Milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy jó gyerekcipőnek?

2022 Február 22.

A valóban jó gyerek cipőknek szigorú feltételekhez szabva kell lejönniük a gyártósorokról. A kicsik egész szervezete fejlődésben van, és egy nem megfelelő lábbeli tartós deformitás okozhat akár a csontrendszerben is. Tehát a gyártóknak nagyon észnél kell lenniük, ez pedig különösen igaz a téli lábbelikre, mint például a bakancsokra és csizmákra, hiszen ezeknél a zord időjárás viszontagságai elleni védelemre is nagy hangsúlyt kell fektetniük. (X)

Amit minden gyermek lábbelinek tudnia kell

A gyermek lábbeliknek nagyon fontos, hogy megfelelő talpszerkezettel rendelkezzenek. Egy rossz sarokkal felszerelt, vagy nem kellően elasztikus anyagból készült talpú gyermekcipő komolyan károkat okozhat. Itt nem csupán a kényelmi viszonyokról beszélünk, bár ez is elengedhetetlenül fontos, de a gyermekek egészségéről is. Az ilyen talpazat ugyanis tartásproblémákat vagy más egyéb ortopédiai betegségeket eredményezhet a fejlődő szervezetnél. Míg felnőttkorban csupán egy kis kellemetlenséget élünk meg egy rossz cipő miatt átmenetileg, addig a gyermekek számára már nem csupán ennyiről van szó. A fiataloknál a növekedés miatt a csontvégek még sokkal képlékenyebbek és sebezhetőek. Tehát számukra már rövidtávon is maradandó gondokat okozhat egy nem megfelelő cipő. Ezt azzal tudjuk leginkább orvosolni, ha valamilyen megbízható márka termékeit vásároljuk, illetve elkerüljük a filléres vacakokat. Fontos továbbá, hogy melegebb időben az adott cipő jól szellőzzön, ahogyan gyerekek révén a strapabíróságra is komoly figyelmet kell szentelnünk.

Gyerek bakancsok – az elengedhetetlen kritériumok

A téli lábbeliknél viszont sokkal több mindenre figyelnünk kell. Először is nagyon fontos, hogy a választott gyerek bakancs kellően vízálló legyen. Másképp a hóban gázolva gyermekünk nagyon hamar megbetegedhet a mínuszok alatt. Szintén érdemes odafigyelnünk rá, hogy a bakancsnak megfelelő bordázatú legyen a talpa. Télen, amikor minden lefagy, a jeges járdán elég könnyen el lehet esni – nem valószínű, hogy örülnénk neki, ha gyermekünk megsérülne a rosszul választott bakancs miatt. Továbbá érdemes külön figyelmet szentelnünk arra, hogy az adott gyerekbakancs mennyire meleg. Milyen a bélése például? A plüss/szőrme bélés kiváló védelmet kínál a recsegő fagyok ellen. Persze akadnak másféle bélések is, de ezekkel garantáltan nem lőhetünk mellé, ha odakint minden lefagyott. Természetesen a legjobb, ha gyermekünk felpróbálja az adott bakancsot és ő dönti el, hogy az mennyire lesz jó. Próbáljunk segíteni, hogy a megfelelő darabot válassza, de hadd szóljon bele – így már egészen fiatalon rászoktathatjuk az igényes vásárlásra csemeténket. Például egy kislány csizma választása, ha kicsi korban engedjük kibontakozni, sokat segít majd a felnőttkori stílusérzékének kifejlődésében is. Elvégre ilyenkor tanulják meg a gyerekek leginkább az önkifejezés és az esztétika alapjait a ruhatárat illetően. Mindenesetre bármit is válasszunk gyermekünkkel közösen, törekedjünk a minőségibb darabok közül vásárolni.

Szponzorált cikk (X)