"Már annyit sírtunk, hogy könnyeink sincsenek" - Egy autista kamasz apukája kér segítséget most mindenkitől

• Szerző: Papás Mamás Magazin

A 15 éves, erős testalkatú autista Dánielt imádják a szülei, mégis be kellett látniuk, hogy már nem bírnak otthon vele. Nem elég megküzdeniük a kamasz kritikus állapotával, az autizmussal járó bántó kirekesztettséggel, az anyagi nehézségekkel, még a hazai intézményi ellátatlanság is tovább súlyosbítja a család helyzetét. A nyilvánosság segítségét kérik most. Dániel édesapjával beszélgettünk.

A 15 éves, súlyos autista Nagy Dániel és szüleinek élete mára teljesen ellehetetlenült. Dánielnek ugyanis semmilyen gyógyszer és terápia nem segített, semmilyen hetes iskolába vagy bentlakásos kollégiumba nem vették fel, mert sajnos ön- és közveszélyes.

"Dániel annyira kényszeres, hogy elmondani nem lehet, mit művel itthon. Imádjuk őt, de már be kellett látnunk, hogy nem családban van a helye. 15 éves és iszonyúan erős. Nem bírjuk tovább..." - fakadt ki remény vesztve a fiú édesapja a Facebookon.

A szülők végső elkeseredésükben most a nyilvánossághoz fordulnak, mert szeretnék elérni, hogy kilátástalannak tűnő problémájuk a jó szándékú emberek által eljusson azokhoz a döntéshozókhoz, hivatali illetékesekhez, civilekhez, akik segíteni tudnának rajtuk. Abban bíznak, hogy olyan megértő támogatókra találnak, akik képesek ügyüket előremozdítani. Dániel édesapjával, Nagy Józseffel beszélgettünk.

"Félek, ha egyszer a feleségem összeomlik, az egész életünk borul"

- Borsod megyében, Szalaszenden élünk. Dániel miatt az egész életünket feláldozzuk. Minden nap a túlélésről szól. Ha Dani egy kicsit nyugodtabb, és nincs dührohama, már jól záródik a nap. Szinte sosem lehet őt szem elől téveszteni, mindig követni kell, és ez hihetetlenül kimerítő - kezd bele nehezen az apuka.

- Óriási teher, hogy nincs segítségünk. A két felnőtt ikerlányunknak már külön családja van. Anyám meghalt, apám "bolondnak, elmeházba valónak" tartja a fiamat. Szerinte "meg kellene szabadulni tőle örökre". A feleségem apukája sajnos már nem él, az anyukájára pedig egyáltalán nem számíthattunk, eddig sem.

- Félek. Mert, ha egyszer a feleségem összeomlik, akkor az egész életünk borul. Nem tudnék dolgozni járni, és anyagilag is ellehetetlenülnénk - folytatja.


Nagy Dánielnek két felnőtt lánytestvére van, akik már nem élnek velük

"Autizmusból írtam a szakdolgozatomat, de sosem gondoltam volna, hogy autista gyerekem lesz"

Danira, mint ahogyan sok más autista gyerekre is, jellemző a kényszeresség, ami nála furcsamód ruha- és bútormániában nyilvánul meg. Képes naponta akár húsz alkalommal is átöltözni, illetve sokszor a szüleit is "öltözteti".

- Ha valami nem tetszik neki magán, akkor eltépi. Nem győzzük a ruhákat vásárolni rá. Szinte már alig van mit felvennem, mert egy a méretünk, ő is 190 centiméter és 110 kiló. Kényszeresen átrendezteti velünk a lakást napjában akár többször. Ő nem emel, nekünk kell mozgatnunk a nehéz bútorokat, majd a nap végén vissza kell rendeznünk mindent. Ha nemet mondunk, akkor jön a feketeleves... Dühös lesz, és ledobja a tévét, letöri a szekrényajtót, belever az ablakba. Olyankor le kell fognunk őt, és a kezét megkötnünk, mert iszonyúan erős. 15 perc dühkitörés után egyszer csak megnyugszik, és ilyenkor bocsánatot kér. Ám ez alatt a "kis idő" alatt a végletekig lemerülünk – meséli keserűen József.

- Napjában többször is rájön a 15 perc. Évek óta csináljuk, belefáradtunk... De nagyon szeretjük Danit, és küzdünk érte. Ha rosszat csinál utána simogat minket, és a szemében ott a köszönet és a megbánás. Sokat nevet, ami nekünk felér egy főnyereménnyel. Szereti a rokonokat, vagy ha bárki bejön hozzánk, és ha szimpatikus neki, megpuszilja, barátkozik vele. Akiket ismer, azoknak mindennap mondogatja a neveit, hogy mikor jönnek hozzá. Csak ugye senki se jön, hiszen barátaink nincsenek, a rokonok meg nem járnak.

- Én pszichológiából írtam a szakdolgozatomat annak idején, melynek témája az autizmus volt. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer autista gyerekem lesz.


Szülők: "Nagyon szeretjük Danit, és küzdünk érte"

"Megígértem neki, hogy felnevelem"

- Elfogadtuk, beletörődtünk, de nem adtuk fel soha, hiszen megígértem neki, hogy felnevelem, és gondoskodni fogok róla. Már annyit sírtunk, hogy könnyeink sincsenek. Sosem szégyelltük őt. Nehéz volt feldolgozni, hogy miért éppen mi kaptuk ezt a nehéz sorsot, de állítólag ők választanak családot, és nem akárhova születnek. Isten elkészületlen lelkei az autisták – véli József.

EZ IS ÉRDEKELHET: HOGYAN TÁMOGASSAM A BABÁM IMMUNRENDSZERÉT? VÉDŐNŐ TANÁCSAI! »»

Dani tele van szeretettel, az intézmények mégsem tudnak mit kezdeni vele

Hasonló szülői beszámolók szerint is, a legtöbb intézményben, ahova ezek az autista gyerekek bekerülhetnének, ha egyáltalán akad ilyen, hosszú várólista van, és jellemző az is, hogy a nehezebb esetekre az ott dolgozók nincsenek felkészítve. A magyar valóság az, hogy a legtöbb hasonló állapotban lévő autista gyereknek marad a pszichiátria, ahol a legkevésbé sem tudják, miben különbözik egy autista gyerek biokémiája. Nem egyszer hallani olyan esetekről, ahol a gyerekeket elektrosokkal kezelik, mert nem válnak be a gyógyszerek.

József elmondása szerint van olyan intézmény, ahol 2 millió forint a "beugró" és további 90.000-150.000-ig terjed a havonta fizetendő összeg. - Egy egyszerű mezei tanár vagyok, de valahogy megoldanánk, hogy kifizessük ezt a számunkra megterhelő összeget, még akkor is, ha a megélhetésünk kerülhet veszélybe.

Danit arra hivatkozva utasítják vissza az ellátó helyek, hogy: ő 1-emberes, és erre végképp nincs kapacitásuk, mindemellett közveszélyes. Ami tény, hogy Dani a tárgyakkal szemben agresszív, de gyerekeket még sosem bántott, akár a 24 éves lánytestvére kisbabáját is a kezébe lehet adni, mert csak puszilgatja a kicsit. - Ha látja hogy a lányom babája sír, Dani utánozza, és a hátamra kell venni ezt a 110 kilós gyereket, mintha kisbaba lenne. Alapesetben tele van jósággal és szeretettel - vágnak egymás szavába a szülők.

Így segíthetsz Daniék családjának

A családfőt arról is faggattuk, hogy mi lenne számukra a valódi segítség azon kívül, hogy esetük jól rávilágít egy valós és egyre többeket érintő problémára, ami megoldásért kiált.

1. Intézményt találni
- Daniéknak a legnagyobb segítség most az lenne, ha az autista kamaszt befogadná egy intézmény, és adnának neki időt a beilleszkedésre, hiszen a szakértői bizottság véleménye is az, hogy ilyen gyerekeknél szükséges fél év a beszokáshoz – magyarázza az apuka.

- Lakóotthonba vagy szociális otthonba, esetleg "hetes iskolába" szeretnénk őt beíratni. Hétvégén hoznánk haza Danit, mert ő az életünk része. Ugyanakkor a hétköznapokban fel tudnánk töltődni az édesanyjával.

2. Ruhák

Bármilyen képtelenül is hangzik, de a ruha fogyó eszköz Daniéknál, és van olyan, aki szívesen segítene ugyan, de nem tud mással, csak ruhával. A család tiszta, újszerű ruhákat elfogad XXL méretben, illetve lábméret: 45. (Címet egyeztetni az alább megadott telefonszámon lehet).

3. Pénzadomány
A család pénzadományt nem mert kérni, nehogy félreértsék az emberek, mert, ahogy ők mondják: "nem koldulni akarunk". Szerkesztőségünk biztatására belátták, hogy szintén vannak olyan segítőszándékú emberek, akik csak így tudnak segíteni, és a jövőre nézve is sokat jelentene Dani bentlakásos intézeti bejutásához.

Számlaszám: 54600140-14011687 (Takarék Bank, Nagy József számlatulajdonos)
A banki utalás mellé kérjük feltüntetni: "Adomány"

4. Sorstárs szülők jelentkezése
Bár a család az illetékes minisztériumba, sőt, az ombudsmanhoz is elküldte levelét, választ eddig nem kapott. Abban bizakodnak, hogy egy összetartó, sorstárs szülői közösség képes határozottabban fellépni közös ügyük érdekében, ezért hasonló helyzetben lévő családok jelentkezését is várják.

- Akkor lelnénk lelki békére, ha tudnánk, hogy Dani jó helyen van. Szeret ott lenni. Boldogan megy vissza. Biztonságban van, és ott is szeretik. Nem pedig egy pszichiátrián leszedálva, lekötözve, esetleg bántalmazva. Ez a rémálmunk! Ha boldog lenne, nyugodtan halnék meg - bizakodik Dani édesapja.

Elérhetőségek, ahol Nagy Józseffel egyeztetni lehet:

Település: Szalaszende, Borsod megye
Mobil: + 36 70 296 6002 (A család munka után, az esti órákban tudja fogadni a hívásokat, vagy sms-t küldve lehet visszahívást kérni).
Email: jozefa.nagy0852@gmail.com
Számlaszám adományhoz: 54600140-14011687 (Takarék Bank, Nagy József számlatulajdonos)