Előnyben a növényi eredetű élelmiszerek! (x)
Az állati eredetű élelmiszerek növényi alapú élelmiszerekkel való helyettesítésének hatásait számos kutatás vizsgálta. Ennek eredményeképpen egyre több a tudományos bizonyíték arra, hogy számos előnnyel jár, ezekről lesz szó az alábbiakban. (x)
Az állati eredetű élelmiszerek növényi eredetűre cserélése
Kiderült, hogy az állati eredetű élelmiszerek növényi eredetű élelmiszerekre való cserélése alacsonyabb kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és az összmortalitás szempontjából. Ez az ismert eredmény a LifestylePro Academy vegán életmód és táplálkozási tanácsadó képzésén is elhangzik.
2023-ban egy metaanalízis 37 nyomonkövetéses vizsgálat adatait összesítve tanulmányozta az állati eredetű élelmiszerek növényi eredetű élelmiszerekre való cseréjének hatásait elsősorban az összmortalitásra és a kardiometabolikus egészségre gyakorolt következményeket szem előtt tartva. Érdekes következtetésekre jutottak.
Káros a bolygó egészségére a jelenlegi élelmezési rendszer
Miért? Azért, mert kimeríti a Föld erőforrásait, szerepe van az éghajlatváltozásban, ezáltal csökkentve az élelmiszerek minőségét és mennyiségét. A táplálkozással összefüggő betegségek pedig – a szív- és érrendszeri betegségek vagy a 2-es típusú cukorbetegség – világszerte jelentősen hozzájárulnak az összmortalitáshoz.
Ezen problémák kezelésének egyik módszere a táplálkozási szokások megváltoztatása lehet. A legújabb tanulmányok középpontjában a növényi alapú étrendek állnak. Ezek szerint a növényi alapú élelmiszerek fokozott bevitele jótékony hatással van nemcsak a bolygó egészségére, hanem csökkenti mind a 2-es típusú cukorbetegség, mind a szív- és érrendszeri betegségek, mind a korai elhalálozás kockázatát.
Mi a gond az állati eredetű élelmiszerekkel?
Az állati eredetű élelmiszerek – ezek közül is a vörös és feldolgozott húsok – előállítása és fogyasztása nagymértékben terheli a környezetet, és összefüggésben van a kardiovaszkuláris betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és az elhalálozás fokozott veszélyével.
Az energiabevitel változatlan szinten tartásához más élelmiszerek szükségesek, amire az állati eredetű élelmiszerek növényi eredetű élelmiszerekkel való helyettesítése jöhet szóba. Epidemiológiai tanulmányok vizsgálták az állati eredetű élelmiszerek más fehérjeforrásokkal való helyettesítését, amelyek azt mutatták, hogy az ehhez hasonló helyettesítések előnyösek lehetnek a fentebb említett betegségek kialakulásának elkerüléséhez.
A legnagyobb egészségügyi előnnyel a húsok elhagyása járt, amit hüvelyesekkel, olajos magvakkal és teljes kiőrlésű gabonafélékkel helyettesítettek. A sokak számára egészségesnek tűnő tojás vagy a tejtermékek lecserélése is pozitív változásokat eredményezett.
A növényi alapú élelmiszerek húsok helyetti nagyobb mértékű beiktatása az étrendbe biztosíthatja a jobb egészséget, és hozzájárulhat egy betegségektől mentes élet eléréséhez.
Szponzorált cikk (x)