Illatos svéd gyömbéres keksz - Így lesz igazán roppanós!
• Szerző: Papás Mamás Magazin
Isteni finom ünnepi recept, ne hagyd ki! A svéd gyömbéres kekszet a mézeskalács alternatívájaként sütheted adventi időszakban.
A pepparkakort, azaz a gyömbéres kekszet a svéd háziasszonyok karácsonyi aprósüteményként készítik. Jellegre nagyon hasonlít a mi mézeskalácsunkhoz, ám íze a markáns gyömbéres fűszerezéstől "csípősebb".
Apropó, gyömbér! A gyógyhatású fűszert legtöbbünk gyomornyugtató és emésztésjavító oldaláról ismeri, ám legfőképpen az immunrendszer felturbózásában lehet leginkább a segítségünkre - ezért hideg, téli megfázásos időszakban érdemes belőle naponta fogyasztani.
Az alábbi svéd gyömbéres receptet éppen csak egy kicsit változtattuk meg, íme.
Svéd gyömbéres keksz - hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 3 teáskanál frissen lereszelt gyömbér
- 2 teáskanál fahéj
- Fél teáskanál szegfűszeg
- 30 dkg barna cukor
- 10 evőkanál virágméz
- 4 db tojás
- 1 csomag sütőpor
Svéd gyömbéres keksz - elkészítése
1. Keverd, majd gyúrd össze alaposan a hozzávalókat úgy, hogy könnyen kezelhető, nyújtható tésztát kapj.
2. Ha van, türelmed pihentesd, ha nincs, máris dolgozhatsz vele tovább (nekünk nem volt). Nyújtsd ki minél vékonyabbra, körülbelül 1-2 milliméteresre.
3. Kiszúróval szúrd ki, és rendezgesd őket a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
4. Előmelegített sütőben 180 fokon 4-5 percig süsd. Akkor kész, ha a tetejét benyomva már nem érzed a tészta nyersességet, illetve a keksz alja még aranybarna (és nem odasült fekete).
Rafinériák:
Találkoztunk olyan svéd gyömbéres recepttel, ahol csak tojássárgáját írnak, de nekünk úgy nem állt össze, ezért 4 egész tojást használtunk fel, és így nagyon már kezessé vált a tészta.
Mindenkinek más a sütője, ezért érdemes a legelső sütésnél kitapasztalni, hogy valóban mennyi a megfelelő idő. Ha vastagabbra nyújtottad a tésztát, akkor 2-3 percet még rászámolhatsz nyugodtan.
Hogyan lesz roppanós a keksz?
A keksz attól keksz, hogy alapvetően vékonyra van nyújtva. Míg a mi mézeskalácsunk egy kicsit ducibb, puha, omlós, addig a gyömbéres keksz vékonyabb, roppanósabb, szárazabb.
Ne tedd dobozba, hanem hagyd kiszáradni egy tálcán. Ha dobozban melegen lezárod, akkor a kipárolgó nedvességet magába szívja, és attól puha lesz. Ha ez a változat a cél, akkor válassz a tároláshoz egy megfelelő fémdobozt.
Ám ha szívesen fogyasztod roppanósan, akkor csak hagyd a tálcán a gyömbéres csillagokat szikkadni.
Tipp:
Nem a sütés napján, hanem másnap a legfinomabb.
Svéd gyömbéres keksz - fázisfotók
Fotók: papasmamasmagazin.hu