3 mennyei farsangi fánk receptje - Hogyan süthetünk isteni finom szalagos fánkot?
Ki ne szeretné a finom farsangi fánkot? Sokszor nézted irigykedve a barátnődet, anyukádat, hogy milyen fantasztikus fánkot tudnak sütni? A látszat ellenére elkészítése nem nagy ördöngősség. Ezúttal három fánkreceptet is mutatunk.
Most megosztjuk azokat a recepteket, amelyek segítségével te is könnyedén tudsz friss farsangi fánkot készíteni. Részletes leírással, fotókkal és rövid, pár perces videóval segítünk.
A három recept: szalagos fánk, csörögefánk és a hagyományos farsangi fánk.
Szalagos farsangi fánk
Hozzávalók - körülbelül 21 fánkra
A fánkhoz:
500 g búzaliszt (BL55)
220 ml 2,8%-os tej
40 g élesztő (friss)
50 g porcukor
60 g vaj
5 db tojássárgája
1 csipet só
A sütéshez:
étolaj
A díszítéshez
sárgabarack dzsem
porcukor
Elkészítés:
100 perc
1. Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson. |
|
A lisztet egy edénybe tesszük. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, a puha vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz. |
|
Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez minimum 30 perc. |
|
Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ki, majd hajtsuk félbe, és nyújtsuk bő másfél ujjnyi vastagságúra (minimum 1,5 cm - 2 cm), és egy 6-8 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. |
|
Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk. A lyukkal lefelé fordítjuk az asztalon, és letakarjuk egy konyharuhával. Ezután |
|
Szépen megkeltek. |
|
Kis adagokban kisütjük őket a nem túl forró olajban. Ha az olaj túl forró, akkor a fánk nagyon sötét lesz, és nem tud a szalag sem kialakulni szépen. Az első oldalukat kb. 1 percig sütjük, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. |
Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat. Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak. |
|
Az elkészült szalagos, farsangi fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük. Porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk. |
A recept forrása: Cookpad
Csörögefánk, azaz forgácsfánk
A fánkok közül egy méltán népszerű ínyencség, a csörögefánk, másik nevén - alakja miatt - forgácsfánk.
Hozzávalók - körülbelül. 30 fánkra
A fánkhoz:
250 g búzaliszt (BL55)
150 ml tejföl (20%-os)
2 g porcukor
50 g vaj
3 db tojássárgája
1 csipet só
150 ml tejföl (20%-os)
2 g porcukor
50 g vaj
3 db tojássárgája
1 csipet só
A sütéshez:
étolaj
A díszítéshez
150 g porcukor
Elkészítés:
Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre. |
|
Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát - könnyebb, ha az asztalon dolgozzuk ki a tésztát. |
|
Ezután csomagoljuk be, és 10-15 percre tegyük hűtőbe. |
|
A tésztát vékony liszten kb 3 mm vastagra nyújtjuk, majd négyszögekre vágjuk rádlival, és a közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk. |
|
Most a négyzeteket forgács alakra formázzuk úgy, hogy az egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen. |
|
Ha mindegyiket megformáztuk, a forró olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. Figyelem! Fontos, hogy az olaj kellően forró legyen, valamint hogy ne süssük sokáig a fánkokat, mert kiszáradnak! Szép aranybarnára kell csak sütni őket. |
|
A kisült fánkokat még melegen jól leporcukrozzuk. Cukrozás közben forgassuk a fánkokat, hogy minden oldalukat befedje a cukor. |
|
A kész csörögefánkokat barackízzel kínáljuk. |
A recept forrása: Cookpad
Hagyományos farsangi fánk:
Hozzávalók:
- 600 gramm finomliszt
- 8 db tojás sárgája
- 100 gramm teavaj
- 30 gramm élesztő
- 3 dl tej
- 50 gramm porcukor
- 0.5 dl rum (lehet aroma)
- 1 csipetnyi só
- 1 db citrom
- 2 csomag vaníliás cukor
- 0.5 liter olaj
- sárgabarack lekvár
Elkészítés:
- Egy kerámia bögrébe öntjük a 3 dl tejet, mikro sütőben meglangyosítjuk 60 mp alatt.
- Egy másik bögrébe morzsoljuk a 3 dkg élesztőt, hozzáöntjük az 1 dl tejet, 80 gramm lisztet, 1 evőkanál porcukrot, összekeverjük, majd meleg helyen kelesztjük (ez a kovász).
- Egy keverőtálban 30 gramm porcukorral kikeverjük a 8 db tojás sárgáját, hozzáadjuk a 0.5 dl rumot és a reszelt citrom héját.
- A másik keverőtálba beleöntjük a megmaradt 520 gramm lisztet és a 2 dl langyos tejet, ebből közép keménységű tésztát gyúrunk, hozzáadjuk a tojás sárgáját, 1 csipetnyi sót és a kovászt.
- Fokozatosan hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tésztát alaposan kidolgozzuk.
- A tészta akkor jó, amikor már a kezünkről elválik (picit közben lehet lisztezni).
- Lisztezett deszkára rakjuk, konyharuhával letakarjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük.
- Lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagságura nyújtjuk. Nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
- A kiszaggatott fánkokat ismét kelesztjük addig, amíg egy kicsit megemelkednek.
- Egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük az olajat (ne túl forróra, mert akkor megégnek a fánkok), először fedő alatt sütjük, majd megforgatjuk őket, és a másik felét fedő nélkül pirosra sütjük.
- Egy tepsi tetejére rakjuk a rácsot, és rászedjük a fánkokat, így a zsiradék lecsepeg.
- Még forrón vaníliás porcukorral meghintjük és sárgabaracklekvárral tálaljuk.
A recept forrása: Segítünk főzni