„Egy modern apa vagy kirekesztődik a család életéből, vagy egy második anya lesz belőle” – Pszichológus véleménye az apaminta fontosságáról!

2018 Április 09. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Miért elengedhetetlen, hogy az apa is játsszon a gyerekkel, ne csak az anya? Miért nem jó, ha a nagyszülők nem fogadják el az apát? Milyen hatással van egy fiúgyerekre, ha apa nélkül nő fel? Hogyan befolyásolja az apahiány kislányoknál a felnőttkori házasság sikerét? Ezekre, és a „Csendes Apaforradalom” lényegére kapjuk meg a választ Léder László apa-szakértőtől.

Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója legutóbbi, márciusi előadásán merőben új, sokak számára szokatlan megközelítésből beszélt az apává válásról, a modernkori apaságról és arról, hogy miért van óriási szükség a családban apákra.  Az „apa-szakértő" érzékenyen és ítélkezés mentesen nyúlt a témához; az előadás segített megérteni, hogy a "Csendes apaforradalom" miként színezheti át a mai családok életét.
A hatalmas érdeklődést követő, pezsgő hangulatú előadás a felelosszlokiskolaja.hu szervezésében valósult meg. Cikkünkben Léder László pszichológus előadását foglaljuk össze.

Apátlan családok - miért rekesztődik ki az apa?

Léder  László úgy látja, hogy a mai társadalmak "apátlan társadalmak", ami alatt azt érti, hogy a családok jellemzően anya-gyerek központúak. Az irodalom, a jog, a tradíciók diktálják ezt az anya-központú felfogást, és a modern társadalom természetesnek veszi, hogy az anya köré szerveződik minden, ami családi kérdés. Az anyaközpontúság velejárója ugyanakkor az apák kirekesztődése, ami mégiscsak az anyákon csapódik le annyiban, hogy minden feladat az anyákra hárul, akik elviselhetetlen teherként élik meg a rájuk háruló teendőket.

Dupla-anya családmodell - amikor az apa átvállalja az anyaszerepet

A másik jellemző korjelenség az úgynevezett "dupla-anya családmodell". Ha az apa mégis intenzíven részt vesz a család életében, akkor ő mintegy „második anyaként” működik, mert az anya egy második anyát szeretne faragni a partneréből. A férfiak számára túlzott, vállalhatatlan terhet jelent a "második anyaszerep", mert ez valójában fals szerep, és hosszú távon egyik családtagnak sem kedvez az összezavart felállás.

Mit tudnak kezdeni az apák a gyerekekkel?

A pszichológus személyes történeteken keresztül érzékeltette, hogy az apai minta mennyire más hangsúlyt kapott mára.
- Egy nagyon törődő, szorgalmas nagymama vért izzadva tanítgatta 12 éves fiúunokáját "A walesi bárdok" című versre, miközben az apa a konyhában a notebookján emailezett, és időnként be-bekiabált a nappaliba, hogy a fiú figyeljen a nagymamára. Nem meglepő, ha fiú magában azt gondolta, hogy "ezt a hülyeséget a nagymamával mindjárt befejezzük", és vágyakozva pillantgatott a konyhában emailező apjára. Ő is szerette volna azt tenni, mint az apja, mert a fiúk  részére nagyon erős a motiváció arra, hogy az előttük lévő férfimintát kövessék - magyarázza a pszichológus.

A média szívesen tromfol rá a "cuki apa" figurára, a kedvesen csetlő-botló apákra. Elég, ha csak rákeresünk az interneten az "apa otthon a gyerekkel" kulcsszóra, és az internet már ontja is százszámra a tündéri apa-gyerek fotókat. - Mindez nagy cuki, de nem igaz! Tény, hogy a szülésen és szoptatáson kívül az apa mindent el tud látni a gyerek körül, de mégiscsak ahhoz a ponthoz kellene visszatérni, hogy az apa megfelelő mennyiségű és minőségi időt töltse a családjával, emellett annyit segítsen az anyának, hogy ne legyen a szülőtárson aránytalan teher - összegzi a „Csendes Apaforradalom” lényegét Léder  László.

Az Apa Akadémia következő előadásának címe: "A kamaszkor cunami avagy apátlan kamaszkor," amelyre 2018. április 17-én, kedden kerül sor. A részvétel teljesen ingyenes, csak regisztrálni kell.

Apaszerep, apaminta - kutatások igazolják az apai jelenlét fontosságát

A pszichológus úgy tapasztalja, hogy a közgondolkodásban 3 éves kor körül kezdődik az apaszerep, holott a 150 éves pszichológia rég rámutatott arra, hogy az apákra jóval előbb szüksége van a családnak. Ezek közül a tudományos kutatások közül ismertetett jó néhányat Léder  László, amelyek igencsak árnyalják az apaszerepről kialakult eddigi elképzeléseinket.

Fiú csecsemők érzelmi kifejezése korán megváltozik
Pszichológiai kutatások bizonyítják, hogy már a fiúcsecsemők sokkal intenzívebben fejezik ki magukat, mint a lányok, 1 éves korukra azonban radikálisan megváltozik a fiúbabák érzelmi kifejezése, ami egyértelműen a gyermeknevelés számlájára írható.

Nem is a nők akarnak igazán gyereket, hanem a férfiak
A hollywood-i mozifilmek úgy láttatják a leendő apákat, hogy amikor értesülnek a gólyahírről, akkor elmennek egy pub-ba, és leisszák magukat, hogy fel tudják dolgozni a hírt. - A meglepő valóság azonban az, hogy a férfiak azok, akik gyermeket szeretnének. Ezt látszik alátámasztani az a kutatás, amit hazai húszéves fiatalok körében végeztek. A megkérdezett fiúk többen szeretnének gyereket, mint az azonos korú lányok. A válaszadó fiúk 83%-a mondta, hogy gyereket szeretne.  Az amerikai férfiak például a második vagy többedik gyereknél jelentették ki magasabb arányban, hogy gyerekekre vágynak, mint a párjuk.

Biológiai változások is végbe mennek az újdonsült apában
- Az elmúlt 15 év biológiai kutatásai radikálisan megváltoztatták az apákról kialakult képet. 2011-ben a New York Times főoldalára került Gettler  professzor apákkal végzett tudományos hormonvizsgálatának eredménye. A tudós bebizonyította, hogy a várandósság alatt az apákban is elképesztő hormonális változások zajlanak le, a tesztoszteronszint például folyamatosan zuhan, születéskor a mélypontra esik. A természet így intézkedik arról, hogy a férfi ebben az időszakban az újszülött felé forduljon. Sőt, a női hormonként elkönyvelt hormonok, mint az oxitocin és prolactin is elkezd emelkedni az apákban a nő várandóssága alatt. Azaz közel nem csak pszichológiai, hanem biológiai változások is végbe mennek a férfiakban az apává válás során - magyarázza Léder  László.

Az Apa Akadémia következő előadásának címe: "A kamaszkor cunami avagy apátlan kamaszkor", amelyre 2018. április 17-én, kedden kerül sor. A részvétel teljesen ingyenes, csak regisztrálni kell.

Fontos, hogy az apa is játsszon a gyerekkel
Tény az is, hogy a csecsemőkori apa-gyerek játék, végigkíséri az apa-gyerek kapcsolatot. Ha eleget játszik az apa a kisgyerekével, akkor tinikorban is erősebb lesz a kapcsolatuk. Nem szólva arról, hogy az apai játék egy komplex fejlesztőprogram a gyerek számára, többek között önkontrollra, kommunikációra, szabálykövetésre tanít. Apa egészen másként játszik, mint anya, és ez így helyes, mindemellett az apára is jótékonyan hat a közös játék.

Nagyszülőknek szintén el kell fogadni a családfőt
Léder  László szerint, kedvező, ha létezik apakultúra a családban, tehát jó, ha a nagyszülők fejében is rendben van az apaszerep, értik és megértik a nagyszülők, hogy az apának igenis van szava. Ha a tágabb értelemben vett család megkérdőjelezi az apa súlyát, akkor sérül az apa-gyerek kapcsolat is. 

Apa-lány kapcsolat
Nagy neves vizsgálatok mutatnak rá arra is, hogy ott ahol negatív az apa-lány kapcsolat egy családban, a kislány menzesze korábban jelenik meg, korábban pubertál, azaz korábban akar kikerülni a gyermeki létből. Egy jordániai kutatás azt találta, hogy ha a kislánynak az apukájával harmonikus a kapcsolata, akkor sikeresebb házasságot fog kötni és elégedettebb lesz a családi életével. Ranschburg tanár úr ezt az ösztönös apai feladatot nevezte "küszöbön való áthelyezésnek".

Apa-fiú kapcsolat
Egy másik kutatás az apa-fiú kapcsolat vizsgálata közben arra jutott, hogy a nemi erőszakot elkövető fiúk 80 százaléka apátlan családból érkezik. - Amerikai szociológusok ki merik jelenteni, hogy ha nincs apa a családban, akkor többszörös az esély arra, hogy a fiú lecsúszik, illetve ha olyan a környéken nevelkedik a fiú, ahol jellemzően nincsenek apák, akkor erre az esély még nagyobb. Tehát láthatjuk, hogy az apa hiányának kriminalisztikai hatása is van - mondja a pszichológus.

- A jó apa-fiú kapcsolathoz azonban nem elég annyi, hogy az apa jelen legyen a fiú életében, hanem az is szükséges, hogy az apa szeresse és elfogadja a fiát! Ha például az apa sportos és mozgékony beállítottságú, de a fia egy Julianus barát, akkor nagy baj lehet abból, ha az apa csak azért is préselni kezdi a fiát. Elfogadni és szeretni, mindösszesen ennyi kell ahhoz, hogy az apa rendes fiút neveljen - foglalja össze a lényeget a szakértő.

Hiánypótló előadássorozat a Felelős Szülők Iskolája szervezésében valósult meg. Az előadásokon a részvétel ingyenes, de a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött. Információ, regisztráció: www.felelosszulokiskolaja.hu
Az Apa Akadémia következő előadásának címe: A kamaszkor cunami avagy apátlan kamaszkor, amelyre 2018. április 17-én, kedden kerül sor. A részvétel teljesen ingyenes, csak regisztrálni kell.

Fotók a cikkben illusztrációként: FreePik
Fotó Léder László pszichológusról: Szász Marcell