Tudtad, hogy a mosogatószivacs az egyik legnagyobb baktériumtanya?

Sokan azt gondolják, a vécé vagy a fürdőszoba ad otthont a legtöbb baktériumnak, pedig sokszor a legszennyezettebb helyiség a konyha, azon belül is pedig a mosogatószivacs számít az egyik legnagyobb baktériumtanyának.

Felmerül a kérdés: hogyan mosogathatunk úgy, hogy az egészségre káros baktériumok ne kerüljenek gyerekeink ételeire?

A konyha valóságos inkubátora a mikrobáknak

Különösen a konyhai környezet kedvező a mikrobák, többek között a kórokozók megtelepedésének és terjedésének. E mikrobatelepek összetétele a lakás különböző részein eltérő lehet, a legváltozatosabb formában a fürdőszobában és a konyhában vannak jelen. Ezek a helyiségek valóságos inkubátorai lehetnek a mikrobáknak, hiszen egyrészt mindig van utánpótlás az emberi testről vagy a nyers élelmiszer-alapanyagokról, másrészt pedig a nedvesség, a pára jelenléte is ideális feltételeket teremt.

Mosogatószivacs – hemzseghet a kórokozóktól

A közhiedelemmel ellentétben, a konyhai környezetben több mikroba talál otthonra, mint a mellékhelyiségekben. Sok esetben a lakásban a legnagyobb mennyiségben a mosogatószivacsok tárolnak aktív baktériumokat, ráadásul a lefolyók után itt a legnagyobb a coliform baktériumok mennyisége, amelyek súlyos betegségeket okozhatnak emberek esetében.

Az edények tisztítására használt szivacsok olyan kórokozókat is tárolnak, mint a szalmonella, a kólibaktérium vagy a sztafilokokkusz.

 Egy 2017-es, a Scientific Reportsban publikált német kutatás a háztartásokból véletlenszerűen összegyűjtött mosogatószivacsokon található baktériumokat vizsgálta. Az eredmények szerint 362 különféle baktérium telepedhet meg a szivacsok réseiben, egy általános mosogatószivacs esetében így közel 5,5 billió mikroszkopikus élőlény hemzseghet azon az eszközön, mellyel az étkezésre használt eszközeinket tisztítjuk.

Segíthet-e szivacs kifőzése?

A kutatások nyomán számos alternatív megoldás kezdett elterjedni a konyhai szivacsok fertőtlenítésére: ilyen például a mikrózás vagy a forralás, melyek valóban mérséklik a baktériumok mennyiségét a szivacsokban, azonban kiderült, hogy 60%-os baktériumszám-csökkentésnél jobb eredményt egyetlen ilyen módszerrel sem lehet elérni.
Jobb megoldás a mosogatógép használata: mivel a gépi mosogatás ciklusai forró vizet és forró levegőt is alkalmaznak az edények elöblítésére és szárítására, hatékonyabbak is a meleg vizes, szivaccsal történő mosogatásnál.

Mit tehetünk, ha nincs mosogatógépünk?

Ha nem áll módunkban beszerezni egy mosogatógépet, akkor is érdemes betartanunk néhány szabályt az edények tisztításakor – javasolják az LG szakemberei.

1. Áztassuk gyarkan fertőtlenítőszeres vízben a mosogatószivacsot, hogy a baktériumok ne telepedhessenek meg bennük.

2. A szivacs helyett jobb választás egy műanyag vagy egy szilikon kefe, hiszen ezek használat után gyorsabban megszáradnak, így kevesebb ideig biztosítanak ideális, nedves lakhelyet a baktériumoknak, és nincs annyi mélyen megbúvó rejtekhely sem bennük a kórokozók számára, mint a szivacsokban.

3. Az edényeket mosogatás után pedig - törölgetés helyett - inkább hagyjuk maguktól megszáradni.

4. Cseréjük gyakran a szivacsokat, konyhai törlőkendőket.