Itt a szünet, de mit kezdjünk a gyerekkel? 18 kirándulási tipp családoknak

2018 Október 18.

Különleges játszótereket, izgalmas barlangokat, bátorságot próbára tevő kalandparkot, kinti és benti programokat nyújtó szabadidőcentrumot, függőhidakkal, tavakkal tarkított, könnyű erdei túraútvonalakat ajánlunk, hogy a szünet egy hatalmas élmény legyen!

A szünetben bármilyen program számításba jöhet, amire a sűrű hétköznapok nem kínálnak lehetőséget. Ilyenkor fel lehet keresni különleges játszótereket, ahova sohasem jutunk el év közben. Fel lehet fedezni a közeli erdőt, meg lehet hódítani hegycsúcsokon magasodó romvárakat, csodálatos panorámát nyújtó kilátókat, amelyek szerencsére szintén ingyenes programok. Számos kaland- és élménypark várja azokat a családokat, akik az otthonuktól távolabb keresik a kikapcsolódást. Ha rossz idő ígérkezik, akkor a barlangok meglátogatása mindig élménymentő lehet - ezek közül is ajánlunk jó párat. 

BUDAPESTI JÁTSZÓTEREK

1. Pom Pom játszótér

Cím: Budapest I., Naphegy tér (178-as busz végállomása)


Fotó: papasmamasmagazin.hu

Hogy kicsoda Pom Pom? Hogy nem ismeritek? Akkor gyertek el erre a szuper játszótérre, és ismerjétek meg őt és a barátait! Szerte az országból érkeznek ide a Pom Pom meserajongók, hogy találkozzanak Picurral, Gombóc Artúrral, Festéktüsszentő Hapci Benővel és a többi kedves mesefigurával. Innen fél órás gyaloglásra található a Gellért-hegy, ami további felfedeznivalókat nyújt. A játszótér részletes leírását ebben a cikkben találod.

2. Vuk játszótér

Cím: Budapest, I. kerület, Gellért-hegy, Szirtes utca - Bérc utca sarka


Fotó: papasmamasmagazin.hu

Tudtad, hogy a Vuk mesejátszótéren még a kerítés is meséből van? A játszótér igazán kihagyhatatlan élmény, ha szeretitek a népszerű mesét. Ráadásul innen 2 perc séta távolságra található Budapest legszebb panorámaleső helye, ami szintén elbűvöli a gyerekeket. A játszótér részletes leírását ebben a cikkben találod.

3. Gellért-hegyi csúszdapark

Cím: Budapest, I. Gellért-hegy (Gellért Szállóhoz közeli oldal)


Fotó: papasmamasmagazin.hu

Bakancslistás csúszdapark gyerekkel, amit nem szabad kihagyni! Csőcsúszda, szlalom csúszda, hullámos csúszda, „függőhidak”, mászóvár, hinták, trambulin, kilátótorony garantálja az élményt egészen kicsik és már nagyobb gyerekek számára is. A Gellért-hegyi csúszdás játszótérre a belépés ingyenes. Ha már itt jártok, akkor sétáljatok fel a Szabadság szoborhoz is, nagyon fogják élvezni a gyerekek. A csúszdás játszótér részletes leírását ebben a cikkben találod.

ERDEI KIRÁNDULÁSOK GYEREKKEL

4. Katalinpuszta (Gyadai tanösvény), Börzsöny

Web: ITT 
Facebook: ITT 
Cím: 2640 Szendehely


Fotó: papasmamasmagazin.hu

Elképesztően nagy élmény gyerekeknek a Budapesttől 60 perc autózásra található Katalinpusztai Kirándulóközpont, ahova akár bölcsődés korú gyerekekkel is ellátogathatunk. Óvodás tanösvény, patak feletti pallóösvény, akadálypályák, függőhíd teszi felejthetetlenné a családi kirándulást. Ha eddig még soha nem túráztatok a gyerekkel, és csak most kezditek, akkor érdemes Katalinpusztán indítani a túrázással való ismerkedést, mert a könnyű erdei útvonal, a változatos helyszínek, a sok izgalmas „kaland” meghozzák a gyerekek kedvét a további kirándulásokhoz.

5. Pilisborosjenői vár, Pilis

Cím: 2097 Pilisborosjenő


Fotó: papasmamasmagazin.hu

A Pilisborosjenői várat több irányból is meg lehet közelíteni, attól függően, hogy mekkora gyerekkel tervezzük a túrát. A vár az Egri vár másolata, tehát „művár”, de  látványa és a páratlan természeti környezet miatt így is hatalmas élmény. A vár környéke alkalmas piknikezésre, sütögetésre, focizásra, labdázásra. Ebben a cikkünkben a várhoz vezető könnyű, erdei túraútvonalat ajánljuk.

6. Diósjenői Erdei Szabadidőpark, Börzsöny

Cím: 2643 Diósjenő


Fotó: papasmamasmagazin.hu

A szabadidőparkot a könnyű, laza sétát kedvelőknek és kisebb mozgásigényű gyerekeknek ajánljuk. A belépésért fizetni kell ugyan, de cserébe kellemes ízelítőt kapunk a nyugodt, csendes börzsönyi hangulatból. A parkban több helyszínen erdei játszótér lett kialakítva, és kisállatokkal is meg lehet közelebbről ismerkedni. 
Nagyobb gyerekekkel már érdemes kirándulni egyet a szabadidőpark bejáratától induló rövid, alig pár kilométeres erdei turista útvonalon, ami meredeken kaptat fel a tetőig. 
A 1,5 órás egyenletesen emelkedő sétát érdemes bevállalni, mert odafönt a Börzsöny lenyűgöző panorámája tárul elénk. Csak jó időben keressük fel, rossz időben nem élmény.


Fotó: papasmamasmagazin.hu

SZABADIDŐPARKOK, ÉLMÉNYCENTRUMOK

7. Tisza-tavi Ökocentrum

Cím: 3388 Poroszló, Kossuth Lajos utca 41.
Web: ITT 


Fotó: papasmamasmagazin.hu

Rossz és jó időben egyaránt tervezhető program az ökocentrum meglátogatása. Európai szintű élményközpont, ahol a család legfiatalabb és legidősebb tagja is remekül szórakozik. Tanösvények, játszóterek, izgalmas tutajos játszótér, interaktív kiállítások, 3D-s mozi, különleges gyerekprogramok, hangulatos játszóház és sok érdekesség várja a természetkedvelő családokat. 


Fotó: papasmamasmagazin.hu

8. Nyíregyházi Állatpark, Sóstó ZOO

Cím: 4431 Sóstófürdő, Sóstói út
Web: ITT 


Fotó: hirado.hu

Európa egyik legnagyobb állatállománnyal rendelkező állatparkja különleges hangulatú tölgyerdőben látja vendégül az állatbarátokat. Zöld Piramis, Ócenárium, Tarzan ösvénye, Ausztrália, Sarkvidék, Andok kalandok és a Viktória ház izgalmasabbnál izgalmasabb világrészei várják az ifjú kalandorokat.

9. Balatonboglári Kalandpark

Cím: 8630 Balatonboglár, Kilátó u. 8.
Web: ITT 


Fotó: papasmamasmagazin.hu

Ha kellemes az idő, akkor egy egész napot el lehet tölteni a komplexum környéken. A látványos Gömb-kilátóhoz esik közel a kalandpark és a bobpálya. A legkisebb gyerekek hatalmas favár játszótér labirintusában és csúszdás várépítményében bújócskázhatnak. Nagyobbak a 4 kilométer hosszú drótkötélpályát, a fél kilométer hosszú bobpályát és a 10 méter magas falmászótoronyát hódíthatják meg.

VÁRAK, AMELYEK PROGRAMOT IS NYÚJTANAK

10. Bory-vár, Székesfehérvár

Web: ITT 
Facebook: ITT 
Nyitva: március 5. - november 12.
Cím: 8000 - Székesfehérvár, Máriavölgy 54.


Fotó: Bory vár

A vár népszerű családi kirándulóhely, amit a "Székesfehérvári Taj Mahal-ként" emlegetnek, egyik különlegességét még a Guinness Rekordok Könyve is megemlíti: ez a világ legnagyobb olyan épülete, amelyet egyetlen ember alkotott. Rossz időre is tervezhető program.

11. Siroki vár, Sirok

Web: ITT 
Facebook: ITT 
Nyitva: egész évben (téli-nyári nyitva tartás!)
Cím: 3332 - Sirok


Fotó: Vexton Kft.

A nemrégen felújított vár a Mátra legnagyobb és legjelentősebb várromja, amit gyönyörűen rendbe hoztak, és ma vármúzeumként működik. Sokan nem tudják, hogy az ország egyetlen barlangvára, amelyet hangulatos ösvényen körül lehet járni – ne hagyjuk ki!

12. Diósgyőri vár, Miskolc

Webl: ITT  
Facebook: ITT  
Nyitva tartás: egész évben (téli-nyári nyitva tartás)
Cím: 3534 - Miskolc, Vár u. 24.


Fotó: epiteszforum.hu

Frappáns és nagyon szellemesen vezetnek tárlatot a Diósgyőri várban. Régen feledésbe merült, ízes magyar szóval, történetekkel, történelmi áttekintéssel vezetik körbe a látogatókat a korabeli ruhákat viselő idegenvezetők. A vártól 2 km-re indul a Lillafüredi kisvasút, 4 km-re található a Miskolci Állatkert és Kultúrpark.

KILÁTÓK

13. Jenga-torony, Dévényi Antal-kilátó

Cím: 2081 Piliscsaba


Fotó: Wikipédia

Piliscsaba környéke tálcán kínálja a túralehetőségeket, mert innen 1 kilométerre emelkedik a Kis- és a Nagy-Kopasz hegy. A Jenga-kilátó ez utóbbira, a Nagy-Kopasz 447 méter magas csúcsára csalogatja fel a kirándulókat.  A kilátó egyik különlegessége a maga neve, és az elnevezésből adódó látványos formája, ugyanis a tornyot a népszerű ügyességi fajáték, a jenga mintájára alakították ki.

14. Somló-hegyi kilátó

Cím: 2823 Vértessomló


Forrás: YouTube

Vértessomló közelében magasodik a Somló-hegyi kilátó. A kilátótorony belsejében létrákon jutunk fel egyik szintről a másikra, ami külön izgalmat jelent a gyerekeknek, majd miután meghódítottuk a kilátót, fentről a csodálatos körpanorámát élvezhetjük.

15. Csergezán Pál-kilátó

Cím: 2089 Telki


Fotó: Wikipédia

Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559 méteres Nagy-Kopasz hegyen található a dagadó vitorlára hasonlító kilátót. Száz lépcsőn lehet feljutni a 18 méter magasan levő panorámaszintre. Tiszta időben Budapest környéke látható innen. Ha a Hidegvölgyi pihenőhelytől indulunk a zöld háromszögön felfelé, akkor a távolság mindössze 3,3 kilométer, amit a gyerekek is könnyen teljesítenek.

BARLANGOK

16. Aggteleki cseppkőbarlang

Cím: 3759 Aggtelek, Baradla oldal 3.


Fotó: Aggteleki Nemzeti Park

Abban mindenki egyetért, hogy Aggtelek bakancslistás családi kirándulóhely. A település ismertségét Közép-Európa leghosszabb barlangjának, a Baradla-barlangnak köszönheti. 1995-ben került fel az UNESCO Világörökség listájára.

17. Tapolcai-tavasbarlang

Cím: 8300 Tapolca, Kisfaludy Sándor u. 3.


Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A tavas barlang Tapolca városa alatt húzódik. A csónakos körtúrán hangulatos fényekben csónakázhatjuk körbe a barlangot. Odalent a hőmérséklet 20°C fok, a relatív pártartalom több mint 90%. A világon sehol sincs ekkora kiterjedésű csónakázható barlangrendszer.

18. Csodabogyós-barlang, Balatonederics

Cím: 8312 Balatonederics
Facebook: ITT


Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Csodabogyós-barlangban évszaktól függetlenül 9,5°C fok a hőmérséklet, a relatív páratartalom 100%. Mivel a barlangot nem lehet autóval megközelíteni: a “kaland” részét képezi a 40 perces séta is, amit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park gyönyörű erdejében teszünk meg a bázistól a barlang bejáratáig.

Összeállította: Anyapuszi