Ilyen volt a szülés 2 millió évvel ezelőtt

Egy amerikai kutatócsoport annak járt utána, hogy milyen lehetett szülni két millió évvel ezelőtt.

A Bostoni Egyetem kutatói arra vállalkoztak, hogy csontmaradványok segítségével rekonstruálják, milyen lehetett szülni két millió évvel ezelőtt - írja a BBC.

Dr. Natalie Laudicina antropológus és csapata ősemberek medencecsontjait tanulmányozta. A kutatás vezetője elmondta: a közel két millió évvel ezelőtt élt Australopithecus sediba nevű ősünk viszonylag "könnyen" hozta világra utódait.

- A magzat fejének bőven volt helye arra, hogy a szülőcsatorna legszűkebb pontján is áthaladjon, illetve viszonylag könnyebben kiférjen a szülőcsatornán - ismertette a tudós. - A felegyenesedett járás miatt kialakult modern medencecsont-szerkezet és az emberi magzat nagyobb mérete miatt alakult ma másképpen a szülés - tette hozzá.

Egy mai pocaklakónak meg kell fordulnia a test hosszanti tengelye körül a szülőcsatornában, ahelyett, hogy nyílegyenesen jönne ki azon.

EZ IS ÉRDEKELHET: SZÜLÉS 40 FELETT - MIK AZ ELŐNYEI? »»

A szülés egyre nehezebb lett az evolúció során

Feltételezhető tehát, hogy a szülés nemhogy nem lett könnyebb az evolúció során, hanem még nehezebbé vált. Ezt a teóriát látszik alátámasztani az is, hogy már az
Australopithecus afarensis is nehezebben hozta világra utódait, mint az Australopithecus sediba, aki 1 millió évvel korábban élt.


Australopithecus sediba szülőcsatornája (Forrás: BBC)