6 legjellemzőbb apatípus: te melyik csoporthoz tartozol?

• Szerző: Papás Mamás Magazin

Az apákat hatféle alaptípusba soroltuk aszerint, hogy mennyit és hogyan foglalkoznak a gyermekeikkel, illetve mennyire vesznek részt a háztartási munkában.

Az apákat már sokféleképpen tipizálták aszerint, hogy mennyit foglalkoznak a gyerekeikkel, milyen érzelemvilágot, gondolkodásmódot, ismereteket adnak át nekik, milyen férfimintát mutatnak. Ennek alapján léteznek barátkozós apák, jó fej apák, szigorú apák, távolságtartó apák, agresszor apák, mindent tudó apák, szuperhős apák és valójában még nagyon sokféle apukák.

Mi az apákat ezúttal hatféle alaptípusba soroltuk aszerint, hogy mennyit és hogyan foglalkoznak gyermekeikkel, illetve mennyire veszik ki részüket a háztartási munkából. Olvasd végig összeállításunkat, és derítsd ki, hogy te melyik apatípushoz tartozol.

1. Vasárnapi apa

Hétköznap egyszerűen semmi ideje nem marad a gyerekekre. Amikor a munkából fáradtan haza esik, akkor gyorsan megnézi a híradót, átfutja a híreket a telefonján, vagy gyorsan elintéz még valamit a számítógép előtt. De az is lehetséges, hogy semmi másra nem vágyik, csak arra, hogy összerogyjon a fotelben, és kikapcsoljon végre egy kicsit.
Cserébe tudja, hogy Anya nagyon becsületesen odateszi magát, és gondosan helyt áll gyerekfronton, éppen emiatt is sokkal szorosabb kötelék fűzi a gyerekeket az anyukájukhoz.

A hétvége az már más: jut elég idő mókázásra, játszóterezésre, állatkertre, programokra. Hétvégén mindenképpen kiveszi a részét a gyermeknevelésből, és szívesen viszi a srácokat ide-oda, sőt, akár feleség nélkül is megoldja és ellátja ügyesen a gyereket - egy kis lélegzetvételnyi időt hagyva ezáltal Anyának.

2. Tradicionális apa

Már az elején teljesen világos mindkét szülő számára, hogy "Apa keresi a pénzt és Anya neveli a gyerekeket, mos, főz, takarít". Mielőtt gyereket vállaltak volna, a szerepek jó előre le lettek tisztázva, így ez nem okozott a feleségnek sem meglepetést.

A tradicionális apa tudatosan törekszik arra, hogy a gyerekei a legjobb kezekben legyenek és "ne csak egész nap bedobva egy bölcsődében tengődjenek". Fontos számára, hogy gyermekei a lehető legjobb ellátást, a legjobb nevelést és iskolát kapják.
A hagyománykövető apák nem takarítanak, nem vesznek részt a háztartásban, egyáltalán nem segítenek be a tipikus női feladatokba.

Talán meglepő módon ezen édesapák sokkal türelmesebbek a gyerekeikkel, de természetesen időnként azért náluk is elszakad a cérna.
Amikor a gyerekek már nagyok, és "lehet velük végre mit kezdeni", esetleg ő is bevállalja őket egyedül, Anya nélkül.

3. Modern apa

A modern apa mindig is egyenlő partneri viszonyra törekedett és törekszik, és már a legelején olyan nőre vágyott, akivel pontosan kiegészítik egymást. Mindkettejüknek szándékosan olyan állása van, ami megengedi, hogy maradjon idő gyerekre, mert imád a gyerekeivel foglalkozni.

A modern apa nem kifejezetten szeret vasalni vagy szemetet levinni, de ha arról van szó, akkor az apróbb háztartási teendőket is elvégzi.

Akár kevesebb bérért ugyan, de kötetlen munkaidőben vagy lazább munkaviszonyban dolgozik, mert fontos számára, hogy a gyerekekért el tudjon menni az oviba. Pont emiatt nagy karriert sem fog soha befutni. Szerencsére utólag sem bánja meg a családi felállásra vonatkozó döntéseit.

4. Elvált apa

Noha a válás miatt kevesebbet találkozik a gyerekeivel, mégis több, pontosabban tartalmasabb időt tud velük eltölteni. Az elvált apa számára kifejezetten kényelmes, hogy kéthetente hétvégenként ő vigyázhat a gyerekekre, és szívesen szakít hétköznap is 1-1 órát rájuk.

A válás előtt maga sem gondolta volna, hogy ezt majd milyen jól fogja teljesíteni. A válás miatt nagyon hiányoznak neki a gyerekek, ezért mindent megtesz azért, hogy amikor együtt vannak, akkor élményt nyújtson számukra, sőt, a srácok fontos eseményeinél jelen van ő is.
Már utólag megérti az ex feleségét, hogy mennyi áldozatot vállalt a gyerekek miatt, és milyen sokat tett értük annak idején.

EZ IS ÉRDEKELHET: EGY VÉGTELENÜL CSALÓDOTT ANYUKA LEVELE ELVÁLT FÉRJÉHEZ »»

5. B-terv apa

Mindent másképpen szerettek volna csinálni, mint mások. Korábban másképpen tervezett, mégpedig úgy, hogy mind a ketten ugyanúgy dolgoznak, és egyenlően foglalkoznak majd a gyerekkel, aztán végül nem úgy alakult...

Az egyenlőség terve már az első gyerek megszületése után megdőlt, amikor rájött, hogy egy férfi csak akkor keres, ha a munkában "rendesen odateszi magát", félállással nem lehet pénzt keresni. A B-terv apa fontos jellemzője, hogy mindenképpen többet keres a feleségénél.
Ahogy a többi gyerek is megszületett, egyre egyértelműbb lett, hogy Anyának muszáj otthon maradni "még egy-két évet" a gyerekekkel, amit szintén nem így terveztek korábban.

Nagyon sajnálja, hogy nem tud elegendő időt együtt lenni a családdal, de a "körülmények áldozata", amit valóban nagyon sajnál.

6. Gyesen lévő apa

Maga sem gondolta volna, hogy egyszer ő hagyja ott a munkáját a gyerekek miatt, és átengedi feleségének a kenyérkereső szerepet, de az élet néha abszurd helyzeteket diktál.

Tudni kell, hogy a döntés közös döntés, aminek azért örül is egy kicsit, mert minden percét kiélvezheti a gyerekei felcseperedésének.
Néha azért furán érzi magát, amikor este elmegy a haverokkal sörözni, és eszébe jut, hogy vajon a felesége mindent jól csinál-e.

Az otthonmaradásért cserébe két kérése volt csupán: nem akar vasalni és nem akar főzni.

EZ IS ÉRDEKELHET: MIÉRT NEM AKARNAK TÖBB GYEREKET AZOK AZ APÁK, AKIK VOLTAK MÁR GYESEN? »»

Fotók: Freepik