is nagymama lettem, természetes, hogy a rengeteg szabadidőmet az unokáimra fordítom.

A nagyszülőknek nem csak idejük több van, hanem türelmük is. Figyeljük meg, hogy teljesen másképpen hallgatják végig a gyerekek beszámolóit, aggodalmait, mint maguk a szülők. És ez így van rendjén.
A középpontban lévő gyerek pedig természetes, hogy lubickol a nagyszülői figyelemben és szeretetben.

A nagyszülők anyagilag is már másképpen tudnak gondoskodni az unokáikról. Idővel függetlenné váltak, jó esetben megtakarításaik vannak, és szívesen költenek, áldoznak az unokákra.

A legtöbb probléma éppen ebből szokott adódni: a nagyszülő általában többet költ az unokára, mint amit a szülő jónak gondol. Minden ilyen esetben érdemes mihamarabb közbeavatkozni, és tisztázni a nagyszülőkkel, hogy kinek mit jelent a sok.
Ám tudni kell, hogy a nagyszülők nem versengeni szeretnének a szülőkkel, amikor ajándékkal halmozzák el a kisgyereket, mert mindenkor csak az unokának akarnak kedvezni.

Hogyan kezelje a szülő a nagyszülői "túlkapásokat"?

- Megkértem a nagyszülőket, hogy ne szoktassuk rá a gyerekeket a csokira. Ahogy hátat fordítottam, már kínálták is őket csokival, amit mi soha nem adunk nekik, nem véletlenül. Anyósom csak annyit kérdezett, amikor észrevettem, és számon kértem: "Miért, mi baja lesz?" - számol be Lajos, a kétgyerekes apuka.

A nagyszülőknek fontos megérteniük, hogy a gyerek nevelésének felelőssége már a szülőké. Bármennyire is szereti a nagyi az unokát, a csoki evés és a tévénézés nem megengedhető, ha azt a szülő kifejezetten ellenzi.

A fiatal szülőknek pedig azt kell belátniuk, hogy a szerető nagyszülő az unokájának mindig a legjobbat akarja. Bár gyermeknevelés terén az "utolsó szó" mindig a szülőé, érdemes néha meghallgatni azt is, hogy mit tanácsol az idősebb generáció, mert lehet, hogy éppenséggel olyat ötletet ad, ami valóban megkönnyíti az újdonsült család hétköznapjait.

Mindennek az alapja, hogy a nagyszülő és szülő meg tudja egymással beszélni az unokával kapcsolatos elképzeléseket. Világos megállapodásra, fontosabb szabályok lefektetésére, főbb nevelési elvek átbeszélésére időről-időre szükség van, mert ez az alapja a harmonikus szülő-nagyszülő együttműködésnek. A családi konfliktusok elkerüléséhez az is szükséges, hogy a megállapodásokat a nagyszülők be is tartsák, mert abból az egész család profitálhat.
Fotó: Freepik