Kirándulás gyerekkel - 5 lenyűgöző kilátó Budapesthez közel, ahova vidd el a családot!

2018 Március 12. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Különleges kilátókat ajánlunk Budapesthez közel, amelyeket viszonylag könnyebb útvonalakon érhetünk el, ezért a cikkben látható kilátók mindegyike kiváló kirándulási célpont lehet családosoknak.

A lenti kilátók felkeresése igazi 3in1 családi élmény! Egyrészt, amíg a család legfiatalabb és legidősebb tagjával eljutunk a helyszínig, addig is kellemesen és tartalmasan telik az idő; másrészt a kilátók mindegyike önmagában is érdekes építészeti megoldás, amit érdemes közelebbről is szemügyre venni - nem beszélve arról, hogy kilátók tetejéről szemet megkapó „terepasztal” lenyűgözi még a legkisebb kirándulókat is.

Guckler Károly-kilátó

1037 Budapest, Hármashatárhegyi út 3.
Árak: ingyenes


Forrás: YouTube

A fővárosiak egyik kedvenc kirándulóhelye a Hármashatár-hegy, és az egyik legkedveltebb kirándulási célpontja az ott tornyosuló Guckler Károly-kilátó, amely szinte karnyújtásnyira található a város nyüzsgő forgatagától. A kilátó faépítménye még Bartos Erikát, a népszerű meseírót és -illusztrátort is megihlette az Új-Brúnó kötetben. A kilátó már önmagában izgalmas látvány, a nyolcszög alapú, geometriai formákból épült különleges szerkezete a legtöbb látogatót egy hatalmas focilabdára emlékezteti.

Az 500 méter magasan feltörő torony tetejéről csodálatos, 360-fokos panoráma tárul a szemünk elé; Budapest legmagasabb pontjaira látunk rá, a János-hegyre, a Széchenyi-hegyre, a Pilisre és a Visegrádi-hegységre, a távolban ott magasodik a Börzsöny a Csóványossal, tiszta időben még a Mátra is jól kivehető. A kilátó felkeresését a budapestiek akár félnapos kiruccanásnak is betervezhetik, illetve egyszerű megközelíthetősége miatt kisgyerekes családoknak kimondottan ajánlott.

Csergezán Pál-kilátó

2089 Telki
Árak: ingyenes


Fotó: Wikipédia

Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559 méteres Nagy-Kopasz hegyen található a dagadó vitorlára hasonlító kilátót. Száz lépcsőn lehet feljutni a 18 méter magasan levő panorámaszintre. Tiszta időben Budapest környéke látható innen: a Zsámbéki-medence, a Pilis, a Gerecse, a Budai-hegység szelíd természete. A kilátó melletti rész piknikezésre alkalmas.
A kilátó Nagykovácsiból vagy a Budakeszi-Telki országút melletti Erdészlaktól közelíthető meg, ahol az autót is le lehet parkolni. A két megközelítési pontot a Sisakvirág tanösvény köti össze, melynek hossza közel 10 kilométer.
Rövidebb, ha a túra a Hidegvölgyi pihenőhelytől indul a zöld háromszögön felfelé. A távolság innen 3,3 kilométer.

Jenga-torony, Dévényi Antal-kilátó

2081 Piliscsaba
Árak: ingyenes


Fotó: Wikipédia

Piliscsaba környéke tálcán kínálja a túralehetőségeket, mert innen 1 kilométerre emelkedik a Kis- és a Nagy-Kopasz hegy. A Jenga-kilátó ez utóbbira, a Nagy-Kopasz 447 méter magas csúcsára csalogatja fel a kirándulókat.  A kilátó egyik különlegessége a maga neve, és az elnevezésből adódó látványos formája, ugyanis a tornyot a népszerű ügyességi fajáték, a jenga mintájára alakították ki.

A 11,5 méter magas kilátóból majdnem körpanoráma nyílik a tájra, a közeli magas fák lombjai miatt ez inkább csak 270-fokosnak mondható. Tiszta időben még az Esztergomi Bazilika kupoláját is felismerhetjük. A torony megközelítése nem bonyolult. A piliscsabai vasútállomáson tudjuk kényelmesen leparkolni az autót, innen összesen 2,3 kilométer séta után egy csodálatos természeti környezetbe csöppenünk.

Bányatető-kilátó

2025 Visegrád
Árak: ingyenes


Fotó: termeszetjaro.hu

Visegrádon az Apát-kúti-völgyből indulva érhetjük el ezt a kevésbé ismert kilátót, ahonnan a Visegrádi vár és a környék hegyei is jól láthatóak. A torony érdekessége, hogy "vertikális tanösvényként" is működik, ugyanis a lépcsőkön egyre feljebb jutva ismertető táblákon ismerkedhetünk meg az erdőgazdálkodás izgalmas világával. A 16 méter magas, fából készült építmény csúcsáról nagyszerű a kilátás nyílik a Dunára, láthatjuk innen a Börzsönyt, a Visegrádi Fellegvárat és a Visegrádi-hegység vonulatait.

Az Ördögmalom Étterem előtti parkolóval szemközt (itt tegyük le az autót), az út túloldalán indul a Z+ jelzés. Ezen felkapaszkodunk a hegyoldalra, majd csatlakozunk a Z jelzésű túraúthoz - ezen tartsunk jobbra. Miután a földút nagy ívben balra kanyarodik, egy nagy rét sarkához jutunk, ahol a balra induló, jelzetlen földutat kell választani. Ezen két kisebb rét mellett is elhaladunk, és a harmadiknál jobbra fordulunk, ahonnan már látni fogjuk a kilátót. Túra hossza: 1,3 kilométer.

Somló-hegyi kilátó

2823 Vértessomló
Árak: ingyenes


Forrás: You Tube

Vértessomló közelében magasodik a Somló-hegyi kilátó. A hatszög alapterületű, kőből épült, 3 szintes kilátó a Nagy-Somlyó tetején található. A kilátótorony belsejében létrákon jutunk fel egyik szintről a másikra, ami külön izgalmat jelent a gyerekeknek, majd miután meghódítottuk a kilátót, fentről a csodálatos körpanorámát élvezhetjük. A kilátó közvetlen környéke piknikezésre, tűzrakásra alkalmas.
Legegyszerűbben Vértessomló irányából érhetjük el az építményt. Vértessomlón a Felszabadulás utcáról indítsuk a túrát, Óhegyen áthaladva jobbra leágazik egy erdei út, ahonnan a kilátó megközelíthető.