Rövid lángostörténelem (x)
Ha visszagondolunk a ma már retrónak számító, de fénykorukban mindennapos használati tárgyakra, akkor hamar rá fogunk jönni, hogy van közöttük egészen sok olyan, amit igyekszünk átmenteni és szimpatikussá tenni a mai fiatal generáció számára is. Azonban nemcsak használati tárgyak, hanem ételek is vannak közöttük, mint például a sokak által kedvelt lángos. (x)
A lángos hőskora
Kétségtelen, hogy a lángos csillaga a rendszerváltás előtti időkben, ezen belül is talán a hetvenes években ragyogott a legmagasabban. Aztán ha úgy is véltük, hogy elhalványult egy időre, látni fogjuk, hogy ez csak azért történhetett meg, hogy mára még magasabban, még szebben tündökölhessen az olyan, lángos köré kialakított vendéglátó helyeknek köszönhetően, mint amilyen a Retro Lángos Budapest is.
De ne szaladjunk ennyire előre. Egyelőre még csupán a rendszerváltás előtti évtizedeknél járunk. A második világháború magával hozott olyan vívmányokat, mint amilyen az olcsón előállítható étolaj. Ehhez vettük a jól bevált langalló tésztánkat, amit bő, forró olajban sütöttünk ki, és ennek lett a végeredménye a ma ismert lángos.
Rövid idő alatt igen nagy népszerűségre tett szert. Olcsó volt és laktató. Egy egész családot gyorsan és kis költséggel lehetett jóllakatni a nyaralások idején a Balaton-parti büféknél vagy a vásárcsarnokok pultjainál.
A rendszerváltás és a változások, amiket magával hozott
Elérkezett 1989. Innentől kezdve a nyugati kultúra elkezdhetett beszivárogni hazánkba, amely bizony nyomot hagyott a lángos történelmén is – a lehető legpozitívabb értelemben.
Mindenfelé elszaporodtak a lángosozók. Így az embereknek lehetőségük nyílt gyakorlatilag bárhol megállni egy kis falatozásra. Azonban a lángosozás nem csupán ennyit jelentett. A büfék előtti étkezések közösségi élménnyé nemesedtek. Egy olyan helyet jelentettek, ahol nemcsak enni lehetett, hanem beszélgetni is, vagy megvitatni az aktuális híreket, eseményeket.
A töltött lángos születése
A ‘90-es évek második felében és az ezredforduló közeli esztendőkben új gasztronómiai irányzatok jelentek meg és terjedtek el széles körben. Ennek eredményeként születtek meg a töltött lángosok, amivel a lángosozók kínálata bővülni tudott. A lángos hódító útja új lendületet kapott.
A lángosgasztronómia új dimenziói
A 2000-es évekkel vette kezdetét az az időszak, amely napjainkban is tart, és a lángosok egy teljesen új világába kalauzol el bennünket. A sokszínű és gazdag feltéteken keresztül megszülettek az olyan új variációk, amelyek a szemet gyönyörködtető látvány mellett valóságos ízorgiát is jelentenek. A lehetséges változatoknak csak a fantázia szabhat határt.
Ezzel az óriási lépéssel a lángos teljesen modern köntöst kapott, amelynek segítségével utat talált a fiatal generációhoz is, azon túl, hogy kapcsolatát megőrizte az idősebbekkel is, hiszen a hagyományos ízek nosztalgiája kellemes emlékeket idéz.
A lángos tehát egy olyan étel és közösségformáló erő, kulturális és kulináris jelvény, amely mélyen gyökerezik hazánk társadalomtörténetében.
Szponzorált cikk (x)