A hámozás és szeletelés titkai (x)

Amikor egy séf csinálja, olyan egyszerűnek tűnik: villámsebesen vág, hámoz, szeletel, a végeredmény pedig önmagáért beszél. De vajon mi a titka ennek az esztétikus tökéletességnek, kell-e a tudáson és a tapasztalaton kívül más is?  (x)

alapvető fontosságú bármilyen konyhai művelet elvégzéséhez a megfelelő minőségű kés megléteMinőségi késekkel egyszerű

Alapvető fontosságú bármilyen konyhai művelet elvégzéséhez a megfelelő minőségű kés megléte. A Finnshop webáruház késeinek kínálatában a Fiskars gyártó termékeit találjuk, professzionális megoldásokat a különböző feladatokra, mint amilyen a zöldségek és gyümölcsök hámozása, szeletelése is. De ugyanígy vannak itt más kések is, tanácsos minden konyhai művelethez a megfelelő eszközt használni. 

Az ideális étrendben éppúgy helyet kapnak a gyümölcsök, zöldségek, mint a diófélék, hüvelyesek, fehérjék. Érdemes naponta legalább egy olyan étkezést beiktatni, melyben sok-sok zöldség és gyümölcs is van, ehhez pedig szükséges ezeket hámozni, vágni, szeletelni, aprítani. 

Kedvenc zöldségeink minden szükséges tápanyagot biztosítanak számunkra, de az a mód, ahogyan bánunk velük a főzés előtt, kiemelkedő fontosságú, hisz befolyásolják a tápanyagtartalmat. 

Tippek a hámozáshoz

Hámozás előtt mindig mossuk meg a zöldségeket, nemcsak azért, hogy a szennyeződéseket eltávolítsuk, hanem azért is, hogy megőrizzük a zöldségekben lévő, vízben oldódó vitaminokat, amelyeket elveszíthetünk, ha hámozás után mossuk meg őket. 

A kés pengéje legyen éles, így csökken a baktériumok elszaporodásának kockázata, és a zöldségek túlzott puhulása is kevésbé valószínű. Sokan úgy tartják, hogy minél apróbbra daraboljuk a zöldségeket, annál gyorsabban romlanak meg. Elveszíthetik nedvességüket, természetes színüket és bizonyos mennyiségű tápanyagot. Tehát ha úgy tervezzük, hogy később főzzük, pároljuk meg, készítjük el, akkor inkább nagyobb darabokat vágjunk. 

Figyeljünk, hogy minél vékonyabban, a héjhoz minél közelebb hámozzunk, így nyerhetjük ki a lehető legtöbb tápanyagot. Vannak olyan zöldségek, amelyeknek ehető héja rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például az uborka vagy a burgonya, ezeket nem is szükséges megpucolni. 

A szeletelés fontossága

Egyforma szeleteket nemcsak a profi szakácsok tudnak készíteni, hanem mi magunk is, ehhez szükségünk lesz egy minőségi szeletelőre, amivel gyorsabban tudunk dolgozni, mint egy késsel, és a végeredmény is esztétikusabb lesz. 

Persze sok esetben, például amikor julienre vágunk valamit, kell a kés, ilyenkor válasszuk a minőségi darabokat. Ezeket onnan ismerjük meg, hogy a markolat ergonomikusan kialakított, könnyű a fogása, a vele való munka, és a penge is hosszabb ideig éles. Hámozáshoz hámozókést használjunk, a szeleteléshez pedig akár a szakácskés is tökéletesen megfelel. Ha késsel dolgozunk, legyünk elővigyázatosak, használjunk vágódeszkát a szeleteléshez, és szánjuk rá az időt a minőségi munkára.

Szponzorált cikk (x)