A koronavírust tárgyak, műanyag játékok is terjeszthetik

• Szerző: Papás Mamás Magazin

A COVID-19 akár 2-3 napig is képes megélni tárgyakon.

A COVID-19 alapvetően egy cseppfertőzéssel terjedő vírus, amely ellen leghatékonyabban az otthon maradással, alapos kézfertőtlenítéssel, szappanos kézmosással védekezhetünk.

Az új típusú koronavírus levegőben néhány óráig aktív

Az Amerikai Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) kutatóiból és más tudósokból álló csoport arra jutott, hogy az új típusú koronavírus a levegőben néhány órán át él meg.

Ha nem tartjuk be az alapvető higiéniai előírásokat (2 méteres távolság egymástól, alapos szellőztetés zárt terekben, zsebkendőbe tüsszentés, amit azonnal kidobunk, stb.), akkor nagy eséllyel mi magunk is megfertőződünk.

A vírus hosszú ideig tárgyakon is életképes marad

Nézzünk egy példát: egy koronavírussal fertőzött személy a buszon a tenyerébe tüsszentett, amivel megfogja a kapaszkodót. Aztán ugyanazt a kapaszkodót kesztyű nélkül megfogja más is (hiába viselt szájmaszkot), és ha az arcához, szeméhez ér, már meg is fertőződött, vagy egyszerűen csak a kezén hordozza tovább, amivel gyanútlanul újabb tárgyakhoz ér.

Nem ez ugyan a primer megfertőződési mód, de nagyon komolyan kell venni, hogy a tárgyakon is eléldegél a vírus - akár 2-3 napon keresztül is!

Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi a koronavírus életképességét vizsgálta laboratóriumi körülmények között, és a következőkre jutott:

    Rézen: körülbelül négy óráig
    Kartonpapíron körülbelül 24 óráig
    Műanyag tárgyakon akár 72 óráig
    Rozsdamentes acélon akár 72 óráig

él meg a COVID-19.

A gyerekjátékok többsége műanyag

Mivel a gyerekjátékok többsége műanyagból készül, ezért a járványos időszakban érdemes ezeket is rendszeresen fertőtleníteni, és kerülni azt, hogy azokat a gyerek és idős nagyszülő közösen fogdossa.

A tünetmentes gyerekek veszélyesek a nagyszülőkre
A tudomány jelen állása szerint elmondható, hogy az új koronavírus nem a gyerekekre nézve veszélyes, ami elsősorban immunológiai okokkal magyarázható. Úgy tűnik, hogy a vírusnak kitett gyerekek sokkal könnyebben győzik le a fertőzést, mint az idősebb korosztály. Közel nem arról van szó, hogy a gyerekeknél nem jelentkeznének tünetek, de erősebb immunrendszerük miatt nem győri le őket annyira a betegség, mint az időseket. Fontos azonban tudni, hogy mivel a gyerekek sokszor tünetmentesek, fokozzák a járvány terjedését - ezért semmiképpen ne a nagyszülőkre bízzuk a gyerekeket.

Fotó: Freepik