11 kirándulási tipp gyerekkel Alpannonia vadregényes tájain

2020 Augusztus 24. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Kirándulás gyerekkel: lombkorona-tanösvényt, libegőzést, könnyű erdei túrákat, kilátókat, látványos várakat, meseszép hegyi tavacskákat és még egy hegyi gokart pályát is ajánlunk!

Kőszeg és meseszép hegyvidéke megannyi látnivalót tartogat a családosok számára. Alpannonia-Írottkő Natúrpark szó szerint a határtalan vándorlása vidéke, ahol egy hétvége egészen biztosan kevés a környék felfedezésére. Az "alpannon" kirándulások lényege, hogy barangolásaink során a határ hol az egyik, hol a másik oldalán találjuk magunkat.

Alpannonia-Írottkő túrarendszer az alsó-ausztriai Semmering-től, a stájerországi Fischbach-on át egy új, változatos és természeti különlegességekben gazdag úton keresztül vezet a magyarországi Kőszegig.

Az alábbiakban 11 Kőszeg közeli kirándulási célpontot ajánlunk, amely főképp gyerekes családok számára ideális. A lent bemutatott helyek nagy részét mi magunk is bejártuk, így jó szívvel ajánljuk másoknak is.

1. Jurisics vár, Kőszeg

A vár meglátogatása előtt meséljük el a gyerekeknek, hogy az erőd legismertebb ostromát az 1532-ben Bécs városa felé vonuló Szulejmán török szultán óriási seregétől szenvedte el. A huszonöt napos viadal után - közös megegyezéssel - nyolc toronyra nyolc török zászlót engedtek kitűzni a magyarok. A szultán megelégedett a "látványos győzelemmel", és így Kőszeg falai alól el is vonultak a török seregek.

A vár napjainkra teljesen felújított, érdekes kiállításokkal nyűgözi le főképp a nagyobb gyerekeket.


Kép forrása: Wikipédia

2. Szulejmán-kilátó, Kőszeg

A török szultán a Király-völgy és a Kálvária-hegy közötti dombról követte Kőszeg ostromát, ezért a hely azóta a Szultán-domb elnevezést viseli. A kilátó Kőszeg belvárosából 10-15 perces sétával közelíthető meg. Tiszta időben remek naplementés helyszín!

3. Óház-kilátó, Kőszeg

Kőszeg legelső vára nem a mai helyén, hanem hegytetőn állt. Ha kíváncsiak vagyunk, hogy pontosan hol, akkor kiránduljunk el az Óház-kilátóhoz, amely az egykori kőszegi Felsővár helyén épült. Az autót parkoljuk le a Kincs-pihenőhelynél, innen tábla jelzi az útirányt. A kilátót körülbelül 30-40 perces felfelé tartó kellemes sétával érjük el.


Fotó: papasmamasmagazin.hu

Fotó: papasmamasamgazin.hu

4. Hétforrás, Kőszeg

Kismamáknak, kisgyerekeknek, nagyszülőknek ajánljuk ezt a rövid túraútvonalat, mert az autót a Kincs-pihenőhelynél (Okmányos) tehetjük le, és innen könnyű sétával érhetjük el a hét magyar vezérről elnevezett forrást, amivel a kisgyerekek máris egy másik fontos történelmi eseménnyel ismerkedhetnek meg.

Apropó, Okmányos! Az autóparkoló elnevezése a nagyszülők számára válik érthetővé: a Vasfüggöny időszakában eddig az ellenőrző pontig lehetett csak kirándulni, a feljebb lévő területek már katonai ellenőrzés alatt álltak, ahol a kiskatonák már az erre járók okmányait is ellenőrizték.


Kép forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

5. Cáki pincesor

Mesebeli zsúpfedeles pincesorra bukkanunk a Kőszegtől 5 kilométerre fekvő Cákon, amely egykönnyen beindítja a gyerekek fantáziáját. A múlt század elején épült pincesor ma egy kicsinyke szabadtéri múzeum, néhány épületbe be is tudunk menni. Tavasztól őszig kézműves és egyéb programok is gondoskodnak a szórakozásról.


Kép forrása: Wikimedia

6. Bozsok, Kalapos kövek

Az érdekes formájukról elnevezett Kalapos kövek a Kőszegi hegység legvadregényesebb részén lelhetők fel. Több legenda is kering a Kalapos kövek kialakulásáról. Ezek közül meséljük el a gyerekeknek a legismertebbet: hajdan óriások jártak erre, és az itt látható sziklák az óriások kitört fogai - legalábbis a helybeliek szerint...


Kép forrása: mtsz.org

7. Stájer-házak

A Stájer házak az erdő mélyén találhatók, ezért megközelítésük nem éppen a legkönnyebb az itt felsorolt túrák közül. Tudni kell, hogy tömegközlekedéssel nem lehet feljutni a Stájer-házakhoz, csak kerékpárral vagy gyalogosan, illetve autóval - amihez viszont behajtási engedély szükséges. Indulhatunk akár a már többször említett Kincs parkolóból is, de innen körülbelül 8 kilométeres túra vezet el a célig, tehát gyerekkel nagy út.

A Stájer-házak történetéhez hozzátartozik, hogy 1870-től úgynevezett erdőőrök laktak itt, akiket még Mária Terézia hivatott be az országba, hogy elindítsák a szakszerű erdőgazdálkodást. Az egykori erdészházakban több szolgáltatás is működik ma, például múzeum, szálláshely.


Kép forrása: magyarmezogazdasag.hu

8. Rohonci fürdőtó, Rechnitz

Rechnitz-ben, magyarul Rohoncban található a helybeliek legkedveltebb strandja. A tavacska igazi békebeli időket idéz, egy kicsit a Gyömrői-tóra emlékeztetheti a fővárosi látogatókat. Nyáron, kánikulában mindenképpen keressük fel a gyerekekkel, mert elkerített gyerekszakasza és ötletes vízi játszótere ideális a legkisebb gyerekek számára is, ugrótornya miatt pedig a nagyobb gyerekek találják meg a szórakozásukat.

A fürdőtó egy mesterséges tó, melyet egy hegyi patak táplál, tehát vize tiszta. A tó mellett fizetős parkoló üzemel. A strandon szerény büfé található.

Ősszel és tavasszal a tó remekül körbesétálható, körbe babakocsizható, -rollerezhető, -kismotorozható. Ne hagyjuk ki!


Fotó: papasmamasmagazin.hu

Fotó: papasmamasmagazin.hu

9. Óhodász lombkorona-tanösvény, Althodis

A Kőszegtől 20 kilométerre fekvő Althodis, magyarul Óhodász szintén osztrák területen fekszik. A falu látnivalója kétségkívül a 20 méter magasságban bejárható 250 méter hosszú lombkoronatúra. A szédületes magasság ellenére a szokatlan sétaút teljesen biztonságos, sőt babakocsival is könnyen bejárható. Parkolni egészen közel a tanösvény bejáratához lehetséges, a pénztár mellett büfé is üzemel. A sétaút nagyon látványos, kár kihagyni, de számítsunk rá, hogy az ösvényt nagyon gyorsan be lehet járni, ezért ne egész vagy félnapos programnak tervezzük.


Fotó: papasmamasmagazin.hu


Fotó: papasmamasmagazin.hu

Fotó: papasmamasmagazin.hu

10. Lékai vár, Burg Lockenhaus

A várak szerelmeseinek ajánljuk ezt a gyöngyszemet. Léka vára egy romantikus lovagvár, amely Kőszegtől szinte egy kőhajításnyira található a határ túloldalán.
A középkori vár kínzókamrájában a legenda szerint a házasságtörő asszonyokat zárták be, akiket a korai akupunktúra kezdetleges eszközeivel kínoztak.

Kép forrása: Wikipédia

11. Mönichkirchen am Wechsel

Bár hivatalosan már nem Alpannoniához tartozik, ám ha a környéken járunk, érdemes ide ellátogatni gyerekkel. Négyes ülőliftes felvonó visz fel a hegytetőre, ahonnan nyári hegyi gokarttal roboghatunk alá. A gokartot már 6 éves gyerekek önállóan vezethetik (járgányok között vannak kisebbek és nagyobbak is, bukósisakot adnak), illetve felnőttel együtt vezetve is le lehet gurulni. Hatalmas élmény! Csak azt nem lehet eldönteni, hogy mi okoz nagyobb élvezetet: a felfelé libegőzés az alpesi táj látványával vagy a lefelé száguldás, ami közben még a felnőttek is nagyokat kurjongatnak.

Ha már ráuntunk a robogásra, akkor egyrészt hatalmas kirándulhatunk a tetőn, ahonnan többféle túraútvonal indul (tipp: körpanoráma jelzés), illetve a faluban egy szenzációs tisztavizű, bababarát tófürdő is található.


Fotó: papasmamasmagazin.hu


Fotó: papasmamasmagazin.hu


Fotó: papasmamasmagazin.hu

Fotó: papasmamasmagazin.hu

Alpannonia-Írottkő Natúrpark térkép