A gyermekáldás növeli a testsúlyt az apukáknál - állítják a szakemberek

2018 Február 19.

Az első gyermek születése után az édesapák kicsit elengedik magukat, és általában felszednek néhány kilogrammot - állapította meg egy amerikai tanulmány. Az is kiderült, hogy a férfiak is hajlamosak a szülés utáni depresszióra.

Mindkét szülő számára komoly változást hoz a család legújabb tagja. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy nem csak az édesanya, de az apuka fizikumára és lelki egészségére is jelentős hatással van a baba érkezése. Legutóbb a chichagói Northwestern University vizsgálta meg a változás mértékét.

A gyermekáldás növeli a testsúlyt - az apukáknál

Összesen 10 ezer amerikai fiatal apa életmódjának változását figyelték meg nagykamasz korukból fiatal felnőtté válásuk idején. Arra jutottak, hogy az első gyermek után átlagosan két kilogrammal nő meg az apukák tömege, ami a testtömeg indexben 2,6 százalékos változást hoz. A kontrollcsoportnál, vagyis az azonos életkorúaknál a változás éppen ellenkező irányú ebben az időszakban - írta meg a China Daily című kínai lap angol nyelvű kiadása.

A fiatal felnőtté válás önmagában nem jelenti a testsúly növekedését, egyértelműnek tűnik tehát, hogy ezt a hatást az újszülött hozza. Azoknak ugyanis, akik nem lettek ezen időszakban apává, nem nőtt, éppen ellenkezőleg, csökkent a súlyuk. Méghozzá nagyjából egy kilogrammal.

Az egyetemi vizsgálat megállapítása szerint a fiatal apáknál a növekedést az életmód és az étkezési szokások megváltozása eredményezi.

Ezen kívül sokaknál megnő a depresszióra való hajlam is: a kutatás szerint az első öt évben 68 százalékkal emelkedik az esély azoknál a 25 esztendő körüli uraknál, akiknek a párja, felesége gyermeket hoz a világra. Jobban járnak némileg a hölgyek, egy szintén az első időszak testi változásait vizsgáló felmérésből az tűnik ki, az édesanyák nem felszednek, hanem leadnak az első időszakban testsúlyukból!

Emma Adam emberi fejlődéssel és társas kapcsolatokkal foglalkozó szakértő a helyzetet úgy értékelte: “A család tagjainak egészsége kölcsönösen függ a másiktól. A családtagok hatással vannak egymásra, akár az érzelmeiket, akár a biológiai változásokat vagy az egészséget vizsgáljuk”.

Nem lehet tehát teljesen külön kezelni a többiektől sem az édesanyákat, sem pedig az édesapákat, mivel a családhoz tartozás mindenkire jelentős változást gyakorol, pláne akkor, ha közös gyermek születik. “Éppen ezért figyelni kell a családtagok jólétére, hogy mindenki, az egész család egészséges lehessen. Tehát az, ha az apukák jól érzik magukat, nem csak az ő életminőségükre van pozitív hatással, hanem a többiekére is” - magyarázta a kutató.

Hozzátette, hogy miután mindenkinek a lelki és testi egészsége hatással van a másikra, a pozitív hatások is össze tudnak adódni, erősítve egymást, illetve a családi összetartozást.

 

A cikk forrása: család.hu