Mit egyen a nő a családalapítás sikerességéhez?

A babatervezés, a test felkészítése a terhességre napjainkra már egy annyira természetes és szükségszerű folyamat, mint a fogmosás. Sajnos egyre ritkábban sikerül “spontán”, egyszerűen és gyorsan a családalapítás, így mindenképpen érdemes a megfelelő tápanyagpótlásra kiemelt figyelmet fordítani. De mit együnk a fogantatás sikerességéhez? A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Vitaminok

A nyers gyümölcsök fogyasztásának fontosságát szinte mindenhol hangsúlyozzák. A C-vitamin pedig még itt is kiemelkedik, hiszen nemcsak az immunműködés zavartalanságát biztosítja, de a peteérés elősegítése és más funkciók támogatása révén a fogantatásban is komoly szerepe van. A citrusfélékkel nem nyúlhatunk mellé, ha C-vitaminról van szó, de számolhatunk a nyers, roppanós paprikával és sok más finom zöldséggel is.

Kalcium, szelén

Szintén elengedhetetlenül fontos részletek a fogantatáshoz. A kalcium – ahogyan azt megtanultuk – nagy mennyiségben van jelen a tejtermékekben, de a családalapítási tervek megvalósításához inkább a zsírosabb tejeket részesítsük előnyben. A szelén a gabonafélékben, brokkoliban, spenótban és gombafélékben is jelen van, de a marhahús és a tengeri halak is nagyobb mennyiségben tartalmazzák. Azonban sajnos ebben az esetben is számolni kell azzal, hogy az európai földek szeléntartalma jelentős mértékben csökkent az utóbbi 60 évben.

Folsav

Azt szinte mindenki tudja, hogy a folsav segít megelőzni a velőcsőzáródási rendellenességek kialakulását, de kevesebben vannak tisztában azzal, hogy jelentős szerepet játszik a fogantatás létrejöttében is, hiszen növeli a termékenységet és csökkenti a vetélés rizikóját - mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. A brokkoli, a spenót, a földimogyoró vagy az avokádó is nagy mennyiségben tartalmazza, vagy inkább tartalmazta, mert sajnos a folsavtartalom is jelentősen visszaesett a növényekben.

Visszaesés és pótlás 

Rossz ezt kimondani, de tény: az élelmiszernövényeik beltartalma, vagyis vitamin-, ásványianyag- és nyomelemtartalma az utóbbi 50-60 évben jelentősen, sok esetben több, mint 50%-kal is csökkent. Ez a csökkenés pedig azt jelenti, hogy egyre többször fordul elő, hogy hiába étkezünk kiegyensúlyozottan, a szervezetünk mégsem jut elengedő tápanyaghoz.

Ez jellemzően tünetmentes gondokat okoz. A tápanyagok gondoskodnak arról, hogy a test működése a normál tartományban maradhasson. Ha kevés a tápanyag, akkor a test lerontja azokat a funkciókat, amelyek közvetlenül nem szükségesek az életben maradáshoz - és bizony a termékenység is ide tartozik. Ez rövid távon nem okoz nagyobb bajt, hosszabb távon azonban olyan betegségek megjelenését is generálja, mint az IR, a PCOS és sok más társuk.

A megfelelő tápanyagpótlásra ma már a szakemberek is javasolnak vitaminkészítményeket. Ha a cél a várandósság, akkor pedig érdemes várandósvitamint választani. Ha a kiválasztott termék megfelelően tagolt, akkor nemcsak a terhesség időszakára nyújt támogatást, hanem az azt megelőző, felkészülési időszakra és a szoptatásra is. Az első trimeszter és a felkészülés tápanyagigénye ugyanis azonos, míg a második trimeszteré, valamint a harmadik trimeszter és a szoptatás egységének időszaka is egymástól eltérő tápanyagigényekkel rendelkezik – ezt tehát a vitaminkészítménynek figyelembe kell vennie. Ezen felül fontos a felszívódás is, hiszen a szerves, biológiailag aktív kötésekkel rendelkező anyagok – ezek praktikusan a -citártok és -glükonátok - hasznosulása akár 80%-kal is jobb!

Az étkezés és tápanyagpótlás elég?

Alapesetben igen! Ez azt jelenti, hogy ha a várandósság kialakulását nem akadályozza genetikai gond vagy rejtett/ismert betegség, akkor a tápanyagok megfelelő pótlásával a terhesség kialakulásának esélye is optimális lesz - a nő esetében. Nem szabad megfeledkezni azonban arról a tényről sem, hogy a férfiak 50%-ban járulnak hozzá a sikeres fogantatáshoz, és a tápanyaghiányos étkezés az ő esetükben is jelen van, vagyis a férfiak szervezetét is érdemes felkészíteni a családalapításra, hiszen nagyon sok múlik rajtuk is!

Forrás: ratkotunde.hu
A kép forrása: freepik.com