Különleges anya-fia kapcsolat - Mire ügyelj fiús édesanyaként?

• Szerző: Papás Mamás Magazin

Minden férfi életében az első nő, akihez kötődik, az az édesanyja, ezért a hozzá fűzött viszony meghatározza a későbbi férfi-női kapcsolatok minőségét.

Számos tanulmány rámutatott arra, hogy az anyák a fiúbabákat többször dédelgetik, mint a kislányokat, sőt, gyakrabban is szoptatják meg őket.

Azt is tudjuk, hogy az anya-fia kapcsolat általában kevesebb konfliktushelyzetet rejt, mint az anya-lánya viszony. Talán ez is az oka annak, hogy a fiúk inkább felejtik ott felnőttkorukban a kényelmes mamahotelben magukat, mint a lányok.

Az első életévekben, legyen szó bölcsődei gondozó néniről vagy később óvónőről, a gyerekeket jobbára nők veszik körül, de még akkor is az anya marad az első számú nő a kisgyermek életében. Ez az alapvető szükségletek kielégítésével és az anya-gyermek függőségi viszonnyal magyarázható.

Amíg az állatok születésük után nem sokkal több mindenre képesek, addig a csecsemők kiszolgáltatottak, és teljesen az anyától függnek, tehát az édesanya nyújtja a szeretetet, a védelmet adó biztonságot és a táplálékot ahhoz, hogy a csecsemő "túlélje" a mindennapokat.

A kisfiúknak szükségük van apára, nagyapára, nagybácsira is

A legtöbb esetben az anyuka az, aki gondoskodik a babáról, kisgyerekről napközben, amíg apa a munkahelyén áll helyt.
Ha egy kisfiú túl sokat van együtt anyával és nagymamával, akkor érdemes arra külön odafigyelni, hogy a fiúgyerek ne csak női mintát lásson, hanem férfiak társaságban is elég időt töltsön - apával, apa barátaival, nagyapával, nagybácsival. Ők a kisgyerek számára szintén hihetetlenül fontos igazodási pontok.

Ők azok, akik nem csak másképpen viselkednek, mint a női rokonok, hanem eltérő gondolkodásmódjuk tovább formálja a gyerek érzelemvilágát, szellemi fejlődését. Különösen azoknak az édesanyáknak kell erre ügyelni, akik egyedül nevelik fiaikat, mert ugyan az anya-fia kapocs egy különleges, semmihez sem hasonlítható kötelék, de a gyerek egészséges lelki-szellemi fejlődéséhez mind a két nemre szükség van.

Mire ügyelj fiús édesanyaként?

Az anya-fia kapcsolat minősége meghatározza a gyerek viszonyát később más emberekhez, ezért fontos pár dolgot szem előtt tartani.

 • A szeretet éppen annyira fontos, mint az elengedni tudás.
   
 • A "propeller-anyák", akik szó szerint állandóan fiaik körül repkednek, és mindentől szeretnék megóvni őket, sajnos nem tesznek jót a túlóvásukkal.
   
 • Ennél sokkal hasznosabb, ha a fiúgyereknek megtanítjuk az önállóságot, és azt, hogy mindig számíthat ránk.
   
 • A fiúvá, férfivá érés fontos állomása az is, hogy a fiú szépen lassan leválik anyáról. Legkésőbb tinédzser korban elérkezik az idő, amikor a gyerek nem csak szexuális igényeire ismer rá, hanem igénye van arra, hogy egyre önállóbb legyen.
   
 • A lányoknál a leválás általában könnyebben végbemegy, mert a lányok alapvetően önállóbbak, mint a fiúk.

Édesanyáknak általában azt a vékony határmezsgyét nehéz megtalálniuk, hogy mi az az egészséges egyensúly a szeretet és az önállóság között: nem túlzottan elkényeztetni a fiúgyermeket úgy, hogy közben döntéshez, szabadsághoz jusson. Ez lesz az alapja annak, hogy a fiúból önálló útját járó férfi legyen, ehhez pedig az anya részéről "az elengedésre" van szükség, ami minden életkorban mást és mást jelent.

Fotók: Freepik
Forrás: Külföld