Kiért élsz?

• Szerző: Purkald Kriszta

Manapság sokkal nehezebb tisztességesen és boldogan élni, mint régen. Milyen régen? Nagyon régen… Vajon egyszerűbb volt élni olyan korokban, amikor még elegendő volt felfogni, hogy egy adott közösség miért jelölt ki egy adott értékrendet, mint követendő példa? Ha nem is fogtuk fel, de követtük, és úgy is jó volt. Úgy is ugyanolyan jó eredménye lett. De lázadtak, lázadtunk, lázadunk, mert a fejlődéshez kell a szemlélettágulás és jujj, de jó, hogy végre bármit megtehetünk… És tényleg? Bármit megtehetünk és bárkivé válhatunk?

Mi a helyzet akkor, amikor a keretek nélküli szabadság kerít mégis fogságba? Mi van akkor, ha pont azért nem tudsz fejlődni, mert a stabil pontok folyton változnak? Hogy tanulna meg a kisgyermek járni, ha a testének működése folyton változna, és a súlypont meg az izomzat folyamatosan változna? Utáljuk a stabilitást, mert zavaróan kötött? Szeretünk inkább zuhanni és indokolatlanul repülni? Értetlenül evickélni az élet labirintusában és a zavaros érzelmeinktől rángatózni? Ezt szeretjük, ezt választjuk, mert akkor bármikor bármi lehet belőlünk? Olyan jó és egyszerű vajon a hazudozás, manipuláció, és az ego szemüvegünk lencséjén keresztül átszínezni folyton a világot?

A zavarodottság mindennapi zaklatása

Van, hogy remegni kezd a térded, meg az ujjak a kezeden. Pont, amikor meg akarnál gyújtani egy cigit vagy amikor megfognád a tollat, hogy leírd a választ a papírra, amiben nem is igazán vagy biztos. Ilyenkor az espresso rendkívül rossz választás, azt a csöpp kis bögrét nem lehet remegve markolászni. A nagy füles bögrébe ugyan tudunk kapaszkodni, de már megittuk, ami benne van, ahhoz meg túl kicsi, hogy elbújjunk mögé. A billentyűzet folyton félreüti, amit írni akarnánk és az egér nem oda kattint, ahova akartunk. Összefolynak a betűk, a számok, és akkor felnézünk és szidjuk az eget, a szülőt, a gyereket, a havert, a szerelmet, a főnököt, a kormányt, a világot, és természetesen magunkat is.

Régi ismerősöd, a félelem. Az a legrosszabb félelem, ami akkor zuhan rád, amikor fogalmad sincs arról, hogy valami rosszat csináltál, csak érzed, hogy zavar van a rendszerben. Összeszorult gyomorral, elcsukló hanggal, billegő mozgáskoordinációval csapódsz ide-oda, menekülsz, de talán csak a falig jutsz, és mozdulni sem mersz. És végül el sem múlik, mert nem tudod, mit kellene másként csinálni.

Csak helyezkedünk, csak helyezkedünk úgy, hogy szeressenek minket. A családban az engedékeny szülőkhöz húzunk, a suliban keressük a könnyebbnek tűnő utakat, igyekszünk népszerűen viselkedni, belemegyünk a könnyűnek tűnő szerelmi kalandokba csupán azért, mert végre valaki kíván minket, a munkát elvégezzük, de éjjel felriadunk, hogy biztosan mindent megcsináltunk-e, a nagyit nem merjük felhívni telefonon, a rég fel nem keresett barátoknak nem tudnánk mit mondani, végül a csend marad meg a rohanó hétköznapok. Már el is telt egy év? Az nem lehet…

Vadásszuk a szerelmet, a vonzalmat, a lájkokat, a külső jelzésű diadalokat. Csoportokhoz csapódunk, hogy felvegyük egy közösség értékeit, stílusát, érzéseit. Bizony, már ott tartunk, hogy mások érzelmeit kergetjük, és közben hova lettünk mi?

A cikk teljes terjedelmében a purkaldkriszta.blog.hu oldalon olvasható.


Purkald Kriszta coach
Hogyan élj úgy, ahogy valójában szeretnél? Boldogan, kiegyensúlyozottan, félelmek és frusztráció nélkül. Mindenkinek jár a boldogság! De mindenkinek más útja van, amellyel eljuthat idáig. Ne mások útját járd! Keressük meg együtt a tiédet! 
Elérhetőség: 
e-mail: pk.tanacsadas@gmail.com
weboldal: bit.ly/3NmcXBs

Fotó: freepik.com