Először mutatták ki a koronavírust az anyatejben

2020 Május 23. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Német virulógusok először mutatták ki az új koronavírust az anyatejben.

Az ulmi virológusok két nőtől származó anyatejben kutatták a koronavírus örökítő anyagát, akik szülés után mindketten ugyanabban a kórházi szobában feküdtek együtt az újszülött csecsemőikkel - írja a német zdf.de. Amint az egyik anyukán észlelni kezdték a betegség tüneteit, a babáját elkülönítették. Szobatársán csak később jelentkeztek a fertőzés tünetei, nála és a kisbabájánál is kimutatták a fertőzést.

Az elsőként megbetegedett anyuka tejében semmi sem utalt a vírus jelenlétére, a második anyuka tejének vizsgálata azonban négyszer is pozitív eredményt hozott. Ennek okai egyelőre ismeretlenek – nyilatkozta a tanulmány vezetője Jan Münch.

Baba és mama jól vannak

14 nap után már nem volt jelen Covid-19 vírus az anyatejben, mind az anya, mind a baba felépültek. Az anya maszkban, a kezét és mellét a szoptatás előtt sterilizálva szoptatott, a baba mégis elkapta a vírust, de egyáltalán nem biztos, hogy az anyatej miatt.

Müller Cecília: nem az anyatejjel jut át a vírus a csecsemőre

Müller Cecília még április 28-i sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elmondta: az újszülött csecsemő szoptatása úgy javasolt, hogy az édesanya védőmaszkot visel, ugyanis nem az anyatejjel jut át a vírus a gyermekre, hanem cseppfertőzéssel. Az országos tisztifőorvos hozzátette: a koronavírussal fertőzött kismamák jellemzően nem fertőzik meg a magzatot, a világban mindössze egy ilyen esetről lehetett tudni.

Új kutatás: az anyatej megvédi a csecsemőket

Amerikai tudósok egy korábbi tanulmány kapcsán arra jutottak: az anyatej nem közvetíti a koronavírus-fertőzést anyáról babára, vagyis az amerikai kutatók szerint az anyatej megvédheti a csecsemőket a koronavírus fertőzéstől.

Fotó: Freepik