Mit kezdjünk a terhességi csíkokkal?

2019 Augusztus 01. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Mik azok a terhességi csíkok, azaz striák? Hogyan lehet halványítani a szülés utáni hízási csíkokon?

Azt mondják, hogy a terhességi csíkok a babák festményei, amiket még bent, a pocakban alkottak...
Sőt, állítólag a striák kialakulásának lelki okai is vannak, amit vagy elhiszünk, vagy nem, mégpedig: "saját határaink túl szorosak"- ennek a lelki megtapasztalásnak a testi kifejeződése a stria.
Jó, ezt is tudjuk, de mit kezdjünk velük?

- Két terhességem is volt, és annak idején engem is nagyon zavartak a terhes csíkjaim. Aztán azon kaptam magam, hogy egy idő után már fel sem tűntek. Amint valaki anyuka lesz, más lesz a gondolkodása, más a hozzáállása, és másként tekint a női testre is - állítja Kinga egy 43 éves, kétgyermekes anyukaolvasónk.

A hízási csíkok legtöbbször a hason, a felső comb, csípő tájékán és ritkán a karokon, illetve a melleken alakulnak ki.
Általában elmondható, hogy minél több kilót szedsz fel magadra a terhesség ideje alatt, annál több terhességi csíkod keletkezhet.

A terhesség utáni bőrhibák kialakulásában a genetika is nagy szerepet játszik, sőt, még az anyagcsere és a hormonok is jelentősen befolyásolják, hogy mennyire alakulnak ki nálad terhességi csíkok a szülést követően.

Mik azok a terhességi csíkok, azaz striák?

A nyúlási csík annak a következménye, hogy a hirtelen méretváltozás miatt elszakadnak a bőr alatti kötőszövetek, kollagénszálak.

Sajnos, a striák maradandóak, legfeljebb a színük halványodhat idővel. A testsúly csökkenésével ezek meg is maradnak, legfeljebb nem lehet annyira észrevenni őket.
A megelőzés az, ami segíthet a striák kialakulásában: a bőr feszességét akkor tudjuk minél jobban megőrizni, ha nem hirtelen veszítünk a súlyunkból, és mellette odafigyelünk arra is, hogy megfelelően ápoljuk a bőrt.

5 tipp - így kerüld el a terhességi csíkokat

1. Ügyelj a súlyodra

Fontos, hogy ügyelj a súlyodra a várandósság idején. A túlzott hízás sem neked, sem a babádnak nem kedvez. A túl sok súlytöbblet növeli a striák számát.

2. Táplálkozz helyesen

Fogyasszunk gazdagon olyan élelmiszereket, amelyek antioxidánsokat tartalmaznak - ezek fokozzák a kollagén termelést, és hozzájárulnak a bőr rugalmasságához. Együnk - egyéni ételérzékenységre ügyelve - minél több A, C, E-vitaminokban gazdag ételt, amelyek megtalálhatók gyümölcsökben, zöldségekben, leveles zöldségfélékben, citrusfélékben, magokban.

3. Sportolj

A túrázás például olyan mozgásforma, ami várandósság ideje alatt is fitten tartja a testet. Ne feledjük, a terhességi csíkok kialakulásának leggyakoribb oka: a súlygyarapodás, amit rendszeres sportolással lehet tökéletesen kordában tartani.

4. Sok folyadék

Szintén nagy szükség van a megfelelő folyadékpótlásra, ami lehetőleg víz legyen - ez általában nem lehet kevesebb, mint 2 liter/nap, amibe az ételekben található víztartalom is beleérthető.

5. Ápold krémmel, zselével a bőröd

A szülés utáni terhességi csíkok egy életre szólnak, véglegesen eltűnni soha nem fognak, de halványodni igen.

Olyan krémeket válassz a bőrápoláshoz, amely E-vitamint vagy kakaóvajat tartalmaz - ezek nagyban segítik a striák optikai eltűnését. Ideális, ha napjában kétszer is bekrémezed magad.
Minél hamarabb kezded a bőrápolást, annál jobb eredményre számíthatsz.

Sovány vigasz ugyan, de a hízási csíkok a kismamák 80-90%-át érintik, mondhatni a szülés természetes velejárója, amit tisztelettel el kell fogadni.