A magzat elvesztésének borzalma tudatos tervezéssel többnyire elkerülhető

A családalapítás tervezésénél a legrosszabb gondolat, amely hatalmába keríti az embert az a félelem. Félelem attól, hogy a magzatot elveszíthetjük. Ez sajnos gyakrabban következik be, mint gondolnánk, és olyan is van, amikor sorozatos vetéléssel kell szembenéznünk. De hogyan lehet túllépni egy ilyen traumán? Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy nem ismétlődik meg? A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Miért következik be?

A vetélés okai között igen sok tényező szerepelhet. Egyrészt természetesen a magzat életképtelensége. Előfordul ugyanis, hogy bár a megtermékenyítés létrejön, a beágyazódás is rendben lezajlik, és a fejlődés is megindul, de csak egy bizonyos pontig képes eljutni a fejlődésben a magzat. Mivel tovább már nem képes fejlődni, így életképtelenné válik, a test pedig lezárja a terhességet, mielőtt valamilyen komoly gond adódna. Hogy miért nem fejlődik tovább a magzat? Ennek hátterében lehetnek genetikai tényezők, vagy akár betegség is.

Bár azt gondolnánk, a vetélések mögött többnyire a fent említett tényező húzódik, ez nem igaz. A vetélések mintegy 70%-áért a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé. A terhesség során az immunrendszer visszafogottan működik, így sajnos a hüvelyi fertőzések kialakulásának esélye is megnő. Amennyiben egy ilyen fertőzés kialakul, az sajnos könnyen válik felszállóvá is, amely érintheti a méhszájat, a méhet és sok más képletet is. Ezek pedig sajnos vetéléssel végződhetnek - mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Hogyan tovább?

Elveszíteni egy magzatot borzalmas teher. Sokaknak nem is sikerül egyedül feldolgozni ezt a veszteséget, így, ha kell, forduljunk szakemberhez. Igaz, egyesek könnyebben engedik el a meg nem született magzat “kezét”, de ez mindenkinél egyedi, nem szabad és nem is kell másokhoz igazodni benne!
Amennyiben az idő elérkezett, és újra készen állunk a családalapításra, akkor lép a képbe a felkészülés! Egyrészt a test felkészítése a várandósság jelentette kihívásra, másrészt pedig a fertőzések kialakulásának megelőzése. Mindkettő kulcsa a tápanyagpótlásban rejlik – erre pedig ma már a szakemberek is várandósvitamint javasolnak. Ezek közül pedig azt válasszuk, amely a trimeszterek eltérő igényrendszerét is képes kiszolgálni, megfelelően komplex és szerves, biológiailag aktív kötési formákban tartalmazza az anyagokat (ezek praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákban jelen lévő anyagok).

A felszálló fertőzések kialakulása ellen alapvetően az immunrendszer tesz, de a várandósság alatt ez visszafogottan üzemel, így érdemes támogatni a védelmet. Erre tökéletes választás a cink és a réz, mivel ezek a szervezetben antivirális, antibakteriális és fungicid, azaz gombaellenes hatással is rendelkeznek. Itt is fontos, hogy szerves kötésben vigyük be őket (cink-citrát, réz-glükonát).

Remény és garancia

Nagyon jó lenne azt mondani, hogy a megfelelő körültekintéssel, az odafigyeléssel és a tápanyagpótlással garantálni lehet a vetélés elkerülését, de sajnos garancia nincs. Egy új élet fejlődése során igen sok dolog csúszhat el, amire szinte semmilyen ráhatásunk nincsen. Amit tudunk, azt tegyük meg, így az esélyeket jelentősen képesek vagyunk növelni, a többi azonban már a természeten múlik.

Forrás: ratkotunde.hu
Fotó: freepik.com