A legtöbb apuka boldog, nyugodt családra vágyik, de valahol mégis megbicsaklik a történet - Pszichológus véleménye

2019 Január 04.

Korjelenség, hogy a fiatal apukáknak a munkahelyükön kell többet teljesíteniük a kieső anyai jövedelem miatt, így „offline” apaként fokozatosan eltávolodnak a családjaiktól, miközben az anyákat gyakran fenyegeti az az úgynevezett „zöld özvegység” jelensége.

Sok, jobb sorsra érdemes párkapcsolat bukik meg a gyermekek megszületését követő pár évben – véli Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója, a családi élet és gyermekvállalás mellett elkötelezett szakértő.

Gyermeknevelés férj nélkül

Világszerte leírt jelenség, hogy a gyermek megszületése előtti időszakban a párok többsége emancipált, modern párkapcsolatban gondolkodik, a mai fiatal férfiak aktív apai szerepre készülnek, de sajnos a párok hamarosan visszacsúsznak a hagyományos és többnyire nem működőképes apai- és anyai szerepkörbe. A fiatal apáknak a munkahelyükön kell többet teljesíteniük a kieső anyai jövedelem ellensúlyozása miatt, így „kikapcsolt”, „offline” apaként fokozatosan eltávolodnak a családjaiktól, az anyákat pedig gyakran fenyegeti az az úgynevezett „zöld özvegység” jelensége: a férj nélküli gyermeknevelés és háztartásmenedzsment mókuskereke.

Depresszió és intimitás hiánya - emiatt távolodnak el egymástól a szülők

Baby blues a gyermek megszületése utáni, mindkét szülőnél jelentkező levert állapot, ami egyben az alulbecsült anyai és apai depresszió jelensége is. Léder László hangsúlyozta: miközben mindkét negatív állapot az anyákhoz hasonlóan ugyanolyan gyakran megjelenhet az apáknál is, erről sajnos a szakemberek kevésbé vesznek tudomást.

Mind az anyáknál, mind az apáknál a születés utáni depresszió aránya riasztóan magas: 20-30% közötti érték szokott lenni. Modern kutatások szerint a gyermekek 0-5 éves kora között az apák depressziójának rizikója sajnos tovább növekszik. Az apák helyzetét tovább súlyosbítja, hogy ezekről az apai akadályokról általában kevés szó esik, ezért maguk az érintettek, vagy közvetlen környezetük (család, munkahely) sem ismerik fel a problémát.

A párkapcsolatokat gyakran veszélyezteti az intimitás hiánya, a szülők eltávolodása egymástól. A várandós párok 65%-nál ugyanis csökken a szexuális kapcsolat, 20%-nál pedig teljesen abbamarad, miközben az aktív nemi élet a komplikációmentes szülést is segíti.


 Léder László pszichológus

Megelőzhető lenne a válás, ha időben tennénk ellene

A szakértő megfogalmazása szerint: „a lábon kihordott szülői depresszió” sokszor a válóperes bíróságokon végződik. Léder László szerint e tényezők felismerése és időben történő megfelelő kezelése sok fölösleges válás megelőzését jelentheti. A többedik gyermek vállalásánál alapvető fontosságú, hogy a szülők pozitív vagy negatív módon élték-e meg első gyermekük megszületését és az azt követő időszakot.

Szakértő: Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója. Az Apa Akadémia 2017-ben alakult meg, célja a modern apaság hazai kultúrájának megteremtése, „az apák visszacsempészése a családokba”.

Fotó: Freepik