A 8 leggyakoribb válóok

• Szerző: Papás Mamás Magazin

Friss pároknak szerencsére még meg sem fordul a fejükben, hogy egy kapcsolat egyszer zátonyra is futhat. Néha apróságokon, néha pedig egészen komoly dolgokon múlik, hogy két ember kitart-e egymás mellett élete végéig.

Nem is hinnénk, de házaspárok teljesen banális és hihetetlen indokok miatt adnak be válókeresetet. Válóperes ügyvédek a legfurcsább esetekről számoltak be.

Néha a legbizarrabb indokkal akarunk elválni

Az egyik ilyen bizarr eset az volt, amikor a férj azzal az indokkal kérte a válást, hogy "felesége nagyvécézés után állandóan zebracsíkokat hagy maga után, és soha nem akarja kitakarítani a vécékagylót".

Egy másik meghökkentő eset az volt, amikor egy ügyfél hosszú idő után azért vált el a férjétől, "mert már nem ugyanazokat a dolgokat látták egy festményben".

És volt olyan hölgy is a válóperes ügyvédek praxisában, aki akkor adta be a válókeresetet, amikor kiderült, hogy "felnőtt (!) férjét az anyja még mindig szoptatja".

Hisszük vagy sem, néha furcsa és bizarr dolgokon csúszhat el a házasság. Vagy mégsem?
Listáztuk azt a 8 leggyakoribb okot, amiért szerintünk a házasságok véget érnek.

1. Házasság elvárások miatt

A válások egyik leggyakoribb oka, amikor az egyik vagy mind a két fél rádöbben, hogy a döntés nem a sajátja volt. Gyakran előfordul, hogy a pár nem saját elhatározásból házasodik össze, hanem úgy érzi, hogy ezt elvárja tőlük a környezetük, vagy, mert az egyén saját maga helyezi magát kényszer alá.

Szintén ebbe az esetkörbe tartozik, amikor a fiatal nő véletlenül lesz várandós, és a férfi úgy érzi, kötelessége a teherbe ejtett barátnőjét elvenni. Miért? Mert ezt várja el tőle a környezete.

2. Hiányos kommunikáció a házastársak között

A férj elmegy meccset nézni a haverokkal, a feleség pedig beül a csajokkal egy moziba. Egészen addig nincs is probléma a külön programokkal, amíg minden előre meg van beszélve, és egyetértés van a házastársak között. De nem csak a külön programokra kell időt szakítani, hanem arra is, hogy férj és feleség egymással is töltsön minőségi időt, lehetőleg tartalmas és élmény dús programokkal, mert az időnkénti közös élmények megélése fontos feltétele a párkapcsolat fenntartásának.

Ha hiányos a kommunikáció a felek között, férj és feleség nem ugyanazt a nyelvet beszéli, az arra utalhat, hogy már a házasság elején hiányos volt közöttük a kommunikáció, sőt már az együtt járás idején sem tanultak meg egymással beszélgetni, ami pedig tanulható lenne. Ha nem értem a másikat, akkor rákérdezek arra, amit nem értek, és addig kutakodok, amíg meg nem értem, mit akar mondani a másik fél. A jó kommunikáció feltétele, hogy kellően türelmesek legyünk.

3. Az új partnerrel minden jobb lesz tévhit

Te is azok közé tartozol, akik mindjárt új autót vesznek, ha annak a hamutartója megtelt? Ha igen, akkor higgy nyugodtan az új partnerrel minden más lesz teóriában, hátha neked ez is bejön.

Komolyra fordítva a szót, ez a tévhit az önismeret komoly hiányáról tanúskodik, azaz a férj vagy feleség, aki ki akar lépni a házasságból, nem ismeri saját magát annyira, hogy tisztában legyen vele: mi valójában a saját személyiségének a buktatója. Ezek az álmodozók azt feltételezik, hogy ővelük minden a legnagyobb rendben van, és kizárólag a másik miatt nem működik a kapcsolat.

4. A másikban csak a hibát látjuk

Szintén az önismeret hiányából adódik, de itt már többről van szó: a kákán is csomót kereső házasfél bele van ragadva egy problémába, és már nem látja a másiknak az értékeit. Minden problémát a másikra hárít, mert ő maga nem tudja megoldani azt. Elképzelte magának álmai férfiját vagy álmai nőjét, és végül kiderül, hogy ő "mégsem" képes azt nyújtani, mint az ideál. Tehát a házastársat hibáztatja azért, amiért nincsenek meg azok az értékei, amik nem is voltak meg sohasem. Halkan megjegyezzük: ellenben vannak olyanok, amiket pedig nem tud értékelni.

5. Nem tiszteljük a házastársunk értékeit

Az előzőből következik. Holott mindenkinek vannak értékei!

6. Belekényelmesedünk a házasságba

Gyakori probléma, hogy a házastársak egyre lejjebb és lejjebb adják a színvonalat a saját maguk vonatkozásban. Már nem kell kisminkelnem magam, vagy pár kiló túlsúly felfutott, de én így is jó vagyok neki. Ilyenkor az történik, hogy a saját magunkkal szembeni elvárásokat lejjebb adjuk, és ezzel párhuzamosan a másikkal szemben maradnak a magas követelmények.

7. Állandó "majd én jobban tudom" attitűd

Jellemző házassági probléma, amikor saját magunk szerepét akarjuk túlhangsúlyozni. Ez az állandó bizonyítási kényszerünkből is fakadhat. Ez az attitűd sokkal jellemzőbb a férfiaknál, mert ők a családfők, tőlük várja mindenki a megoldásokat.

8. Vita az anyagiak miatt

Kizárólag pénz akkor lehet buktatója egy házasságnak, ha a házastársak nem azonos értékrenddel nézik a dolgokat.

Fotó: Freepik