Szabad fagyiznunk koronavírus-járvány idején?

• Szerző: Papás Mamás Magazin

A kellemes idő miatt már sok helyen már kinyitottak a fagyizók. A fagyiárusok pultjai nyitottak, kézzel fogják meg a tölcséreket, és kezelik a pénzt. Szabad-e így fagyiznunk a családdal? A koronavírus terjedése szempontjából nem különösen veszélyes ez? A sajtó kérdésére Müller Cecília országos tisztifőorvos válaszolt.

- A fagylalt kiszolgálása szempontjából ugyanazokat a szabályokat kell betartanunk, amiket mindig is - kezdte válaszát Müller Cecília az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília: "A fagyizás extra kockázatot nem jelent"

- A fagylalt frissen készül, és mélyen hűtik, ami a vírus szaporodásának, terjedésének egyáltalán nem kedvez, és már csak azért sem, mert nincs élősejt a vírus környezetében. Ha a fagylaltot a megfelelő hőfokon tartják, márpedig minden más szempontból is megfelelő hőfokon kell tartani - baktériumok és kórokozók szempontjából is ez az eljárás -, akkor extra kockázatot a fagylaltkiszolgálás nem jelent - tette hozzá.

Mire kell különösen ügyelni fagylalt kiszolgálás közben?

- Nagyon fontos betartaniuk a fagyizóknak azt, hogy a pénzkezelés teljesen külön történjék - mondta.

- Koronavírus és minden más kórokozó szempontjából is azonos az eljárás: a tölcsért a fagyiárus fogja meg szalvétával, a fagyi adagoló kanalat pedig állandóan frissülő vízben a szokásos módon öblíti le - mondta az országos tisztifőorvos asszony, aki hozzátette, hogy a fagylalt árusítója és a pénz kezelőjének külön személynek kell lennie ahhoz, hogy ez a két tevékenység jól elkülönüljön egymástól. Hozzátette: a kiszolgálóknak nagyon gyakran kell kezet mosni.

Ebből számunkra az következik, ha a gyerekkel vagy gyerek nélkül a kellemes tavaszi időben elcsábulunk, és fagylaltot vásárolunk, akkor a szokásos óvintézkedések mellett (sorban állásnál távolság betartása, szájmaszk viselése, stb.) olyan fagylaltozót válaszunk, akik maradéktalanul betartják a koronavírus-járvány miatti előírásokat.

Kezdőfotó: Freepik