Medve szaladt el egy itthoni játszótér mellett, térkamera rögzítette a felvételt! Mit kell tenni, ha medvével találkozunk? Életmentő tanácsok szakemberektől!

Akár 4-5 medve is kóborolhat az országban a szakemberek szerint. Egy térkamera azt rögzítette, ahogy az egyik medve elszalad egy itthoni játszótér közvetlen közelében. Mi a teendő, ha erdei séta, kutyasétáltatás közben medvével találkozunk? Szakember válaszol!

Medvét láttak Sajókeresztúron, térkamera rögzítette őt a főtéren - számolt be róla a hirado.hu 2018. június 17-én, vasárnap. Szakemberek szerint 4-5 medve is áttelepülhetett Magyarországra.

Ezen a térkamerás felvételen jól látszik, ahogy a medve keresztülszalad a főtéren, és közvetlenül a játszótér mellett halad el.A vasárnapi híradó még arról számolt be, hogy nem lehet tudni, hogy ez a medve ugyanaz-e, amelyik hetekig kóborolt az országban, és akit múlt héten, szerdán visszavittek a szlovák-magyar határhoz. Az biztos, hogy a határhoz visszavitt medve múlt hét péntekre levette magáról a nyomkövetőjét, ezért akár Sajókeresztúr felé is elkóborolhatott.
Azóta a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága közleményéből megtudható, hogy ez a medve nem azonos Robival, azzal a nőstény medvével, akit a hét közepén engedtek szabadon a szlovák határnál. A medvékkel bocsok is lehetnek, tehát több elkóborolt medvéről is szó van.

Mi a teendő, ha medvével találkozunk?

Sok a tévhit azzal kapcsolatban, hogy mit kell tenni, ha medvével találkozunk. A Bükki Nemzeti Park a legfontosabb teendőket így foglalta össze:

"Az elmúlt napokban több medve-észlelés is volt a térségünkben. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, mit tegyünk, ha találkozunk egy medvével.
(...)
A barnamedve mindenevő, táplálékának mintegy hetven százaléka növényi eredetű. Egyaránt kedveli az erdei gyümölcsöket, terméseket, fűféléket, gyökereket, a rovarokat, kis- és a nagyobb termetű emlősöket is, de a dögöt sem veti meg. A barnamedve bármelyik napszakban aktív lehet, mégis leggyakrabban reggel és este táplálkozik. A nap fennmaradó részét vackában tölti. Naponta több tíz kilométeres távolságokat is megtesz. Téli nyugalmi időszakára jellemző, hogy nem alszik valódi téli álmot, gyakran felébred.

A medve, alapvetően kerüli az embert. Megfelelő viselkedéssel és felkészültséggel elkerülhetők az esetleges problémák. Nagyon fontos az is, hogy a medvét ne csalogassuk magunkhoz semmilyen módon. 
Azokon a helyeken, ahol nagyragadozók előfordulhatnak, célszerű zártan kezelni a kommunális hulladékot, hogy a szemetet ne tekinthessék táplálékforrásnak. A szabad természetben ugyanúgy tart az embertől, mint amennyire az ember megijedhet a medvétől. Csak „szorult „ helyzetben, vagy a bocsait védve mutathat támadó magatartást.

MEDVÉVEL KAPCSOLATOS KONFLIKTUSHELYZETEK KEZELÉSE

1. A medve nem játék, a medvét el kell kerülni! A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!
2. A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.
3. Ha erdőben járunk, és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
4. Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.
5. Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
6. Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
7. Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
8. Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.
9. Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
10.Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
11. Ha a medve mégis odajön hozzánk, feküdjünk hasra, a fejünket takarjuk el a kezünkkel, és maradjunk mozdulatlanul.
12. Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.
13. Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

A Bükki Nemzeti Park arra kéri a lakosságot, hogy ha medvét lát, akkor hívja a +36 30 861 3808-as  telefonszámot!