A tudomány szerint sem leszel már ugyanaz az ember szülés után

2020 December 10.

Hiába esküdözünk, hogy minket nem fog megváltoztatni a szülés, a tudomány szerint ez elkerülhetetlenül bekövetkezik.

Amíg nincs gyerekünk, tele vagyunk elvekkel és fogadkozásokkal – főleg, amikor látjuk az anyákat küzdeni a gyerekeikkel –, amiket aztán szépen a sarokba is hajítunk szülés után. De nem azért van ez, mert annyira nem bírjuk tartani a szavunkat, hanem egyszerűen az agyunk és a körülmények teszik elkerülhetetlenné a változást.

Nem érdemes küzdeni a változás ellen

A szülés alapvetően változtatja meg az anya életét, nem csoda, ha ez annyira mélyen hatással van ránk, hogy újrahuzalozza az agyunkat is. De még ha nem is lennének a hormonok, melyek a szervezetünkben idéznek elő változást, akkor is kikerülhetetlen lenne, hogy a fontossági sorrendünk valamilyen módon átalakuljon egy újszülött mellett. Ha például szülés előtt a munkánk volt az első helyen, nyilvánvaló, hogy hátrébb kell sorolnunk és a baba gondozásának adni a fő prioritást, hiszen a mi felelősségünk, hogy életben tartsunk egy emberi lényt. Ennél fontosabb nem igazán létezhet ebben az univerzumban.

A nagy meglepetést a The Maternal Brain című, 2006-ban megjelent tanulmány tartogatja ezzel kapcsolatban, mely szerint valójában már szülés előtt megtörténik a változás, és igazából onnantól nem vagyunk ugyanazok, mint előtte, amikor eldöntjük, hogy gyereket szeretnénk vállalni. Ehhez még hozzájárulnak a terhességgel és szüléssel együtt termelődő hormonok, melyek az agy hormonjaiban és struktúrájában is változást okoznak. A változás azonban a szülés és gyerekvállalás esetében egyáltalán nem rossz dolog, sőt, egy új holland tanulmány szerint olyan sejtszintű változás indul el a terhes nők testében, melynek során fizikailag lesz más az anya. Úgyhogy szó szerint nem leszünk ugyanazok már a szülés után, nem csak lelki értelemben.

A cikk teljes egészében az nlc.hu oldalán olvasható.