Rakott savanyú káposzta - próbáltad már?

• Szerző: Horváthné Csáki Katalin

A rakott savanyú káposzta egyszerűen elkészíthető, laktató és ízletes egytálétel, amely az év bármely napján jó választásnak bizonyul. Érdemes elkészíteni ezt az igazán izgalmas, magyaros ételt.

Hozzávalók 4 fő részére:

  • ½ kg savanyú káposzta,
  • 1 db babérlevél,
  • 1 tk. őrölt kömény,
  • 60 dkg sertés darálthús,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 5-6 gerezd fokhagyma,
  • 2 tk. csípős paprikakrém,
  • 2 tk. csemege paprikakrém,
  • 1 tk. bors,
  • 2 tk. fűszerpaprika,
  • 1 ek. ételízesítő,
  • só ízlés szerint,
  • 2 bögre rizs,
  • ½ dl olaj.

Elkészítés:
A savanyú káposztát feltesszük főni 1 babérlevéllel és 1 tk. őrölt köménnyel. A darált húst elkészítjük pörköltnek. 1 nagy fej vöröshagymát felaprítunk és ½ dl olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst és kifehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd 1 ek. ételízesítővel, 2 tk. csípős paprikakrémmel, 2 tk. csemege paprikakrémmel ízesítjük. Hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszerpaprikát, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Fedő alatt puhára főzzük, végül szaftjára pirítjuk. 1 edényben 2 közepes bögre rizst 5 bögre vízzel, 1 ek. sóval betesszük a sütőbe és pergősre főzzük. Amikor minden hozzávaló megfőtt, akkor egy jénai tálba rakjuk a fele káposztát, arra tesszük rá a rizst, majd jön a pörköltes darált hús, és végül a maradék káposztát rétegezzük. Tetejére besamelt (2 ek. vaj, 2 ek. liszt, 2 ek. tejföl, 5 dl tej, só, bors) készítünk és ráöntjük. 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna lesz.