Az idősebb felnőttek szerint ezt a 15 dolgot minden fiatalnak ismernie kell!

• Szerző: filantropikum.com

A múlton rágódni lehet, de nem érdemes. Ehelyett inkább törekedjünk arra, hogy a jövőben úgy éljünk, amit később nem fogunk megbánni. Az ember egyébként hajlamos erre – a megbánásra, az (érzelmi) adósságok felhalmozására, a dolgok „szőnyeg alá söprésére”. De élni úgy is lehet, hogy a számláinkat törlesztjük, a démonjainkat pedig legyőzzük, és ami elmúlt, azt békén hagyjuk - olvasható a filantropikum.com oldalán.

Ahogy öregszel, természetes, hogy elgondolkodsz azon, milyen tanácsokat kellett volna megfogadnod anno, hogy egyszerűbbé tedd az életed. Ebből kiindulva, a Reddit közösségi platformon elindult egy beszélgetés arról, hogy ki milyen hasznos útravalóval látna el egy fiatalt, aki előtt még ott áll az élet. Rengeteg éleslátó gondolat gyűlt össze, melyeket érdemes elraktározni - írja a filantropikum.com.

1. Takarékoskodj a pénzzel! Még akkor is, ha csak kicsit teszel félre minden héten. Tekintsd úgy, mint egy perselyt, amihez nem nyúlsz hozzá. Pár év múlva, amikor már jobban tudod, mit szeretnél kezdeni az életeddel, lesz némi pénzed, amivel el tudsz indulni az utadon.

2. A kamaszkor nem tart örökké, és nem is olyan fontos, mint hiszed. „Amikor tinédzser voltam, úgy éreztem, hogy az az életem csúcsa, és minden döntésem örökké kísérteni fog. De mire elértem a 21-et, azok az évek már rég elfeledettnek és jelentéktelennek tűntek” – fogalmazott valaki.

3. Ápolj jó kapcsolatot a szüleiddel! Tiszteld őket, „de kérlek, gondolkodj önállóan, hozd meg a saját döntéseidet, és ne kövesd vakon a tanácsaikat. Emellett nagyon fontos, hogy vágd el a mérgező kapcsolatokat” – tanácsolta egy másik.

4. Mindig az egészséged legyen az első. Lehet szórakozni estétől reggelig, lehet egy szál pólóban és tornacsukában a téli mínuszokban feszíteni, ki lehet próbálni a cigit és a piát is. Csakhogy a következményeit jónéhány év múlva fogod érezni (bárcsak ne éreznéd!). „Helyezd előtérbe magad és az egészségedet! Takarékoskodj a pénzeddel! Tanulj meg egy szakmát! A legtöbb területen nincs szükség főiskolai végzettségre. Tanulj mások hibáiból, és légy nyitott arra, amit mások taníthatnak neked” – javasolta egy másik hozzászóló.

5. Ne pazarolj túl sok időt a közösségi médiára, és ne higgy el mindent, amit ott látsz! „Ne feledd, hogy sok minden könnyen kitalált és hamis, elkezded magadat ezekhez a hamis emberekhez hasonlítani, akik hamis életet élnek. Ráadásul az online térben mindig ott ólálkodik az átverés, a tőrbe húzás, ami akár a személyes biztonságodat, az adataid biztonságát, és még a pénztárcádat is érintheti” – hívta fel a figyelmet egy következő.

6. Csak lassan és következetesen. „A húszas éveimben nem érdekelt semmi, jól éreztem magam, de most már megtanultam, hogy sokan kihasználnak, ha több pénzt keresel, mint ők. Továbbá ne siess elköltözni a szüleid lakásából, mert azzal, hogy nem kell albérletet fizetned, rengeteg pénzt spórolhatsz a 20-as éveid elején” – fogalmazott valaki.

7. Utazz és fedezd fel a világot, míg szabad vagy! „Legalábbis, ha gyerekeket szeretnél. Van egy 10-15 éves időszak, amikor az utazási szokásaid nagyon megváltoznak, mielőtt visszatérsz a normális kerékvágásba” – állítja egy másik felhasználó, szintén tapasztalatból.

8. Légy mindenes! „Az iskola is azt tanítja, hogy az idő és az erőfeszítés arányos a sikerrel. Üzleti szempontból ez nem így van. Ha a megfelelő helyekre fordítod az erőfeszítést, az aránytalan sikerhez vezet, szemben a korlátozott vagy lineáris potenciállal rendelkező területeken való kemény munkával. A szerencse fontos, de ez is egy számjáték. Ha elég bátor vagy ahhoz, hogy megkeresd a lehetőségeket és élj velük, akkor végül megtalálod azokat, amelyek sikeresek. Ahogy valahol olvastam: a szerencsés dolgok megtörténésének legjobb módja, ha sok dolgot teszel meg” – mondta egy következő.

9. Hozz jobb döntéseket, ne légy szemtelen! „Mielőtt döntést hoznál, nézd meg előbb a kockázatot és a jutalmat! És, ha valamit szeretnél, kérdezd meg. Az emberek nem gondolatolvasók. Teljesen mindegy, mi a válasz, legalább tudni fogod, és nem töprengsz rajta tovább” – tanácsolta egy másik felhasználó.

10. Mindannyian mások vagyunk, és ezt is el kell tudni fogadni. „Az egyetlen személy, akivel összehasonlíthatod magad, az a tegnapi változatod. Amíg előre haladsz, addig mások eredményei ne számítsanak” – fogalmaz valaki.

11. Ne kötelezd el magad túl korán! „Ne korlátozd a saját mozgékonyságod. Képesnek kell lenned arra, hogy egy másik városba költözz, pályát válts anélkül, hogy sok minden hátráltatna” – írja egy következő.

12. Tartsd fenn az egészséges egyensúlyt! „A tökéletes jegyekkel és a hibátlan önéletrajzzal csak eddig juthatsz. Menj el arra a bulira, menj el arra a nyaralásra, hívd el azt a személyt randira. Az élettapasztalat és a kapcsolatépítés több ajtót nyit meg, mint a 4-es átlag” – vélekedett valaki.

13. Hibázz, de tanulj belőlük! „Jobb, ha most rontod el, amíg a felelősséged korlátozott. És lehetőleg ne ismételd meg kétszer ugyanazt a hibát” – javasolja egy másik felhasználó.

14. Tanuld azt, ami szerinted a legjobb neked! „Gondold végig, hogy mit fogsz csinálni az iskola után, és biztosítsd ezt az eredményt. Különben meglesz a végzettséged, de fogalmad sincs, hova irányítsd magad” – hangzik egy következő jótanács.

15. Maradj formában, légy egészséges! „Alakítsd ki azt a szokást, hogy nem eszel túl sokat, és maradj fizikailag aktív! Minden évvel, ahogy öregszel, egyre kevesebb kalória kell a súlygyarapodáshoz, kezdj el most erre figyelni. Nem baj, ha elszúrtad, az idő még mindig a te oldaladon áll. A 20-as éveid a felfedezésről és önmagad megismeréséről szólnak. Érezd jól magad, utazz minél többet, de már a 20-as éveid közepén kezdd el pozitív pályára állítani az életedet!” – figyelmeztet valaki más.

Forrás: filantropikum.com
Fotó: freepik.com