Téli kirándulási tipp gyerekkel: „Szuper jót szánkóztunk a Kékestetőn!” Egy anyuka fotós beszámolója

2018 Január 16.

Egy kisgyerekes anyuka számolt be legutóbbi kékestetői kirándulásukról. Szerencséjükre rengeteg hó esett napokkal azelőtt, és a sípálya még nem üzemelt, így egy hétvégére a szánkós társadalomé volt a 2 kilométer hosszú lankás lejtő!

Hétvégén megérkezett végre a várva várt tél, és ahogy a meteorológiai szolgálat is fogalmazott, végre ’időjárásunk egyre inkább kezd hasonlítani az ilyenkor megszokotthoz’. Ez annál is inkább örömteli, mert a gyereknek meg tudtuk mutatni, hogy milyen szuper télen a szabadban mozogni, kirándulni, amikor nagyokat lehet hógolyózni, hóembert építeni, angyalkázni vagy hóbuckákba huppanni.


A Kékestető télen is mágnesként vonzza a kisgyerekes családokat

A Mátra viszonylag közel esik hozzánk, így arra gondoltunk, hogy ezúttal a frissen behavazott Kékestetőre kirándulunk, ami eddig valamiért kimaradt a családi kirándulási célpontok közül.
Már ahogy kanyarogtunk felfelé a hegyi úton, egyre mesésebbé és varázslatosabbá vált a fenyőfák által sűrűn tűzdelt hegyi tájkép. Mindent belepett a hó, és a szép, téli napsütésben megcsillanó tájat a fiúnk tátott szájjal csodálta.


Kékestető - háttérben a TV-toronnyal

Kékestetőn több helyen is le lehet parkolni, mi a TV-toronyig autóztunk, és a Kékesi-Vendégház Étteremnél álltunk meg. A helyszín telis tele volt kisgyerekes családokkal, többen babakocsival érkeztek, igaz, a hely nem éppen babakocsisoknak alkalmas, de ez a természetet kedvelő kisbabásokat egy cseppet sem zavarta.


A csákányos felvonó fenti végénél

A TV-torony mellett egy mini játszótér várja a gyerekeket, pihenő padok a nagyszülőket
A TV-toronytól induló „északi sípálya” rész már évek óta nem üzemel, itt egészen rövideket lehet szánkóval csúszni, és ugyanitt egy kedves játszótér is helyet kapott. Szánkót érdemes magunkkal vinni, de ha
otthon felejtjük, és mégis kedvet éreznénk egy kis csúszáshoz, akkor a helyi árusnál kapható műanyag csúszó eszköz.


A déli és az északi sípálya közötti mini játszótér

Déli sípálya - kellemesen lankás, barátságos, biztonságos
Az úgynevezett „déli sípálya” szintén a TV-toronytól indul, ami egy szépen karbantartott, síszezonban működő, barátságosan lankás, 800 méter hosszú pálya csákányos lift megoldással. A pálya legtetején egy rövid tanulószakaszt alakítottak ki kezdő síelők számára.
Ha kedvező az időjárás, és van is elegendő hó, akkor a pálya természetesen módon hosszabbodik meg a Veronika-rétig, amit ilyenkor végig leraktrakolnak, és a meghosszabbított pálya legalján található parkolóban síbuszok szállítják vissza a síelőket a tetőre. Így a déli sípálya további 1000 méterrel hosszabbodik meg, vagyis közel 2 kilométert lehet csúszni a lankán.


Kékestető - déli sípálya


Nincs olyan gyerek, aki ne élvezné a téli kirándulást


Ha van hó, és nem üzemel a sípálya, akkor óriásit lehet rajta szánkózni


Csodálatos környezet és vidám hangulat a Kékestetőn

Mielőtt megérkeztünk, addigra rengeteg hó esett, de a sípálya még nem üzemelt. A csodálatos napsütés így is felcsalogatta a környékbelieket és a téli kirándulást kedvelő családokat. A kellemesen lankás sípálya így erre a hétvégére a szánkós társadalomé lett. Mi is birtokba vettük a szuper szánkóterepet, és élveztük, ahogy a gyerekünk a legnagyobb örömmel csúszik lefelé a biztonságos 2 kilométer hosszú csodálatos hegyoldalon!Veronika rét - a szánkósok terepe
Amikor a terep sípályaként üzemel, akkor sem kell a szánkósoknak csüggedniük, mert a Veronika rét aljánál bőven akad elég hely a szánkósoknak.

Fotópont: Magyaroszág legmagasabb pontja
És ha már erre kirándulunk, akkor Magyarország legmagasabb pontját (1014m) feltétlenül örökítsük meg. A környező séta-, és túraútvonalak nagyon kellemes kikapcsolódást tudnak nyújtani, amit kár lenne kihagyni. A Kékestetőn éttermek, melegedő körbüfé, külön mosdók teszik komfortossá az időtöltést. Ha pedig egy kicsit lejjebb, visszafelé autózunk, akkor további gyorsbüfék, hamburgerezők kínálnak további étkezési lehetőséget.


Magyarország legmagasabb pontja (1014m)


Kékestető tejszínhabbal


Téli táj a Mátrában

Összeállította: Anyapuszi és Apapacsi