11 jel, ami arra utal, hogy nagyon intelligens vagy

• Szerző: Papás Mamás Magazin

Sok ember képzeli magáról, hogy nagyon intelligens, holott csupán átlagos intellektussal rendelkezik. Az a hírünk, hogy a különösen intelligens emberek bizonyos jegyekről felismerhetők. Lássuk, melyek ezek!

A nagyon intelligens embereket különböző jegyekről lehet felismerni - ahogy azt a Quora hozzászólói is gondolják. A Quora egy olyan ismeret- és tudáscsere közösségi oldal, ahol a kérdésekre adott válaszok a hozzászólók véleményéből összegződik. Az alábbiakban a Quora hozzászólóinak összeállítása következik, arról, mi jellemzi a különösen intelligens embereket.

1. Jól tudnak hallgatni

A Berkeley Egyetem fizikus professzora, Richard Müller ezt a tulajdonságot tartja az egyik legmarkánsabbnak, ha kiemelkedő intelligenciáról beszélünk. Őrá Freeman Dyson fizikus gyakorolt meglehetősen nagy hatást. Müller elmondása szerint, Dyson úgy tartotta fent a beszélgetéseket, hogy ő maga alig-alig beszélt, ellenben egyfolytában kérdezett.

Müller professzor ennek hatására alakította ki magában a "hallgatni tudás" képességét. Ő úgy látja ugyanis, hogy addig is, amíg a másikat hallgatjuk, rengeteg információhoz jutunk hozzá, amit feldolgozunk hallgatás közben, miközben újabb összefüggésekre jövünk rá.

2. Gyakran szunyókálnak

Albert Einstein ismert volt arról, hogy szívesen szunyókált napközben egy keveset az irodájában. Azóta a tudomány is utolérte, és rájött, hogy jól tette. Egy NASA által finanszírozott kutatás, ami a Pennsylvania Egyetem keretében zajlott, űrhajósokat vizsgált. A kutatók arra jutottak, hogy 15 perc szunyókálás jobb kognitív teljesítményhez vezet.

3. Kevesebb barátjuk van

Ez elsőre talán elkeserítőnek tűnik, amit a London School of Economics pszichológusai úgy magyaráznak: az extrém okos embereknek kevesebb idejük jut a barátaikra, de ettől függetlenül boldogok. A vizsgálat során 15 000 felnőttet kérdeztek a közérzetükről, életkörülményeikről, kapcsolataikról, miközben vizsgálták az IQ-jukat is.

Carol Graham a Marylandi Egyetem kutatója úgy nyilatkozott: "Az eredmény arra világít rá, hogy ezeknek az embereknek azért van kevesebb idejük a szociális kapcsolataikat ápolni, mert számukra fontos projektekre fókuszálnak".

4. Óriási a tudásvágyuk

Teljesen kézenfekvő, hogy egy intelligens ember örömét leli abban, hogy új dolgokat ismerjen meg, és új dolgokat tanuljon. A különösen tehetséges emberek nem elégednek meg a status quo-val, hanem folyton kérdeznek, megkérdőjelezik az egyértelmű dolgokat is, és új megoldásokra törekszenek.

5. Rendetlenek

A zsenialitás és a káosz teljesen megférnek egymás mellett - ezt tudta már Albert Einstein is. A Northwestern University kutatásai is ráirányítják a figyelmet arra, hogy azok az emberek, akik körül rendetlenség uralkodik, valójában kreatívabbak és ötleteik eredetibbek.

6. Több mindenben tehetségesek

Azok az emberek, akiknek átlag feletti az IQ-juk, általában több, akár különböző területeken is kimagasló tehetséget tudnak felmutatni, például lehet kiváló természettudós az illető, és még a nyelvi képességei is kimagaslóak, vagy az általános műveltsége is utolérhetetlen.

7. Empatikusak

Az érzelmi intelligencia, röviden EQ, azt a képességet írja le, hogy a saját érzéseinkkel hogyan tudunk bánni, és miként tudjuk magunkat mások érzéseibe áthelyezni. Az érzelmi intelligencia saját és mások érzelmeinek érzékelését, kezelését és pozitív befolyásolását méri.

Daniel Goleman pszichológus úgy tartja, hogy azok az emberek, akik magas emocionális intelligenciával rendelkeznek, könnyebben tudnak alkalmazkodni, rugalmasabbak, és hatékonyabban tudnak dolgozni a kívánt cél érdekben. Emellett jóval terhelhetőbbek, és könnyebben oldják magukban a stresszt.

8. Gyerekként zenét tanultak

Már korábbi tudományos kutatások is foglalkoztak azzal, hogy a gyerek intelligenciájára milyen jó hatással bír a klasszikus zene. A Torontói Egyetem egyik új kutatása arra jutott, hogy a zenét tanuló gyerekek közül sokan kiemelkedően okosak. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a zene okossá tesz, hanem egy jel arra, hogy szívesen érdeklődnek a zene iránt azok a gyerekek, akik már eleve jó észbeli képességekkel rendelkeznek.

9. Jobb a reakcióidejük

Tom Nielsen, egykori Google mérnök azt írta a Quora-ra, hogy az intelligens ember arról ismerszik fel, hogy jóval gyorsabban reagál a változásokra, mint az átlag.
Ezt a figyelemreméltó véleményt több kutatás is alátámasztja. A Glasgow Egyetem bebizonyította, hogy az intelligens emberek jobb reakcióidőt tudnak felmutatni.

10. Félénkebbek

Aki intelligensebb, az általában borúlátóbb a jövőt tekintve. Ezt a kanadai Lakehead University kutatói is így találták: a félősebb emberek gyakran okosak is, illetve az intelligencia teszteket is jobban írják meg.

11. Nem beképzeltek az intelligenciájukra

Egy nagyon intelligens ember pontosan tudja, hogy mennyi mindent nem tud még, és ez csak növeli a tudásszomját, az intelligenciájával pedig nem dicsekszik.

Forrás: Külföld / Focus.de