Újévi babonák: Ezeket kerüld újévkor, hogy szerencsés és egészséges legyen az éved!

2019 Január 01.

Újévi szokások: újévi jókívánságok, lencse és sertéssült fogyasztás. Az év első napjához köthető valamennyi szokás az egészség, a szerencse és a gazdagság eléréséhez kötődik.

Talán meglepő, de már maga a szilveszteri zajcsapás is ősi szokásunk, amely a néphit szerint távol tartja a gonosz, ártó hatalmakat az újévtől.

Az emberek régen házról házra járva köszöntötték egymást január 1-jén, és úgy tartották, ezen a napon nem szabad semmit kiadni a házból, továbbá tartózkodni kell a veszekedéstől, hogy az egész év szeretetben teljen.
Mára e hagyományok többségét már nem követik az emberek, leginkább az ételfogyasztásra vonatkozó szokások maradtak fent.

Újévkor azért szokás lencsét, továbbá mákos és diós bejglit enni, mert azok a gazdagságot jelképezik. Sokak szerint a szerencse csak abban az esetben következik be, ha a megfőtt lencse pontban éjfélkor a konyhaasztalra kerül. Emellett ajánlott a disznóhús fogyasztása is, mivel az a hiedelem szerint segít kitúrni a szerencsét, halat és baromfit enni ugyanakkor nem ajánlott, mivel azzal elúszhat, vagy elszállhat a szerencse.

Újévi babonák

1. Ne dobj ki semmit
Újév napján nem szabad semmit kidobni, sem a szemetet, sem a felesleges dolgokat.

2. Ne végezz házimunkát
Január 1-jén nem szabad sem mosni, sem teregetni, mert ezzel kimoshatjuk a szerencsénket.

3. Ne egyél halat, baromfit
A hallal elúszik a szerencse, a szárnyasok pedig kikaparják a szerencsét.

4. Legyen rend körülötted
A rend bevonzza a rendezett családi életet, a nyugalmat és a pénzt.

5. Ne adj kölcsön, ne kérj kölcsön pénzt
Újévkor nem szabad sem kölcsön adni, sem kölcsön kérni, mert a kölcsön nehezen jön vissza hozzánk.

6. Az első látogatód férfi legyen
A babona szerint ha az újév első vendége nő, akkor szerencsétlenség vár rád, ha férfi, akkor egész esztendőben minden sikerül, amibe csak belekezdesz.

7. Ne hívj orvost
Újévkor nem szabad orvost hívni, mert akkor az új esztendőt betegségek kísérik.

8. Ne légy rest
Sokan korán keltek újévkor, hogy egész évben korán kelők legyenek. Az újévi lustálkodás és a túlzásba vitt alvás nem ajánlott, hiszen a fekvés is bevonzhatja a testi-lelki problémákat.

9. Ne vitázz
Ha január 1-jén veszekedsz, akkor ez lesz jellemző az egész esztendődre. Kerüld a konfliktusokat és a békétlenséget.

10. Öltözz pirosba
Ha szeretnéd megtalálni az igazit, akkor öltözz pirosba, ami bevonzza az új szerelmet.

11. Legyen otthon méz
Szerelmespároknál, házasulandóknál legyen tele a mézes csupor, azaz legyen méz a háznál, ugyanis ha a szerelmesek megkenik ajkukat mézzel, és éjfélkor úgy váltanak csókot, akkor édes és hosszú lesz a szerelmük, házasságuk.

Újévi fogadalmak

Különböző kutatások szerint az újévi fogadalmat tevő emberek tíz százaléka tartja csak be vállalásait - mondja Kalamár Hajnalka klinikai pszichológus.

A szakértő elmondta, valószínűsíthetően azért ilyen alacsony a fogadalmakat betartók aránya, mert a nagy többség irreális célokat tűz ki maga elé.

Kalamár Hajnalka fontosnak nevezte, hogy vállalásainkat leírjuk, és azokhoz rövid határidőt szabjunk. Hangsúlyozta, általában három hétre van szükség ahhoz, hogy a különböző új tevékenységek szokássá, automatizmussá váljanak.

Forrás: MTI 2018. december 31.
Szakértő: Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató, Kalamár Hajnalka klinikai pszichológus
Fotó: Freepik