Tényleg az anyáktól örökölik a gyerekek az intelligenciájukat?

2020 Június 17.

Tudósok régóta vizsgálják már, hogy a gyerekek az intelligenciájukat az apától vagy az anyától öröklik-e.

Az internet megjelenése óta rengeteg cikk foglalkozik azzal, hogy valóban az anyák-e a felelősek a gyermek intelligenciájáért. A korábbi nézet, miszerint az anyai gének határozzák meg, hogy milyen intelligens lesz az utód, és az apukáknak erre csekély ráhatása van, nos, ez csak félig tűnik igaznak.

Okos, mint az anyja?

Mára számos kutatást végeztek annak kiderítésére, hogy mi befolyásolja a gyermek intelligenciáját. Attól eltekintve, hogy a legtöbb hivatkozás 20-30 évvel ezelőtti, a kutatások nagy része egybehangzik: az "intelligenciáért felelős gén" az X-kromoszómán található, és mivel a hölgyek X-kromoszómából máris kettővel rendelkeznek, adódik a megoldás, hogy az "intelligencia génjét" is az anyák örökítik tovább.

Már egy ideje ismeri a tudomány az úgynevezett "kondicionált géneket". Néhány gén, köztük az okosságot szabályozó gén is, akkor aktiválódik, ha az az anyától származik. Ha az apától öröklődik, akkor inaktív. (A többi kondicionált gén is így működik).

Glasgow-i tudósok mintegy 12 686 - 14 és 22 év közötti - serdülőt vontak vizsgálat alá, és arra a következtetésre jutottak, hogy:

a serdülők intelligenciájának legfőbb markere az édesanya IQ-ja. A legtöbb esetben a serdülőkori IQ csupán 15 ponttal tér el az anyák értékétől.

Innentől kezdve már csak az a kérdés, hogy egyedül az anya "felelős" a gyerek intelligenciájáért, vagy mégsem?

Ez nem ennyire egyszerű

A tanulmányok eredménye mégsem egyértelmű, és nem lehet kijelenteni, hogy az apáknak egyáltalán ne lenne közük a gyerek intellektusához.

Annak, hogy az anyától öröklődik az okosság, ennek fiúgyermekek esetén nagyobb az esélye, hiszen ők az X-kromoszómájukat egészen biztosan az édesanyától kapják. Lányok esetén azonban már árnyaltabb a kép.

EZ IS ÉRDEKELHET: 4 MÓDSZER ARRA, HOGY INTELLIGENS GYEREKET NEVELJ! »»

A nőknek nincs két azonos X kromoszómája. Leegyszerűsítve: ahhoz, hogy az információ ne duplikálódjon, ne jelenjen meg kétszer, az egyik kromoszómán aktiválódik, a másikon viszont inaktív marad. Csak azért, mert a lány örökli az anya X-kromoszómáját, nem jelenti azt, hogy aktiválódnak is az erre vonatkozó információk, meglehet, hogy az apa X-kromoszómájára vonatkozó információt fogja hasznosítani. Tehát a lánygyerekek minden további nélkül örökölhetik akár az apa "intelligencia génjeit" is.

Ahhoz, hogy a végleges megoldáshoz közelebb jussunk, jobban rá kellene látnunk a "kondicionált gének működésére", mert azt már tudjuk, hogy szerepük jelentős. Úgy tűnik, nagyobb szerepük intelligencia-kutatásban, mint azt eddig feltételeztük.

Az intelligencia  összetett

A tudósok úgy becsülik, hogy az intelligencia 40-60 százalékban veleszületett adottság, a többi pedig a környezeten, neveltetésen, tapasztalatokon és személyiségi jegyeken múlik.

És ha már a gyereknevelésnél tartunk, akkor újra vissza kell kanyarodnunk az édesanyákhoz, akik jóval több időt töltenek el a gyermekeikkel, mint az apák. A Minnesotai Egyetem kutatói megállapították, hogy:

azok a gyerekek, akiket különlegesen erős kötelék fűz az anyához, komplexebb feladatokat tudnak megoldani, mint kortársaik, sőt, a feladatmegoldást nem adják fel annyira könnyen, mint akik nem kötődnek annyira az anyukájukhoz.

Ennek egyszerű magyarázata van: még mindig az anyák azok, akik a gyermek fő gondozói, és ami a lényeg: nem a gondozó neme, ami meghatározó e tekintetben, hanem az, hogy a gondviselő a gyermekkel harmonikus kapcsolatban legyen, amely kellő biztonságot, magabiztosságot nyújt a gyermeknek, ahhoz, hogy fejlődni, szárnyalni tudjon.

Forrás: Külföld
Fotó: Freepik